Joan Turró i Josep Arimany

Vic lidera la recuperació econòmica a Osona

L'anàlisi d'indicadors feta per Creacció mostra que la capital concentra el 35% d'empreses d’Osona, el 37% del PIB i el 38% dels llocs de treball, quan suposa el 28% de la població

Vic encapçala la recuperació econòmica a la comarca d’Osona. El rol que juga la ciutat dins del territori és el de motor d’activitat econòmica. Osona es va mantenir entre les comarques amb més creixement econòmic entre 2013-2017, i Vic va créixer encara a un ritme molt més elevat. Les darreres dades disponibles mostren que el PIB de la capital s’ha incrementat un 12,35% respecte el moment precrisi. El PIB per habitant és superior a la mitjana d’Osona i de Catalunya. 

Aquests són alguns dels indicadors que s’han exposat aquest dimecres, en una roda de premsa a la Casa Convalescència de Vic, seu de Creacció. El Dr. Josep Arimany, president de l’agència i primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic, ha remarcat que Vic és la 28a ciutat catalana, amb 43.964 habitants. Es preveu que la dinàmica de població continuarà la tendència positiva de creixement. Arimany ha considerat que “un repte important serà la manca d’habitatge”.

Una altra dada significativa és que, a diferència d’Osona, que és deficitària en llocs de treball, la capital té superàvit i concentra els serveis de la comarca. La contractació està en el moment de màxim creixement, mai no abans s’havia contractat tant i es detecta que Vic atrau treballadors de la resta del territori. Principalment, estan creixent els contractes als menors de 30 anys, que representen el 46,17% dels nous assalariats. La contractació indefinida creix a un ritme més elevat que la contractació temporal. Destaca la contractació en el sector serveis, concretament en el comerç. La UVic-UCC i l’Hospital Universitari són les dues empreses que concentren més llocs de treball, amb 1.240 i 900 respectivament. Això comporta que sectors com el coneixement i els serveis a les persones siguin els que més sobresurten, però en conjunt l’activitat econòmica està molt diversificada.

Pel que fa al mercat de treball, les tendències a Vic són positives, continua l’augment dels assalariats mentre es modera el creixement d’autònoms. En aquest sentit, ja s’ha assolit un 41% inferior d’atur registrat respecte al màxim assolit durant la crisi econòmica. Actualment, la taxa d’atur a Vic és del 10,78%, molt propera ja a la mitjana comarcal (10%), a diferència dels anys de crisi en què Vic destacava per les seves altes taxes . 



Creacció ja ha ajudat a consolidar un centenar d'empreses

 

El conseller delegat de Creacció i director general de la FUBalmes, Joan Turró, ha fet balanç dels serveis de promoció econòmica que ha dut a terme Creacció per a l’Ajuntament de Vic en el marc d’una encomana de gestió. Per cada euro invertit pel consistori, Creacció n'ha aconseguit 2,71€ a través de captació de subvencions. 

L’any 2017 es va donar suport a la creació de 53 noves empreses, les quals van generar 81 llocs de treball. L’agència disposa de tres espais de viver i coworking que durant els darrers dotze mesos van allotjar 57 projectes que van generar 87 llocs de treball. Un dels espais, el VIT, és un referent a Catalunya i un pol d'atracció en l'àmbit TIC. Tenint en compte que les empreses poden estar com a màxim tres anys als espais de viver, són ja 17 empreses que han fet el salt a tenir els seu propi espai. Actualment aquestes empreses generen 57 llocs de treball i facturen més de 3,5 milions d’euros. Des de l’any 2014, més de 100 empreses s’han consolidat amb el suport de Creacció. Un altre servei que s'ha destacat és el Programa Reempresa que facilita el traspàs de negocis. L’any 2017 va haver-hi 4 casos d’èxit i ja se n'acumulen 14 des del començament de la iniciativa.