Vic presenta l’aliança Magnet entre l’Escola Vic Centre i el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC
Aquest curs 2024-25, l’Escola Vic Centre i el Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia Ambiental i Alimentària de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (BETA UVic-UCC), han iniciat una aliança en el marc del programa Magnet en què la ciència, el medi ambient i l’ecologia seran els eixos de l’aprenentatge.
L’Escola Vic Centre ha iniciat aquest curs 2024-25 el projecte d’innovació educativa en aliança amb el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). El projecte promourà la ciència, el medi ambient i l’ecologia com a eixos d’aprenentatge entre l’alumnat. L’escola Vic Centre forma part del programa “Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, que aplega 47 centres educatius d’arreu de Catalunya.
L’Escola Vic Centre ha acollit la presentació del programa Magnet, que ha comptat amb la participació de representants de les institucions que l’impulsen, l’Ajuntament de Vic, el Departament d’Educació i Formació Professional, la Fundació Bofill, el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC i el centre educatiu vigatà.
La directora de l’Escola Vic Centre, Sandra Gutiérrez, ha compartit que “gràcies a l’enllaç magnètic amb el CT BETA, l’escola promourà la ciència, el medi ambient i l’ecologia com eixos d’aprenentatge” i ha afegit que mitjançant l’acompanyament i recolzament que el centre rep del personal científic d’aquest centre de recerca de la UVic-UCC podran dotar els projectes de màxima rigorositat científica com projectes d’indagació i la incorporació de noves propostes als ambients d’educació infantil i als espais d’aprenentatge d’educació primària a més d’abordar temàtiques com la renaturalització i la biodiversitat del pati. A més, ha tingut unes paraules d’agraïment per Sílvia Basora, la formadora magnet que acompanya la transformació educativa del centre.
“Magnet és una oportunitat per apropar a la ciència a l’alumnat de primària de l’Escola Vic Centre”, ha compartit Laia Llenas, subdirectora del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, que ha destacat: “Creiem que la ciència, a través del medi ambient i l’ecologia, ha de poder estar a l’abast de tothom”. Llenas ha afirmat que l’aliança permetrà promoure activitats conjuntes a través de les quals l’alumnat veurà de primera mà com afrontar reptes ambientals. A més, ha afegit, “el projecte té una dimensió de ciutat que ens connecta a la comunitat”.
La cap de projectes de la Fundació Bofill, Roser Argemí, ha afirmat que "Magnet és un programa catalitzador que exemplifica que quan els actors col·laboren és possible l'èxit educatiu". Argemí ha destacat també que: “la part d’equitat del programa d’innovació interpel·la molt a les administracions que han de posar mesures perquè totes les escoles de Vic siguin referents i tinguin aquest imant per a les famílies” i ha posat accent a la implicació del claustre de l’escola per fer possible que l’aliança magnet ofereixi més i millors oportunitats educatives a l’alumnat de l’Escola Vic Centre.
En aquesta línia, la directora de Serveis Territorials de Catalunya Central del Departament d’Educació i Formació Professional, Saray Gómez, ha afirmat que: "Des del Departament d'Educació i Formació Professional acompanyem aquest i altres projectes en què els aprenentatges han de ser rics, profunds i globalitzats".
Per part de l’Ajuntament de Vic, la presentació ha comptat amb la participació de la regidora d’Educació, Elisabet Franquesa, que ha manifestat el compromís cap a l’educació de la ciutat de Vic. “Estem molt orgullosos que Magnet sigui a Vic ja que des de l’Ajuntament hem treballat per la qualitat educativa del municipi i donarem suport a l’escola perquè l’aliança tiri endavant”, ha afirmat Franquesa.
La roda de premsa ha comptat també amb la presència de diversos membres de l’equip d’Educació a l'Ajuntament de Vic, Emma Terradellas, inspectora del Departament d’Educació; Sílvia Basora, formadora magnet; científics del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC; i representants de les famílies i del claustre de l’escola, entre d’altres.
Sembrem experiències, arrelem aprenentatges
L'Escola Vic Centre, ubicada al centre de la capital d’Osona, prioritza la formació integral d'alumnat i famílies, l'èxit escolar, la cohesió social i el desenvolupament personal i professional del personal docent. El centre promou les relacions humanes, la cooperació comunitària, el respecte per la diversitat i les llibertats individuals, i promou el desenvolupament d'intel·ligències múltiples i la resolució pacífica de conflictes, mantenint una estreta connexió amb l'entorn. L’escola va ser creada el curs 2008-09 i des del curs 2014-15 ocupa la situació actual, al mig del parc Jaume Balmes de Vic, al centre de la ciutat.
L'aliança amb el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC aportarà una nova perspectiva a l'Escola Vic Centre, utilitzant la ciència, el medi ambient i la sostenibilitat com a eixos de l'aprenentatge. Aquesta aliança promourà la ciència a les aules, l'observació del medi des del punt de vista científic, i transmetrà valors tan importants com la sostenibilitat i la cura del medi ambient. L'aliança permetrà treballar conjuntament en àmbits en els quals Beta és experta, com les tecnologies ambientals, l'ecologia aplicada per fer front al canvi global, la sostenibilitat dels sistemes agraris i la transformació verda del sector agroindustrial.
El Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya es va fundar el 2014, amb la voluntat de fer un salt endavant en la recerca que es portava a terme en aquesta universitat en l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat. Actualment, és un centre reconegut internacionalment, amb una àmplia experiència en la transferència de coneixement a empreses, i en la participació i coordinació de projectes competitius europeus.
La missió del CT BETA és posar la recerca i la innovació al servei dels territoris rurals, per ajudar-los a ser més sostenibles, competitius i amb un millor equilibri amb el món urbà. Treballa per ser un actor útil per a l’activitat de diversos sectors econòmics, amb especial atenció al sector agroalimentari, però també per a l’administració pública, el món acadèmic i la societat civil, amb la idea d’avançar conjuntament en la millora de la qualitat de vida dels territoris rurals.
Magnet, aliances per a l’èxit educatiu
“MAGNET. Aliances per a l’èxit educatiu” és un programa que involucra centres educatius i institucions de referència en projectes educatius innovadors i de qualitat i que aplega 47 centres educatius amb un total de 14.548 alumnes i 1.557 docents de 28 municipis de tot Catalunya. Aquest curs 2024-25 comencen sis projectes nous, entre els quals hi ha l’Escola Vic Centre. La resta de centres catalans que s’han incorporat al programa Magnet aquest curs són L’Escola Rius i Taulet (Barcelona), l’Escola Pare Poveda (Barcelona), l’Escola Arquitecte Gaudí (Sant Feliu de Llobregat), l’Escola Joan Maragall (Sant Cugat del Vallès) i l’Institut Lluís Vives (Barcelona).
L’objectiu és acompanyar els centres educatius en el desenvolupament de projectes portats a terme en aliança amb una institució d’excel·lència. Magnet és un programa impulsat conjuntament pel Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Bofill i l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb ajuntaments com és el cas de Vic.
El programa Magnet ofereix als centres educatius un acompanyament durant quatre anys per desenvolupar aquest projecte d’innovació. L’acompanyament inclou:
- Assessorament en el desplegament del projecte d’innovació. Cada centre educatiu té un formador extern que acompanya l’equip docent i fa l’enllaç amb la institució de referència.
- Sessions de formació de l’equip docent del centre amb els professionals de la institució.
- Recursos per desenvolupar activitats amb l’alumnat.
- Difusió estratègica del projecte de centre i de les activitats que es desenvolupin en el marc del projecte.
Les institucions que hi participen són institucions capdavanteres en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, disseny, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.
10 anys del programa Magnet
Després d’una dècada d’implementació, el programa Magnet: Aliances per a l'èxit educatiu ha obtingut diversos èxits com aconseguir una escolarització més equilibrada i la transformació educativa dels centres que en formen part. A més, el programa ha estat reconegut per un 87% dels docents com una eina clau per a la millora de les escoles i instituts que n’han format part, tal com recull l’informe: “Magnet: escenaris i condicions per combatre la segregació escolar”
Per a més informació sobre el programa: magnet.cat