Vic proposa la constitució d'un grup de compra agregada d'energia

Bona resposta d’una trentena d’empreses del municipi davant la proposta liderada per l’Ajuntament de Vic, Creacció i les tres associacions dels polígons industrials de la ciutat

Jornada de compra agregada d’energia.
Jornada de compra agregada d’energia

 Una trentena de representants d'empreses vigatanes s'han aplegat avui a la seu de l’Associació d’Instal·ladors Catalans Oficials (AICO) de Vic per assistir a la Jornada sobre compra agregada d’energia. 

L'expert i soci fundador d’Energroc, José Enrique Vázquez Martínez, ha exposat les avantatges principals de formar un grup de compra d’energia.

Vázquez Martínez ha remarcat la reducció del cost energètic a les empreses que impacta directament a la competitivitat del teixit empresarial; la promoció del consum d'energia verda certificada, a més de les tecnologies vinculades a l'autoconsum i la generació d'energia local; l’increment del coneixement del sector energètic a les pimes i micropimes; i la potenciació de les agrupacions industrials en l'àmbit energètic per tenir una posició més forta en els mercats energètics.

Al mateix temps, l’expert ha exposat que les empreses, sigui quin sigui el volum o mida del procés de producció, poden estalviar energèticament si s’estableix un compromís a l’hora d'adherir-se al grup. Ara bé, si al final del procés no es registra un estalvi no hi ha una obligatorietat de permanència.

 

Punt de partida per la compra agregada d’energia

 

L’Ajuntament de Vic, Creacció i les tres associacions dels polígons industrials de la ciutat (Malloles Vic, PAE i Associació Vic Nord) han demanat a les organitzacions participants que facin d'ambaixadores i difonguin les propostes dels diferents models de compra energètica agregada, la situació actual dels mercat i les bases per crear un grup d’empreses al municipi.

El proper pas serà analitzar les factures de consum elèctric de les empreses interessades. A partir d’aquí es podran definir les característiques del grup de compra agregada que es vol crear. Així, el preu d’inici de la subhasta serà a la baixa perquè tots els membres millorin la posició que tenen individualment, tal com ha exposat el regidor de Serveis en funcions de l’Ajuntament de Vic, Toni Serrat.

A la jornada també hi han assistit la tècnica del projecte Rubí Brilla, Aida Cortés, un exemple d’èxit que inclou 38 empreses en el grup de compra iniciat l’any passat. Cortés ha evidenciat que els integrants del grup de compra agregada de Rubí han aconseguit obtenir energia 100% d’origen renovable i pagar preus inferiors als que fixa el mercat. 

La iniciativa ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona, el Servei d’Ocupació de Catalunya i la Generalitat de Catalunya i totes les companyies interessades poden contactar amb Creacció per obtenir més informació del procés.