Cartell de Nicolàs Quiroz

Vic organitza diverses accions per al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones

Xerrades, tallers, exposicions i actes simbòlics per conscienciar la ciutadania formen part de la programació d’aquesta jornada, que se celebra el 25 de novembre

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, que tindrà lloc el proper 25 de novembre, l’Ajuntament de Vic ha dissenyat un programa d’activitats adreçat a tota la ciutadania. Les activitats programades s’organitzen des de les entitats i associacions del territori, així com des de l’oficina VicDones-SIAD Osona.

 
L’objectiu d’aquesta és la de consolidar les intervencions per eradicar la violència masclista en totes les seves manifestacions, tant des de la intervenció integral com des del reforç de l’estructura i del model de prevenció i atenció a través, sobretot, d’estratègies de sensibilització ciutadana. El regidor d’Igualtat i Ciutadania, Josep-Ramon Soldevila, recorda que “la problemàtica de la violència masclista contra les dones està profundament arrelada a les estructures socials i si no s’hi incideix, la violència no desapareixerà”.
 
 

Activitats de sensibilització i conscienciació

 

Les activitats recollides en el programa són diverses: xerrades, tallers, exposicions, repartiment de material per a la sensibilització i actes simbòlics per conscienciar la ciutadania. Tots els actes apropen a la reflexió i al coneixement de la problemàtica, en sentit ampli, i a l’arrel del concepte de violència masclista.

 

De la programació d’enguany en destaca l’acte institucional que tindrà lloc el dijous 23 de novembre a dos quarts de 12 del migdia a la sala Coll i Bardolet de l’edifici El Sucre. L’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona manifestaran el seu rebuig contra la violència vers les dones i presentaran el procés i metodologia del treball iniciat sobre el protocol d’agressions sexistes en espais públics d’oci, tant de Vic com d’Osona, gràcies al recurs atorgat per l’Oficina de les Dones i LGTBI de la Diputació de Barcelona, que també tindrà representació en l’acte.

En relació amb les violències que s’aborden des dels protocols contra les agressions sexistes, s’han programat dos tallers relacionats. Un és diumenge, 5 de desembre, sobre autodefensa feminista, a càrrec del col·lectiu Biterna, les places del qual estan exhaurides. L’altre, és l’11 de desembre sota el nom “Experiència de les dones en l’anàlisi de l’entorn quotidià amb marxa exploratòria”, a càrrec del Col·lectiu Punt 6. El taller serà de les cinc de la tarda a dos quarts de 8 del vespre a la Biblioteca Joan Triadú de Vic. Ambdós tallers són destinats a les dones.

La sisena edició del concurs d’espots per a la no violència masclista també és una de les activitats destacades, amb l’entrega de premis el dimarts 12 de desembre a l’espai ETC, on posteriorment es podrà veure el documental Aman-san (“Caçadores del mar”) de Cláudia Varejão de la 25a. Mostra internacional de films de dones de Barcelona.

 

Programació transversal

 

Com cada any les col·laboracions amb les diferents entitats i agents del territori completen el programa d’activitats.  La xerrada del 22 de novembre “Què fer davant de situacions de violència masclista?”, a càrrec d’Alba Alfageme i proposada pel col·lectiu feminista Adona’t de Vic, està inclosa en la programació del DIXIT Vic. La taula rodona organitzada des de la Universitat de Vic del 23 de novembre “Dones, guerra civil i exili”, la moderarà Gemma Gil i hi haurà la intervenció d’Assumpta Montellà i Jordi Soler. Per últim, el mateix 25 de novembre es farà una activitat participativa al carrer Manlleu de Vic, a càrrec de Creu Roja, en què tothom podrà aportar el seu granet de sorra en l’elaboració d’un mural contra la violència envers les dones.

El programa intenta sumar les veus i accions dutes a terme no només al voltant d’aquesta data, sinó al llarg de l’any, i que són el resultat del treball d’entitats i agents del territori que treballen per eradicar les violències.

Com en els darrers anys la imatge del programa és la que ha sorgit del concurs de cartells per a la no violència masclista i es podrà veure en molts dels municipis de la comarca. L’autor de la imatge és en Nicolàs Quiroz, de 26 anys, resident a Vic.

 

Podeu consultar la programació aquí