Vic promou diferents actes entorn el Dia Internacional contra les Violències Masclistes

L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania i rebutjar les violències masclistes mitjançant diverses activitats culturals

Dia Internacional contra les Violències Masclistes.
Dia Internacional contra les Violències Masclistes

 L’Ajuntament de Vic organitza com cada any una sèrie d’activitats entorn al Dia Internacional contra les violències masclistes a través de l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI (VicDones-Siad Osona). La programació proposa tallers, teatre, conferències o cinema, entre d’altres, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania entorn les violències masclistes i rebutjar-les.

En el que portem d’any, una dona ha estat assassinada a Vic, 14 a Catalunya i 89 dones a l’Estat espanyol. La campanya d’enguany vol visibilitzar el rebuig de les violències masclistes, el dret a l’autodefensa feminista i el record de totes les dones assassinades de l’any 2019 i també de les més de mil dones assassinades comptabilitzades des del 2003 “perquè ens volem vives ara i sempre”, remarca la regidora d’Igualtat, Núria Vergés

La regidora exposa que l’aplicació de la llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista estableix mecanismes de prevenció, detecció, intervenció i recuperació de les violències masclistes necessaris pel correcte abordatge de les violències i per a la seva prevenció. No obstant, “cal anar més enllà i que l’acció sigui patent en totes les àrees dels ens locals i de les diferents administracions públiques”, assenyala Vergés.

 

Ens volem vives

 

El rebuig i la visibilització de les violències masclistes es reflecteix en la imatge compartida entre les polítiques públiques d’igualtat de gènere de l’Ajuntament de Manlleu, l’Ajuntament de Torelló i l’Ajuntament de Vic, la Mancomunitat La Plana, el Consell Comarcal d’Osona i qualsevol municipi de la comarca que el vulgui fer servir.

El programa d’activitats és fruit del grup de diades, en el que participen diverses entitats, departaments i institucions de la ciutat.

Cal destacar les jornades ‘Eines de treball en violències masclistes’ que comptaran amb la intervenció de l’Institut Català de les Dones per explicar com realitzar un correcte tractament de les dades personals i del Servei d’Intervenció Especialitzada de la Catalunya Central per explicar com realitzar informes. Així mateix, dins el programa Salut i Escola d’Osona, el 27 de novembre es duran a terme les jornades ‘Violències Masclistes’ amb l’objectiu de conèixer com actuar davant la detecció de les violències masclistes dins els centres educatius. Les jornades aniran a càrrec del Grup d’Atenció a la Víctima de Mossos d’Esquadra i l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI (VicDones-Siad Osona).

La col·laboració dels col·lectius feministes d’Osona es materialitza en el col·loqui del 28 de novembre ‘Reflexions sobre les violències sexuals als mitjans de comunicació’, a càrrec d’Ana Burgos Garcia, periodista i antropòloga, coordinadora de l’Observatori Noctàmbules sobre les violències sexuals en entorns d’oci.

El taller d’autodefensa feminista per a dones trans i cis de qualsevol orientació sexual a càrrec d’Ana Jorge es realitzarà el 24 de novembre. També el taller de castells el mateix 25 de novembre a càrrec dels Sagals d’Osona i l’acció de les sabates vermelles el mateix 25 de novembre a càrrec de Casal Claret, Creu Roja d’Osona, Càritas Arxiprestal de Vic i el Col·legi Sagrat Cor de Vic.

Com en els darrers anys, es col·labora en Mostra Internacional de fils de dones de Barcelona amb la descentralització de la pel·lícula ‘El viatge de la Marta’ de Neus Ballús el 10 de desembre.

Per últim, entre el 20 i 29 de novembre s’il·luminarà de color lila la torre del rellotge de l’Ajuntament de Vic i la xemeneia de l’edifici El Sucre. L’EAP Vic, el CFA Montseny i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya també col·laboren en els actes entorn el Dia Internacional contra les Violències Masclistes.

Podeu consultar la programació completa aquí.