Vic organitza diverses accions pel Dia internacional de la no-violència vers les dones

L’encesa d’espelmes i el Teixit Urbà per a la no-violència seran dos dels actes centrals de la programació d’enguany

El 24 de novembre tindrà lloc l’encesa d’espelmes a la Plaça del Pes.
El 24 de novembre tindrà lloc l’encesa d’espelmes a la Plaça del Pes

Com cada any i durant el mes de novembre, el VicDones-SIAD Osona promou, amb la col•laboració d’entitats i institucions diverses de la ciutat, una sèrie d’activitats amb motiu del Dia Internacional de la No-violència vers les Dones, que té lloc el 25 de novembre. Totes aquestes accions responen al compromís de l’Ajuntament de Vic i de les entitats participants per denunciar els casos de violència masclista que existeixen a la societat.

 

La violència masclista té lloc a totes les classes socials i pràcticament quasi a totes les cultures, en l’àmbit de la parella, el familiar, el laboral i també el social. Es tracta d’una violència que presenta diferents formes, com la física, psicològica, sexual i econòmica.

 

Entre molts dels actes que s’han programat a la ciutat de Vic hi ha l’encesa d’espelmes, que simbolitza el rebuig a la violència masclista, que es celebrarà el pròxim dissabte dia 24 de novembre a les 18 h a la Plaça del Pes. L’altre acte simbòlic de rebuig a aquesta xacra social serà el diumenge 2 de desembre a les 11 hores a la Plaça Major, convocant a la participació del Teixit Urbà per a la no-violència, moviment artístic i pacífic, conegut internacionalment com a Yarn Bombing, que consisteix a vestir el mobiliari urbà amb peces teixides amb mitja, ganxet o qualsevol altra tècnica.

 

Nova etapa del VicDones-SIAD Osona
Per altra banda, el divendres 16 de novembre, se signarà el conveni de col•laboració entre l’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona pel que fa al Servei d’Informació i Atenció a Dones. Es presentaran les línies d’actuació i l’equip professional del VicDones-SIAD Osona. L’acte comptarà amb la presència del president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca i el regidor de Cultura i Ciutadania, Joan López.

 

Quatre exposicions
Entre les activitats programades es podrà veure al CAP El Remei a partir del 12 de novembre, i fins al 14 de desembre, l’exposició cedida per l’ONG Ajuda en Acció Dona i pobresa: relació perpètua-les solucions de Bejin+10. De la resta d’exposicions que durant aquests dies es podran veure a la ciutat, destacar que l’Edifici del Sucre acollirà les exposicions de la Igualtat de gènere en el cartell”i l’exposició cedida pel SIAD de Manlleu Cap cop més. La darrera exposició Dones es podrà veure a partir del 21 de desembre al Casino de Vic. Es tracta d’ una obra que es presenta com un homenatge a les dones víctimes de la violència masclista.

 

Xerrades, teatre, tallers i un club de lectura
El dimarts 20 de novembre a les 19 h a la Biblioteca Joan Triadú hi haurà el club de lectura amb el llibre El secret del meu turbant, de Nadia Ghulam. Es tracta d’una obra que explica l’experiència de la pròpia Nadia Ghulam, una noia afganesa que amb només 8 anys va patir greus ferides a causa d’una bomba. La Nadia es va fer passar per un home per poder portar un sou a la seva família. La sessió de lectura comptarà amb la presència de la protagonista del llibre.

 

Durant tot el mes de novembre i fins gairebé finals de desembre, el programa també engloba una projecció de cinema en col•laboració de l’Associació MILEVA i Cineclub, tres tallers, espectacles teatrals, xerrades i un concert. Per altra banda, s’ha convocat el I Concurs d’espots per a la no-violència de gènere, amb la col•laboració del Centre d’Estudis Interdisciplinars de la Dona de la UVic i la Sala Pasternak.