Vic rebutja la criminalització del moviment independentista
El ple aprova la moció de suport a les persones detingudes el passat 23 de setembre en l’Operació Judes, i que s’ha presentat conjuntament per Junts per Catalunya, ERC i Capgirem Vic. Els tres partits independentistes hi han votat a favor i el PSC en contra.
El Ple va aprovar ahir una moció en suport als detinguts en el marc de l’Operació Judes contra els CDR. La moció va ser presentada pels tres partits independentistes del plenari —Junts per Catalunya, ERC i Capgirem Vic—, que van votar-hi a favor, mentre que el PSC va votar-hi en contra.
El primer tinent d’alcaldia, Josep Arimany, va contextualitzar les detencions de 7 persones el 23 de setembre, acusades de terrorisme, rebel·lió i tinença d’arbres “sense cap prova”, en una operació que “no va respectar ni la intimitat ni la presumpció d’innocència dels detinguts i que busca vincular els CDR a la violència per legitimar la repressió i la persecució judicial”. És per això que Junts per Catalunya, ERC i Capgirem Vic “proposem defensar la protesta, les mobilitzacions, la desobediència civil, resistent i no violenta com a forma d’acció política absolutament legítima", va concloure.
La regidora d’ERC, Maria Balasch, va recordar en la seva intervenció totes les persones afectades per la repressió succeïdes darrerament en l’àmbit osonenc, com la detenció de Joan Coma per una frase dita en el ple municipal; la detenció i entrada a presó de Carles Mundó o l’exili de Marta Rovira. “Podríem haver estat qualsevol de nosaltres. Volem mostrar la nostra solidaritat amb ells i les seves famílies i denunciar l’escassa qualitat democràtica de l’estat espanyol”, va subratllar Balasch.
La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va emfatitzar que “aquesta ha estat una actuació orquestrada per la Guàrdia Civil i l’Audiència Nacional i amplificada a través dels grans grups mediàtics, i que té la voluntat d’equiparar independentisme i terrorisme, cosa totalment falsa”. Blázquez va celebrar que a Vic ERC donés suport a la moció i va criticar l’actuació de la mateixa formació política a nivell nacional: “No hi ha presos de primera i de segona. Hi ha 16 presos polítics i no 9”.
La regidora del PSC, Carme Tena, va reclamar que “es respecti la presumpció d’innocència però també la de la veracitat. Cal treballar per a temes de ciutat i no per aquests altres que pertoquen a altres institucions”.
Front comú contra la pobresa energètica
El ple va aprovar per unanimitat la moció que va servir per debatre la necessitat de fer un front comú contra l’amenaça de les empreses subministradores elèctriques de fer talls de subministracions a les famílies declarades vulnerables.
La regidora d’ERC, Viqui Terricabras, com a representant del grup impulsor de la moció, va explicar que la llei de pobresa energètica impedeix des de fa 4 anys que es talli el subministrament a les famílies vulnerables, i que aquest estiu Endesa va enviar una carta als ajuntaments anunciant el tall dels subministraments si els ajuntaments no assumien el 50% del deute contret per aquestes famílies: “No tolerarem l’amenaça de privar d’un dret bàsic a les persones més vulnerables, i les empreses han de complir la legalitat vigent. Davant d’aquesta amenaça hem de defensar el compromís en la lluita per garantir drets bàsics per una vida digne, com l’energia i l’habitatge”.
El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va mostrar-se favorable al contingut de la moció, encara que va demanar incloure dues esmenes, la primera per canviar “demanar” per “exigir”, i una segona per afegir dos acords nous en relació a avançar cap a la sobirania energètica, i que van ser acceptades pel grup municipal d’ERC. Coma va remarcar la importància que sigui una moció presentada per diferents ajuntaments en contraproposta de la proposta de la Diputació de Barcelona, “que volia traspassar aquest tema a la Generalitat de Catalunya” i va demanar a Junts per Catalunya i a ERC que treballin des de tots els ajuntaments on governen per una major coordinació. “Aquesta moció és especialment important a Vic, on un 30% de la població pateix desigualtats econòmiques”, va afegir.
La regidora del PSC, Carme Tena, va anunciar el vot favorable de la seva formació en el torn d’intervencions.
La regidora de Benestar i Família, Núria Homs, va mostrar també el seu acord amb la moció, i va puntualitzar que Vic treballa de forma pionera des de 2012 en matèria de pobresa energètica: “De seguida que vam rebre la carta ens vam posar en contacte amb la Diputació per fer accions conjuntes. Tot i així, cal dir que la llei no és clara amb el que passa amb el deute, i des de fa temps els tècnics de Benestar Social dels diferents ajuntaments ho estan avisant. Per sort, de moment no hi ha hagut cap tall de subministrament”. Homs va recordar que des de l’Ajuntament de Vic “es treballa preventivament per erradicar la pobresa energètica, a través de diverses eines, com el programa d’acompanyament a les comunitats de veïns o el punt d’informació energètica de l’OAC del Remei”. “Entenem que mocions com aquestes ajuden a fer pressió cap a evitar els talls de subministrament per part de les empreses energètiques”, va afegir.
La mateixa sessió també va servir per aprovar la bonificació de la taxa de serveis urbanístics i de l’ICIO a la Fundació Privada Col·legi Sant Miquel dels Sants, amb els vots favorables de tots els partits, excepte de Capgirem Vic, que hi va votar en contra.
El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va explicar que el seu vot en contra venia motivat “perquè aquestes bonificacions no repercuteixen també en els centres públics. Per cada euro bonificat als centres públics, se’n bonifiquen 60 als centres privats o concertats”.
Per altra banda, tots els grups polítics, a excepció de Capgirem Vic, que hi va votar en contra, van aprovar l’increment del preu de la prestació del servei de recollida de residus delegada al Consell Comarcal d’Osona.
El regidor de Capgirem Vic, Pere Freixa, va exposar que aquest increment ve donat per l’augment dels costos de la recollida de resta que van a parar a l’abocador. Freixa va remarcar que “si s’hagués pogut implementar el porta a porta la legislatura passada no s’haurien de fer front a aquests augments, i no es va apostar per aquest sistema perquè des de l’equip de govern no es va acceptar que fos una empresa pública qui ho gestionés”.
a/ Moció conjunta de JXCAT, ERC-AM i Capgirem Vic de suport a totes les persones detingudes per l’Operació Judes el 23 de setembre de 2019 i contra la repressió al moviment independentista. S’aprova amb els vots de JXCAT, ERC-AM i Capgirem Vic, i el vot en contra deL PSC.
a/ Moció presentada per ERC-AM de suport a la llei 24/2015 i contra l’amenaça de tall de subministrament a les famílies declarades vulnerables per part de companyies subministradores elèctriques. S’aprova per unanimitat.