Vic, pas a pas cap a la convivència

La Trobada Comunitària i el VISCaVIC: pas a pas cap a la convivència! Són espais de trobada entre ciutadans, ciutadanes, entitats, professionals i representants polítics per fomentar la convivència i la cohesió social a la ciutat.

Fotografia del taller infantil en el marc de la festa VISCaVIC.
Fotografia del taller infantil en el marc de la festa VISCaVIC
L’Associació Tapís, l’Ajuntament de Vic i l’Obra Social ”la Caixa” han promogut dos actes aquesta setmana per fomentar la convivència i la cohesió social a la ciutat, emmarcats dins del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI): la Trobada Comunitària, el dijous 7 d’abril, i el VISCaVIC: pas a pas cap a la convivència!, el dissabte 9 d’abril.  
 
Aquests actes s’han dut a terme en el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI) que l’Obra Social ”la Caixa” impulsa arreu de l’estat. Durant els mesos de març i abril se celebren trobades com aquesta en la major part dels 39 territoris  que formen part del projecte a l’Estat Espanyol.
 
El projecte consisteix en la idea bàsica de treballar junts, ciutadania, professionals i càrrecs polítics, des de la corresponsabilitat i el compromís compartit per impulsar un procés col•lectiu de transformació social i de les institucions per adaptar-se a les necessitats de la comunitat de cadascun d’aquests territoris. 
 
El Projecte ICI a Vic es va iniciar el juliol de 2014 amb la proposta de mantenir, millorar i establir noves relacions entre les persones, impulsant un procés col•lectiu de transformació social i de les institucions per adaptar-se a les necessitats de la població. D’aquesta manera, millorar les condicions, la qualitat de vida i la igualtat d'oportunitats de tots els vigatans i vigatanes, revaloritzant diferents col•lectius socials i culturals. 
 
 
La Trobada Comunitària, punt de partida per donar resposta als principals reptes de la nostra ciutat. 
 
La Trobada Comunitària s’ha dut a terme aquest dijous a la Sala Coll i Bardolet del Sucre de Vic. La Trobada Comunitària, a la que hi ha participat una seixantena de persones, ha estat un espai de relació entre representants polítics, professionals, entitats, ciutadans i ciutadanes de Vic que han participat d’alguna manera al projecte, als darrers mesos.  
 
A l’acte s’hi ha presentat, a gran trets, una mirada de l’estat de la convivència de la ciutat a partir del treball fet fins el moment en el marc del projecte. Concretament s’ha realitzat una recerca participativa en diferents espais i moments, basada en la realització de col•loquis, individuals i grupals, on ciutadania, professionals i polítics han pogut compartir les seves experiències, sabers, inquietuds, necessitats i desitjos sobre la vida a la ciutat. En total hi ha participat 115 persones individuals (12 representants de l’administració local, 27 professionals i 76 ciutadans i ciutadanes) i 13 grups. Els col•loquis han estat dinamitzats per un grup de persones que han garantit una participació oberta i transparent.
 
A partir de les diferents aportacions recollides mitjançant aquests col•loquis, i de la informació recollida i facilitada pels professionals dels diferents sectors, així com de la Declaració de Vic, s’ha elaborat un recull de línies de treball de la ciutat. Aquestes han estat contrastades per diversos tècnics i professionals de diferents àmbits de l’administració local, entitats del Tercer Sector i en alguns sectors també amb administracions comarcals i autonòmiques. 
 
Aquestes línies de treball són el punt de partida comú gràcies al qual s’elaborarà a mig termini, també de forma participativa, des de la corresponsabilitat i el compromís compartit, un pla d’acció per donar resposta als principals reptes de la nostra ciutat. És una oportunitat per sumar i incidir en el que ja s'està fent a Vic, enfortint els espais de diàleg, participació, coordinació i reconeixement entre les persones que viuen i treballen a Vic i potenciant altres programes comunitaris del territori. 
 
Per altra banda, complementant aquest treball, s’han exposat els resultats de l’Enquesta 2015 sobre convivència intercultural en l’àmbit local, encarregada per l’Obra Social la Caixa a tots els territoris on es desenvolupa el Projecte ICI, entre els quals Vic. 
 
L’Enquesta, que s’ha realitzat a 400 persones (262 nacionalitat espanyola + 138 d’estrangeres) aplicant quotes de sexe i edat, ens ofereix una aproximació representativa i quantitativa, complementària del coneixement directe i qualitatiu fet sobre el terreny. 
 
L’Enquesta destaca la percepció sobre la convivència, la coexistència i l’hostilitat a la ciutat de Vic; el reconeixement de les accions fetes a la ciutat per la millora de la convivència en relació a les institucions i la seva gestió i promoció de la convivència; el sentiment de pertinença dels vigatans i vigatanes a la ciutat; els discursos i opinions pel que fa a la immigració; els efectes socials de la crisi; les situacions o processos especialment positius o favorables a la cohesió, l’entesa o la pau social (que convé posar en valor públicament, presentant-los com a patrimoni o cabal positiu); i finalment les situacions o processos especialment negatius o desfavorables per a la convivència i la cohesió a la comunitat, que l’actuació institucional, tècnica i social hauria de tenir en compte per aconseguir superar-les i millorar en determinats sectors de la ciutadania.
 
 
 
Propostes artístiques i creatives al VISCaVIC: pas a pas cap a la convivència! 
 
El dissabte 9 d’abril, més de 500 persones d’orígens i edats ben diverses han passat i participat de diferents maneres de l'acció VISCaVIC: pas a pas cap a la convivència!. 
 
Aquest espai de trobada ha ofert propostes per a totes les edats. S’ha construït un mural col•lectiu de forma plàstica i creativa on cadascú ha pogut aportar el què és i representa la convivència per a ell o ella, així com el camí desitjat per a la seva millora. L’espai de creació artística ha estat dinamitzat per Dàlia Adillon. A les 12h s’ha realitzat la performance RE CONEIXEM-[NOS] dinamitzada per Mar Recarens. A més, s’ha obert un espai per a la poesia on hi ha participat un grup de poetes de la ciutat, la música i tot allò que la ciutadania ha volgut compartir entorn a la seva percepció de la convivència a Vic.
 
Finalment, paral•lelament a la resta d’activitats, s’ha realitzat la mostra Amb ulls d’artista!: un grup d’artistes de la ciutat ha anat creant les seves obres sobre la seva percepció de la convivència a la ciutat.