Vic recorda la Teuleria de Can Pau Raba en una plaça que passa a portar el seu nom

El parc de la plaça pren el nom de Ramon Segarra i Oliva, tal com fins ara es coneixia la plaça ubicada al barri dels Caputxins

Josep Armengol, Anna Erra i Núria Vergés.
Josep Armengol, Anna Erra i Núria Vergés

Aquest diumenge s’ha inaugurat la plaça de la Teuleria dins dels actes de la Festa Major del barri dels Caputxins. L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va ressaltar el retorn del pes de la història a la plaça on s’hi havien assecat les taules que es feien a la teuleria de Can Pau Raba. Erra va exposar que es mantenia el nom de Ramon Segarra i Oliva -que des del 2011 donava nom a la plaça- al parc que hi ha en aquest mateix indret, al costat del Centre Cívic Can Pau Raba.

 
El canvi de nom sorgeix d’una petició veïnal iniciada l’any 2018 quan veïns i veïnes van recollir un nombre important de signatures perquè la plaça es passés a dir plaça de la Teuleria, com s’havia conegut aquest punt de la ciutat durant dècades. En la mateixa recollida de signatures també se sol·licitava que el nom de Ramon Segarra i Oliva es donés al parc que hi ha a la mateixa plaça i del qual n’havia estat el principal promotor. Una iniciativa que també es va fer realitat ahir.
 
El president de l’Associació de Veïns i Veïnes dels Caputxins Josep Armengol va agrair l’exercici de recuperació històrica que queda recollit en el nou tòtem informatiu ubicat a la plaça i on s’hi repassa la història de la teuleria de Can Pau Raba.
 
El canvi de nom s’ha fet efectiu en el retorn presencial de les Festes del barri dels Caputxins i dos anys després que s’aprovés per unanimitat al ple municipal. En l’acte també hi van participar la regidora del barri dels Caputxins Núria Vergés i familiars vinculats amb la Teuleria de Can Pau Raba.
 
 

La teuleria de Can Pau Raba

La Teuleria es trobava ubicada al carrer Raval Cortines, dins la propietat de Can Pau Raba. Joan Pujol i Serra va iniciar-hi l’activitat cap a l’any 1926 i els seus successors la van continuar fins l’any 1960.

L’argila necessària per la fabricació de les peces s’extreia amb pic, pala i carretó dels camps i els horts que hi havia a la vora del riu Gurri, al terme de Vic, en un indret anomenat La Terrera. A la Teuleria de Can Pau Raba, que constava d’un sol forn i dues boques, hi treballaven a jornal o a preu fet de 7 a 8 treballadors, repartits en feines específiques com la de motllador, posador o fornador.
 
Les peces que feien a la Teuleria de Can Pau Raba eren bàsicament totxos, maons, rajoles i teules. També s’hi feien unes peces anomenades totxos de queixal, que s’utilitzaven per obres concretes. Es feien set o vuit fornades a l’any. Tota l’obra es feia amb motlles i no s’utilitzaven vernissos ni es coloraven mai les peces.               
 
          
Núria Vergés, familiars de la teuleria, Anna Erra i Josep Armengol destapant el tòtem informatiu