Vic prepara una diada de Sant Jordi molt participativa
Recomana’ns un llibre, voltallibres, Festa de la Cooperació, 1er Festival de Gospel, venda de llibres i roses i la llegenda de Sant Jordi, són algunes de les activitats que s’han organitzat per la Diada
Amb la idea de recuperar les nostres tradicions i tots aquells esdeveniments més representatius i participatius de la nostra ciutat i del nostre país, l’Àrea de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Vic organitza una diada de Sant Jordi plena d’activitats per a totes les edats.
Aquest any, a més, es compta amb la col•laboració de diferents agents i entitats, directament implicats en aquesta diada: El Consell Local de la Cooperació de Vic; les floristeries i els llibreters i llibreteres de la ciutat; i els Grallers de Vic. Tots ells han ajudat desinteressadament a organitzar les activitats que han de fer omplir els carrers i les places de colors, flors, llibres i música. Segons paraules del regidor Joan López Carol “l’essència d’aquesta jornada la posa cadascuna de les entitats que hi participa. A partir d’aquest any s’engega una nova línia de treball on la participació ciutadana és fonamental”.
Els actes lligats a la diada de Sant Jordi comencen el pròxim divendres, dia 20 d’abril amb la a constitució del Consell de Cultura Municipal. Al capvespre podrem assistir a l’estrena del “Joseph i l’increïble abric en Technicolor”, un musical en el què hi participen més de 60 joves de la ciutat i de qual es fan dues sessions. El diumenge 22, a l’Orfeó Vigatà, a partir de les 17.00 h, hi haurà una actuació de “Els Gospels d’Osona”, la primera trobada de grups de gospel de la comarca, amb la participació de tres formacions com són el Tam Tam Gospel, el Tastet de Gospel i el Gospel d’Orís. Guillem Prat, director del Tam Tam Gospel i responsable d’aquest primer festival ha explicat que des de l’any 2002 aquest tipus de música va arribar a Catalunya i des d’aleshores ha estat un fenomen emergent. De fet, cada vegada s’estant creant nous grups i sembla que cada poble vulgui tenir el seva pròpia formació musical. Prat ha destacat que “el gospel és una música carregada de sentiment i emoció que en un context com l’actual pot servir d’ajuda a moltes persones”.
El dia més esperat serà, el dilluns dia 23, diada de Sant Jordi. Aquest dia l’Ajuntament de Vic fa, com és habitual, jornada de portes obertes. També es podrà veure l’exposició de roses que ofereixen les floristeries de Vic , a més de les parades de llibre i roses que ompliran els carrers i les places de Vic. Destacar que a sota les voltes, hi haurà l’exposició dels llibres més recomanats, sorgits de la proposta “I tu, que llegeixes? – Recomana’ns un llibre”.
A les 12.00h, els llibreters de Vic ens ofereixen “Para l’orella entre volta i volta”, una activitat en la que la Mercè Rodoreda i en Josep M. de Segarra seran a la Plaça recitant-nos parts de les seves obres. En aquest cas el representant del gremi de llibreters de Vic, Xavier Cortacans, ha destacat que enguany el col•lectiu està content de participar més activament de la diada.
El gruix de les activitats es concentrarà a la tarda. A partir de les 17.00h, on començarà la Festa de la Cooperació, al tram del C. Verdaguer que dóna a la mateixa plaça Major, amb la participació de les entitats del Consell Local de Cooperació, que preparen un seguit d’exposicions per a aquest dia. En aquest cas el responsable del Consell, Ajo Loba ha explicat que aquesta festa vol mostrar a la ciutadania l’activitat que fan totes les entitats adherides al Consell Local de Cooperació.
Destacar que paral•lelament i a les 17.00 h també tindrà lloc la inauguració oficial de la nova Oficina de Turisme de Vic i Osona.
A plaça hi trobarem també Jocs Gegants (cedits per la Creu Roja), un espai de Conta Contes, en el què l’Agnès Agboton recitarà contes tradicionals africans, la representació d’un còmic “Moxi i Toxi”, a càrrec de Diverta... Fins a la festa final amb l’arribada a Plaça del Drac, Sant Jordi, la Princesa..
El Projecte Voltallibres
El projecte Voltallibres pretén promoure la lectura, especialment entre els més joves, d’una manera senzilla, divertida i accessible.
El conegut com a book-crossing en molts països europeus, al que aquí hem anomenat Voltallibres és un projecte de format molt senzill que basa el seu objectiu en l’intercanvi desinteressat i gratuït de llibres. Només ens calen un llibre i ganes de llegir per a gaudir d’aquesta nova iniciativa de l’Àrea de Cultura i Ciutadania.
Tens un llibre vell que has llegit i rellegit centenars de vegades? Vols canviar-lo per un altre que no has llegit mai? Només cal que t’acostis a qualsevol dels Centres Cívics de Vic, demanis per l’espai Voltallibres, deixis el teu llibre usat i n’agafis un altre. Si no en trobes cap que t’interessi, segur que en algun altre espai Voltallibres d’un altre Centre Cívic en trobaràs algun per a tu. Quan l’hagis llegit i rellegit, el podràs canviar per un altre. I així successivament.
Trobaràs un punt Voltallibres en tots els Centres Cívics de Vic: Can Pau Raba, Santa Anna, Serra-de-Senferm, Plaça Osona, Montseny i La Guixa.
Si tens llibres vells que ja no utilitzes, però que estan en bon estat, i vols que formin part del Volta-llibres, t’agrairem ens els facis arribar a qualsevol dels Centres Cívics o bé a l’Àrea de Cultura i Ciutadania (C. Torras i Bages, 6, 2a planta)