Vic promou diferents actes entorn el Dia Internacional de les Dones

La programació recull tallers, espectacles, exposicions, cursos, recitals, conferències, cinema i altres activitats de caràcter reivindicatiu; per tal de denunciar que les dones viuen desigualtats, discriminacions i violències pel que fa a drets, llibertats i oportunitats en tots els àmbits de la vida pel fet de ser dones

8M.
8M

L’Ajuntament de Vic, a través de l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI d’Osona (VicDones-SIAD Osona), coordina cada any al març una sèrie d’activitats entorn al Dia Internacional de les Dones. La programació recull tallers, espectacles, exposicions, cursos, recitals, conferències, cinema i altres activitats de caràcter reivindicatiu; per tal de denunciar que les dones viuen desigualtats, discriminacions i violències pel que fa a drets, llibertats i oportunitats en tots els àmbits de la vida pel fet de ser dones.

El 8 de març és un dia per reivindicar els drets i les llibertats de les dones, ja que continuen estant exposades a viure desigualtats, discriminacions i violències dins la societat patriarcal. Enguany, s’ha volgut posar de manifest el paper que les dones juguen a la societat i la seva influència, com formen i són les promotores del canvi, pagant massa vegades amb la nostra vida. També la importància d’ocupar els espais públics i visibilitzar la invisibiliztació que viuen en els diferents àmbits, com és l’esport, la sexualitat i l’art.

Comptem amb un marc normatiu aprovat pel Parlament de Catalunya amb la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, el qual estableix i regula els mecanismes i els recursos per a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe en tots els àmbits i etapes de la vida. Normativa que cal aplicar en tota la seva dimensió.

La imatge de la campanya d’aquest any, compartida comarcalment, és la de Marielle Franco Da Silva (1979- 2018), sociòloga, feminista, defensora dels drets humans i el moviment LGTBI i política brasilera d’esquerres. Franco Da Silva va ser assassinada el 14 de març a la seva ciutat natal. Es desconeix qui la va matar i qui va ordenar el seu assassinat.

 

Destacar que el programa d’activitats és fruit del grup de diades, en el que participen diverses entitats, departaments i institucions de la ciutat. Un grup que ens permet realitzar un treball interrelacionat i cooperatiu.

Aquest any es presenta la primera edició de la cursa de les Dones que tindrà lloc el 15 de març. La cursa, que també es pot fer caminant, sorgeix de la necessitat de visibilitzar la desigualtat, invisibilitat i infravaloració de les dones en l’esport. Així mateix pretén ser una oportunitat per a la iniciació a l’esport i punt de trobada i interrelació de dones diverses. S’encoratja que es dones participem activament, independentment de la seva capacitat esportiva i condicions personals. Poden participar dones majors de 13 anys i, en cas que la situació personal no permeti deixar les criatures menors de 13 anys a càrrec de cap altre persona, poden ser acompanyades per aquestes.

La cursa està organitzada per l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI d’Osona (VicDones – SIAD Osona) i Esports Vic amb el patrocini del banc Mediolanum i CMP i la col·laboració de la Unió Excursionista de Vic, Atlètic Vic, Vic ETB, MansVic, La Reciclaria, Vic Comerç, L’Atlàntida, Aigües Vic, Teatre de Tona, Ajuntament de Tona, Rafting Parc, Up Room, Kyrocream, Sorora, Creu Roja, EAP Vic, Osonament, Sant Miquel dels Sants, Universitat de Vic- UCC, entre altres. L’inici de la cursa serà a L’Atlàntida a les 10:30h. Les participants han de fer una inscripció solidària de 5€. La recaptació anirà destinada a l’Escola Pau Dones del Casal Claret.

La campanya s’inicia el 3 de març amb l’activitat “Dinem Dones” que tindrà lloc a l’Escola de la Pau Dones del Casal Claret a les 14h. Serà un dinar de carmanyola obert a totes les dones.

El 12 de març es faran diverses xerrades que tractaran sobre temàtiques que tenen les dones com a protagonistes: La conferència “Dona, discapacitat i igualtat d’oportunitats” a càrrec de Montserrat Garcia Blasco; la taula rodona “Dones i Atletisme” amb Roser Parés Bové, Anna Comet Pascua i Elena Congost Mohedano entre d’altres, i moderada per Sònia Camacho Vallejo; i la xerrada “Parlar amb el plaer” a càrrec de Mireia Sallarès. Per al jovent, i no tan jove, es proposa el taller de serigrafia “El gènere és un “parxe”” per aprendre a serigrafiar sobre tela, paper i altres suports des d’una visió feminista. A finals de mes es destaca la xerrada “Ecofeminisme: Situació actual climàtica i d’emergència social” a càrrec de Federica Ravera que es farà al Museu de la Torneria (Torelló) el 31 de març. En aquest acte l’associació LGTB TALCOMSOM llegirà el manifest del Dia de la Visiblitat Trans i es comptarà amb la col·laboració artística d’alumnes de l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló.

Com cada any, la xarxa de biblioteques de la comarca d’Osona, durant el mes de març, exposarà una selecció de llibres escrits per dones i/o sobre el moviment feminista, amb l’objectiu de visibilitzar les aportacions de les dones a la societat.

Finalment, animem a consultar la programació on es trobarà informació de totes les activitats, com del taller Operatiu 8M de l’Escola de la Pau Dones, el taller Meravella’t a càrrec d’Irene Pérez, el curs “d’Ús de llenguatge inclusiu a l’empresa”, la comèdia Eva contra Eva dirigida per Sílvia Munt a L’Atlàntida, l’exposició “dones ramaderes, i la projecció del documental Las muertes chiquitas de Mireia Sallarès, entre d’altres. 

 

Es pot consultar el programa a continuació.