Vic presenta la 4a edició del Congrés Eurovacum

Productors i experts del vacum debatran l’actual situació del sector els dies 10 i 11 de juny a l’edifici el Sucre de Vic.

La 4a edició del Congrés de bestiar boví, l’Eurovacum, s’ha presentat dimarts, 2 de juny, al migdia a la Sala Coll i Bardolet, a l’edifici el Sucre de Vic. La roda de premsa ha comptat amb la presència de Josep Burgaya, president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’alcalde, Joaquim Baucells, consultor del programa del Congrés, Joan Font, cap d’Unitat de Negocis de Caixa Manlleu i Jaume Sala, director executiu de la Federació Frisona de Catalunya (FEFRIC). Aquest nova edició de l’Eurovacum es portarà a terme els dies 10 i 11 de juny a l’edifici el Sucre i té com a protagonistes el vacum de llet i de carn. En primer lloc, Josep Burgaya, ha reiterat el suport de les institucions vigatanes al sector agroramader de la comarca i ha agraït la col•laboració d’entitats com Caixa Manlleu, la delegació a Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, que fan possible la celebració d’aquest esdeveniment. Un Congrés “exigent on s’hi debaten temes d’actualitat i de futur convertint-se així en un punt d’encontre ple de contingut” ha remarcat.“L’explotació i la producció del vacum de llet i de carn és una sector molt important per a la comarca, tot i que potser no se’n parla tant”, ha afirmat Burgaya. “Aquest sector està destinat no només als ramaders i productors, sinó també als veterinaris i tècnics”, ha explicat el president de l’ImpeVic. Burgaya ha afegit que “actualment el vacum està vivint moments de dificultats, qualsevol moviment en el mercat de les matèries primeres o en els preus, l’afecta directament. És per això, que ara és quan s’ha de pensar en el futur i intentar ser més competitius”. 12 xerrades i 14 ponents “L’Eurovacum és un dels pocs fòrums de trobada de productors i tècnics del sector boví que es fan al país”, ha puntualitzat Joaquim Baucells, qui a continuació ha explicat a grans trets el contingut del programa. El Congrés compta amb ponències sobre temes d’interès general i també amb xerrades més especialitzades, tant en el vacum de carn com de llet. Alguns dels ponents més destacats d’aquesta edició són Alicia Langreo, Carlos de Blas, Juan Pena o Francisco Álvarez Baldor. Tots ells han dedicat bona part de la seva carrera professional a estudiar els diferents aspectes de la genètica, la producció o el mercat del boví. Seguint la tendència iniciada al recent celebrat Congrés Europorc, s’ha inclòs al programa una sessió sobre experiències empresarials relacionades amb el sector. El lliurament dels Premis Vaca d’Or és dels inici de la celebració de l’Eurovacum una cita ineludible. L’acte tindrà lloc el dia 10 de juny a les 13.30 h, durant la inauguració del Congrés. L’objectiu d’aquest premis és difondre la feina de control de la qualitat lletera de Catalunya, que es fa des de la FEFRIC, ha explicat Jaume Sala. Aquest certamen premia a les 5 millors explotacions en els apartats de genètica, producció i morfologia. Amb aquesta nova edició de l’Eurovacum sumen 13 els congressos dedicats al sector agroramader –4 de l’Eurovacum i 8 de l’Europorc-, ha recordat Joan Font qui ha assegurat que quan Caixa Manlleu va decidir donar suport a aquest tipus d’activitats “es van fixar uns objectius a assolir que fins ara s’han anat complint”. Font ha explicat que aquestes fites pretenien afavorir el sorgiment de noves idees i nous coneixement que ajudessin a un sector que, tot i tenir punts de vista diferents, trobés un lloc on debatre els temes que l’afecten”.Un sector optimistaEl mercat de la llet ha entrat des de fa uns 4 mesos en una de les pitjors etapes de la seva història. L’excés de producció, la disminució del consum, la proliferació de marques blanques així com també la retirada de quotes lleteres per part de la Comissió Europea, han acabat afectant un sector que, a més, també s’ha vist afectat per l’actual situació econòmica global. Actualment, l’Estat espanyol produeix 6 milions de tonelades de llet a l’any, però el consum d’aquest producte ha baixat en picat en els últims 8 anys. La reducció de la venda de llet és de quasi un 40%. Segons ha explicat Joaquim Baucells, el mercat lleter europeu ha escollit la producció de qualitat sacrificant els preus. Però, aquest avenç del sector no és compartit pels consumidors, els quals consumeix molta menys llet.Per altra banda, el sector del vacum de carn també està notant els efectes de l’actual situació econòmica, que s’han de sumar amb la forta competitivitat dels productors nord-americans els quals s’enfronten a un normativa molt menys restrictiva respecte a la normativa vigent a la Unió Europea. Tanmateix, tot i l’actual situació tant del sector vaum de carn com de llet, Baucells ha volgut deixar clar que el criteri del Congrés “és totalment optimista”.