Cartell del cicle

Vic promou la sensibilització entorn la diversitat religiosa amb la segona edició de “Confessions religioses en diàleg”

Es continua treballant la pluralitat des de l’àmbit local i des d’una mirada laica i transversal amb actes telemàtics i una programació cultural i de culte del 10 de novembre al 9 de desembre que es podrà portar a terme en funció de les mesures sanitàries vigents

 

Vic comptarà per segon cop, del 10 de novembre al 9 de desembre de 2020, amb un cicle d’activitats per promoure la diversitat religiosa a la ciutat. L’objectiu és facilitar un espai de trobada i de diàleg entre les comunitats religioses i acostar a la ciutadania la diversitat religiosa de la ciutat i del país, seguint la mateixa filosofia de la segona Jornada de portes obertes als centres de culte de la ciutat de Vic, que es va fer l’any passat.

 

Donar a conèixer la diversitat religiosa present a la ciutat és una prioritat per l’Ajuntament de Vic i les entitats religioses existents a la ciutat. Per això, des del 2017, se celebren jornades de portes obertes en els anys senars, i ja se n’han fet dues edicions; i els anys parells, es programa aquest cicle d’activitats per donar a conèixer la realitat religiosa a Vic. Ambdues propostes s’organitzen amb la participació de les diferents confessions religioses a la ciutat i, també, en col·laboració amb altres entitats i institucions.

 

Enguany, el dimarts 10 de novembre es farà l’acte inaugural en format virtual. Es comptarà amb les intervencions de l’alcaldessa de Vic Anna Erra, amb Dàmaris Playá, membre de la Federació d’Entitats Religioses Evangèliques d’Espanya, i amb el doctor en teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya Francesc Torradeflot, que pronunciarà la conferència “Diversitat religiosa i conviccional i cohesió social”. Aquest acte serà el marc teòric i acte inaugural de la programació “Confessions religioses en diàleg”, ja que les intervencions dels dos ponents aportaran eines per conèixer quina és la fotografia actual de la religió a Catalunya que, a trets generals, es caracteritza per una major diversitat de formes d’espiritualitat i de minories religioses. Serà una oportunitat per conèixer les aportacions d’aquesta multiplicitat de confessions a la ciutat, veure com es vincula aquesta nova casuística amb la identitat de la ciutadania i mostrar la complexitat de la diversitat religiosa i conviccional com també els desafiaments que planteja. Mitjançant la pàgina web de Ciutadania es compartirà l’enllaç per poder assistir a l’acte.

 

El dijous 12 de novembre s’ha organitzat la xerrada “Joves i espiritualitat: punt de trobada”, una activitat perquè persones joves vinculades a diferents confessions religioses dialoguin sobre el paper actual de la religió en la població jove. Aquesta taula rodona també es farà en format virtual, de manera que l'enllaç per accedir-hi es compartirà a través del web ciutadania.vic.cat.

 

 

Actes culturals i de culte pendents de les mesures sanitàries

 

Si les mesures sanitàries ho permeten i no s’ha d’alterar la programació prevista, el dimecres 11 de novembre, al claustre de la Biblioteca Joan Triadú, es podrà veure l’exposició fotogràfica “Hope Glory of God Church”, que mostra fotografies en blanc i negre del dia a dia d’aquest centre de culte de persones d’origen ghanès. Estarà exposada fins al 10 de desembre en l’horari habitual d’obertura d’aquest equipament.

 

 

En el marc d’aquest programa d’activitats l’Ajuntament de Vic participa per tercera vegada a la “Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya” que organitza la Direcció General d’Afers Religioses (DGAR) i que, enguany, celebra la 17a edició. Ho fa amb la col·laboració de Cineclub Vic que projectarà a la Sala 2 de L’Atlàntida la pel·lícula The Farewell, el dimarts 17 de novembre, un film que parla del dol i de les diferents maneres que l’afronta l’ésser humà, explorant l’abisme cultural entre Orient i Occident; una proposta ben actual en aquest moment. La projecció, si es pot portar a terme, anirà acompanyada d’un posterior cinefòrum de la mà del periodista Jordi Vilarrodà, cap de la secció de Cultura d’El 9 Nou.

 

La pregària interreligiosa és un acte de culte més que consolidat en el marc del cicle i de les portes obertes celebrades des del 2017 a la ciutat de Vic. Si es pot portar a terme, es tornarà a repetir l’activitat al mateix espai que la va acollir l’any passat, a l’Orfeó. En aquest cas, la pregària és un espai de trobada de persones de diferents sensibilitats religioses, laiques i atees que comparteixen la música i la lectura de textos de procedències i tradicions diverses.

 

Aquest cicle d’activitats s’emmarca, un any més, en les accions de sensibilització que s’estan duent a terme des de l’Ajuntament de Vic entorn la diversitat religiosa a la ciutat amb la voluntat de treballar la pluralitat de confessions a Vic des de l’àmbit local i des d’una mirada laica i transversal, tal com explica el regidor de Ciutadania, Josep-Ramon Soldevila. Participen d'aquesta programació les entitats religioses de la ciutat, el Grup de Diàleg Interreligiós de Vic i l'Institut de Ciències Religioses de Vic.      

 

Soldevila remarca que degut a la situació actual, l’organització es reserva el dret d’alterar la programació si les indicacions sanitàries ho requereixen. A més, en totes les activitats que es facin presencialment es proporcionarà gel hidroalcohòlic i serà obligatori l’ús de la mascareta.