Pas de vianants intel·ligent al carrer Mossèn Josep Gudiol

Vic posa en funcionament un pas de vianants intel·ligent al carrer Mossèn Josep Gudiol

La prova pilot fa que s’encenguin unes senyals lluminoses a terra i dues senyals verticals quan el vianant s’acosta al pas; un fet que incrementa la visibilitat i la seguretat viària

La ciutat de Vic implementa una mesura pionera a Catalunya per incrementar la seguretat viària als passos de vianants. Així, quan el vianant s’atansa al nou pas de vianants intel·ligent ubicat al carrer Mossèn Josep Gudiol de Vic, a l’alçada de PASEMA, s’encenen unes senyals lluminoses a terra i dues senyals vertical que incrementen la visibilitat de cara als vehicles i milloren la seguretat pels vianants.

 

El regidor de Serveis, Toni Serrat, explica que el punt en què s’ha ubicat aquesta prova pilot, inclosa dins de la campanya “Mou-te com cal”, es tracta d’un tram de recta molt llarga i on els vehicles corren més de l’indicat; molt fosca en horari nocturn i amb poca visibilitat quan hi ha condicions meteorològiques adverses. A més, es tracta d’un indret en què s’hi ha registrat algun atropellament.

 

L’acció de millora, que ha tingut un cost de 17.000 euros, ha consistit en situar unes plaques lluminoses de díodes de leds a cada extrem de les franges blanques del pas de vianants i que s’il·luminaran quan hi hagi presència d’usuaris en l’horari en què funciona l’enllumenat públic. Així, aquest sistema fa que s’il·lumini el pas de vianants quan es detecta moviment i el vianant travessa.

 
 

Més accions per fomentar la seguretat viària

 

Després d’un període de prova, si els resultats són òptims, es treballarà per poder ubicar un altre pas de vianants intel·ligent al Passeig de la Generalitat amb el carrer Pius XII. A més, el Pla Local de Seguretat Viària (PLSV) té previstes altres accions per aquest 2017 per optimitzar la seguretat viària com la instal·lació d’un semàfor a la cruïlla de Miramarges amb Miquel Martí i Pol; la construcció de les anomenades “orelles” per disminuir la distància de pas que recorreran les persones quan travessin el pas de vianants de davant de les piscines al carrer Josep M. Pallàs i que al mateix temps milloren la visibilitat pels vehicles; o una actuació a la cruïlla del carrer Bernat Calbó amb Comtat d’Osona.

 

Arrel del compromís adoptat per l’equip de govern en l’edició dels pressupostos participatius a la zona del Merma, en què la millora de la seguretat als passos de vianants va ser la segona opció més votada, s’ha dotat 32.000 euros per millorar la il·luminació, repintar els passos de vianants i complementar la senyalització dels passos de l’entorn de l’Estació i del pas de l’Avinguda Bernat Calbó amb Ronda Camprodon, just quan fa el canvi de rasant; també s’intervindrà en el pas de vianants de l’Era d’en Sellés davant de la Comissaria de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra.

 

Totes les actuacions realitzades a la xarxa viària s’emmarquen dins el Pla Local de Seguretat Viària 2015-2018 que l’any passat va suprimir 40 places d’aparcament al davant dels passos de vianants que es van substituir per illetes d’exclusió de trànsit amb la finalitat de millorar la visibilitat de vianants i conductors.

 
 

Accions fetes durant l’any 2016

 

L’equip de govern segueix treballant per disminuir els accidents i els atropellaments. Per això, durant l’any 2016 l’Ajuntament va posar en marxa actuacions a la xarxa viària i accions adreçades a la ciutadania per contribuir a aquesta millora.

 

En aquestes sentit es va actuar en un punt de concentració d’accidents al Camí de la Tolosa amb l’Era d’en Sellés en què es van col·locar unes esquenes d’ase per reduir la velocitat i habilitar una zona de gir a l’esquerra amb més seguretat. D’aquesta manera es va obligar a tots els vehicles que venien del Camí de la Tolosa a girar a la dreta en direcció a la plaça del Mil·lenari quan es volien incorporar a l’Era d’en Sellés.

 

Davant d’aquest context i amb l’objectiu de reduir les velocitats a la cruïlla, l’Ajuntament va aplicar un disseny més urbà reduint l’amplada dels carrils de circulació i evitar així, les cantonades amb curvatures excessivament suaus. Una altra de les accions van ser crear un nou pas de vianants al carrer Camí de la Tolosa i ressaltar els dos ja existents al tram. D’altra banda es van marcar amb pintura refugis físics al centre dels tres passos de vianants, ja que facilita que els vianants puguin creuar el pas en dues fases amb molta més seguretat, i, a la vegada, incita que els conductors redueixin la velocitat.

 

A més, per reduir el sobreample dels carrils de circulació del Camí de la Tolosa es va establir un aparcament en semi bateria inversa a un dels costats i en cordó a l’altre. D’aquesta manera s’assegura que els conductors entrin a la intersecció a poca velocitat.

 

Tanmateix, i després d’un encàrrec de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, al Consistori infantil va presentar el setembre una campanya de conscienciació sota el lema “Mou-te com cal” pensada per l’alumnat de primària que recull totes les accions de mobilitat que s’efectuen a la ciutat.

 

En aquesta campanya es van gravar tres vídeos de curta durada retransmesos per televisions locals, a cinemes i a d’altres espais, que consciencien sobre tres de les accions que provoquen és accidents a Vic: