Vic: Paisatges amb ànima ha presentat les tasques de paisatgisme fetes enguany i les activitats realitzades amb el Col•legi Escorial
L’any 2013 el projecte va rebre el reconeixement de Good practice per la UNESCO i Bona praxi d’intervenció comunitària intercultural pel Ministerio de Trabajo
El passat dijous, a l’Atlàntida, es van presentar un seguit d’activitats esportives, mediambientals i artístiques, dutes a terme per alumnes de l’Escorial, en els espais creats en motiu del projecte Vic: paisatges amb ànima, una proposta que es va impulsar l’any 2013 per part de l’UVic-UCC i l’Ajuntament de Vic, amb el suport de l’Obra Social La Caixa, VICREU, i Garden Tona. Enguany el projecte ha tingut continuïtat gràcies a una subvenció de CESPA, i ha permès que 5 joves en situació d’exclusió social, derivats per l’associació TAPIS, poguessin rebre formació i una beca salari.
Aquest any s’ha acabat el Jardí de les Arts (Centre d’Arts Escèniques), el Jardí de les Identitats (situat sota el pont davant de l’Atlàntida, amb la creació d’un rocòdrom); el Jardí del Claustre (al Claustre de la Catedral), Jardí Filosòfic (Parc Balmes) i el Jardí del Benestar (Del Pont Bruguer al Pont Romà).
En la presentació del Jardí de les Identitats van participar Marta Otero, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement; Anna Erra, 1a tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Vic; Margarida Pla, degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar; Dolors Viladomat, directora d’ESO de l’Escorial; Salvador Simó, coordinador del projecte; Joan Marfil i Joan Fitè, els directors de jardineria, així com els joves formats i professors de l’Escorial.
Segons Dolors Viladomat, “la participació del projecte ha permès als estudiants de 2n d’ESO, fer una activitat que depassa els límits de l’aula, ja que han pogut treballar i fer un servei a la ciutat al mateix temps”. Sobre aquest concepte d’aprenentatge i servei, també s’hi va referir Margarida Pla, que el va definir com “un dels valors clau del projecte, juntament amb el d’interculturalitat”.
Anna Erra, va ressaltar els tres objectius bàsics que engloben el projecte. “Té en primer lloc una finalitat social, d’ajudar i inserir joves al món laboral, en segon lloc una finalitat física, d’embellir el paisatge urbà, i per últim una finalitat didàctica, ja que promou el coneixement de la ciutat per part dels joves. Aquest és un bon exemple de com ens agrada treballar: en xarxa amb diferents institucions implicades i en benefici a la ciutat”, va declarar la regidora.
El projecte està coordinat des de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, sota el lideratge del Dr. Salvador Simó, i compta amb la participació de la Facultat d’Empresa i Comunicació, de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes i amb la col·laboració de la Unitat d’Emprenedoria i la OTRI de la UVic-UCC.
Per completar les intervencions paisatgístiques, més de 120 nois i noies del Col·legi Escorial van aprofitar els espais creats en el marc del projecte per fer activitats:
Mediambientals: es va presentar un plafó informatiu amb codis QR i web, per donar a conèixer la riquesa biològica del riu i fer-ne un seguiment de conservació. Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració del professor Marc Ordeix, de la UVic, membre del Museu Industrial del Ter; així com de Jordi Boada, tècnic de medi ambient del Ajuntament de Vic. El panell està situat a la pollancreda al costat de l’ Atlàntida.
Esportives: es van desenvolupar activitats d’escalada al rocòdrom creat al Jardí de les Identitats (sota el pont davant de la Atlàntida), amb la participació d’Albert Juncà, professor de la UVic, de la Unió Excursionista Vic i de la Brigada del Ajuntament de Vic.
Artístiques: es van realitzar dues intervencions artístiques al Pont de Ferro i a la pollancreda que està al costat de l’Atlàntida.
Vic: paisatges amb ànima compta amb diversos reconeixements. És considerat Good practice per la UNESCO/Global University Network for Innovation l’any 2013 i Bona praxi d’intervenció comunitària intercultural (Ministerio de Trabajo/UE) el 2013.