Vic promou la sensibilització per la diversitat funcional
Per primer cop, l’Ajuntament de Vic i les entitats sense ànim de lucre de la ciutat que atenen persones amb diversitat funcional programen conjuntament tallers, exposicions i activitats per sensibilitzar sobre aquesta pluralitat
Vic acull des del passat dilluns, 5 de novembre, i fins a mitjans de desembre un cicle d’activitats que pivota al voltant de la celebració del Dia internacional de la Diversitat funcional, que té lloc el 3 de desembre. Per primera vegada, i sota el títol ‘Vic viu la diversitat funcional!’, les entitats sense ànim de lucre de la ciutat que atenen persones amb diversitat funcional i l’Ajuntament de Vic han programat de forma conjunta tallers, exposicions i projeccions de cinema, entre d’altres activitats, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre aquesta pluralitat.
A l’elaboració del programa d’activitats ‘Vic viu la diversitat funcional!’ les següents entitats sense ànim de lucre de la ciutat i de la comarca: Associació Diversitat Funcional d'Osona (ADFO), Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer d'Osona (AFMADO), Associació de Familiars de Malalts Mentals d'Osona (AFMMO), Agrupació de Sords de Vic i Comarca, Areté, Associació de Pares del CRALL, Organització Nacional de Cecs Espanyols-Agència Administrativa de l'ONCE a Vic, Osonament, Associació de Sant Tomàs Pro-persones amb Retard Mental d'Osona (PARMO) i la Fundació Humanitària pel Tercer i Quart Món Doctor Trueta.
‘Viatges en el silenci’: fotografia de viatges arreu del món
El tret de sortida el va donar aquest dilluns l’exposició ‘Viatges en el silenci’ al Centre Cívic El Montseny. L’exposició conté les fotografies de viatges arreu del món de José Antonio González i la seva parella, dues persones amb diversitat funcional que mostren les seves vivències en diferents països afrontant les dificultats comunicatives que, tot sovint, comporta la diversitat auditiva. A més, les imatges van acompanyades d’un text i la corresponent descripció amb codi Braille.
L'exposició és una iniciativa de l'Associació per la Sensibilització envers la Discapacitat Nou Barris (ASENDI NB) que treballa per aconseguir la no discriminació de les persones amb diversitat funcional a través de projectes i accions de sensibilització per assolir una societat més inclusiva.
L’exposició es podrà visitar fins el 14 de desembre.
Cinema per la diversitat funcional
El 10 de novembre tindrà lloc la 4a mostra de curts Vicmovies, organitzada per l’Agrupació de Sords de Vic i Comarca, i que enguany té com a fil conductor el gènere de terror. La projecció de pel·lícules, que estaran subtitulades, començarà a les quatre de la tarda i es farà al Cinema Vigatà. El VicMovies està agafant volada entre el col·lectiu de sords de Catalunya i de la península; l’edició de l’any passat va comptar amb un total de gairebé 500 assistents.
En la mateixa línia, l’ADFO (Associació Diversitat Funcional Osona) amb la col·laboració de Cineclub Vic projectarà el film ‘No te preocupes, no llegarà lejos a pie’ (EUA, 2016) del director estatunidenc Gus Van Sant, a l’espai el dimarts, 20 de novembre, a dos quarts de 10 del vespre. La pel·lícula anirà acompanyada d’un cinefòrum.
‘El mag de tots colors’: la proposta infantil del cicle
Amb la idea que també es visibilitzi la diversitat funcional entre els més menuts i les seves famílies, s’ha programat el contacontes ‘El mag de tots colors’, una proposta artística inclusiva adreçada a tots els nens i nenes, a càrrec de la companyia ‘Fes-t’ho com vulguis’. En acabar, hi haurà una intervenció dels membres del club de lectura de Sant Tomàs que habitualment es troben a la biblioteca Joan Triadú, i que explicaran La meva història. El conte, creat amb motiu del 50è aniversari de l'entitat, narra la història de Sant Tomàs des de la visió d'un infant amb discapacitat intel·lectual. L’activitat es farà el divendres, 16 de novembre, a dos quarts de 6 de la tarda, a l’Espai Familiar Municipal de Vic al Remei.
Treballar la salut emocional a través de l’artteràpia
En el marc d’aquesta programació entorn la diversitat funcional s’ha proposat també la programació d’un taller d’art teràpia obert a tothom amb l’objectiu de treballar la salut emocional a través de l’art. Osonament, que ja té experiència en activitats d’aquest tipus, serà l’encarregada d’adaptar la sessió segons els tipus de diversitat que tinguin els assistents. El taller es farà el proper dilluns, 26 de novembre, de cinc a vuit del vespre al Centre Cívic Can Pau Raba i per a inscriure’s cal enviar un correu electrònic a ciutadania@vic.cat.
Marxa inclusiva amb monòleg d’humor
El diumenge, 2 de desembre, a les deu del matí, s’ha programat una marxa inclusiva amb un recorregut ques’iniciarà a la Plaça Major de Vic i finalitzarà al Vicjove on el jove d'Aguilar de Segarra, Marc Buxaderas, oferirà un monòleg que parla de les tribulacions d’una persona amb diversitat funcional des de l’humor. Ell mateix pateix paràlisi cerebral tetraplègica i explica que el seu projecte de sensibilització a través dels monòlegs té una inquietud molt clara: aconseguir que la diversitat funcional es normalitzi.
Acte de cloenda del cicle ‘Vic viu la diversitat funcional!’
El dimarts 4 de desembre, just un dia després de celebrar el Dia Internacional de la Diversitat Funcional, tindrà lloc l’acte de cloenda del programa d’activitats ‘Vic viu la diversitat funcional!’. L’acte comptarà amb la presència d’Antonio Centeno, un dels impulsors de l’Oficina de Vida Independent de Barcelona (OVI) i codirector del documental ‘Yes, we fuck!’, que aborda el dret a la sexualitat i al plaer de les persones que tenen diversitat funcional.
Centeno oferirà la conferència “Diversitat funcional i vida independent: cap a una ciutadania plena” i hi intervindran l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i la gerent d’Osonament, Mercè Generó.
L’acte tindrà lloc al Casal de Gent Gran de Vic Mossèn Josep Guiteras a dos quarts de vuit del vespre.
Activitats esportives complementàries
Paral·lelament i en el marc d’aquest programa, la regidoria d’esports de l’Ajuntament de Vic amb el suport de la Diputació de Barcelona ha proposat dues activitats d’esport adaptat per a persones amb diversitat funcional. El passat 24 d’octubre, un grup d’usuaris d’ADFO van gaudir d’una jornada de senderisme al parc del Montnegre i el Corredor i, el proper 8 de novembre, ho farà un grup de Sant Tomàs que gaudirà d’una jornada d’equitació adaptada a Can Taió (Santa Perpètua de Mogoda).
Un disseny gràfic amb consciència social
Finalment, cal destacar que el disseny de la imatge gràfica d’aquestes activitats és el resultat d'un taller col·laboratiu al laboratori de creativitat “Persones amb súperpoders” d’ADFO CET on hi van participar usuaris d’ADFO i d’Autèntic.cat (Sant Tomàs). Les educadores que van liderar el taller van preguntar als participants de quina manera voldrien que fos la seva ciutat i en van sortir vàries propostes artístiques que un equip de dissenyadors professionals externs va escollir i maquetar per a l’ocasió. S’han editat dues versions de fullets i cartells per mostrar, també, la diversitat del procés de creació d’aquest material.