Vic reforça les accions per a la millora de la qualitat de l’aire coincidint amb el Dia Mundial contra el Canvi Climàtic

S’instal·la una unitat mòbil i noves eines de control per analitzar la qualitat de l'aire i prendre mesures contra la contaminació atmosfèrica

Unitat mòbil de control de la qualitat de l’aire.
Unitat mòbil de control de la qualitat de l’aire

Coincidint amb el Dia Mundial contra el Canvi Climàtic (24 d’octubre), l’Ajuntament de Vic intensifica els esforços per avaluar i millorar la qualitat de l’aire al municipi amb diverses iniciatives de monitoratge ambiental.

 

Des de la setmana passada, a la Ronda Camprodon s’ha instal·lat una unitat mòbil de control de la qualitat de l’aire, cedida pel Servei de Vigilància i Control de l'Aire de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. Aquest vehicle, equipat amb tecnologia avançada, permetrà mesurar en continu els principals contaminants atmosfèrics, així com analitzar les variables meteorològiques que afecten la dispersió dels

 

 

 

contaminants. L’objectiu és vigilar la qualitat de l’aire en aquest punt clau de la ciutat durant un període de dos mesos. El vehicle està equipat amb analitzadors automàtics i captadors manuals que permeten obtenir dades precises sobre la concentració de diferents contaminants en funció de les condicions meteorològiques. Aquestes mesures són essencials per comprendre l’impacte de les emissions en una zona de trànsit intens com la Ronda Camprodon i adoptar mesures de millora.


A més d’aquesta iniciativa, a principis d’octubre es van instal·lar tubs captadors passius en diversos punts de la ciutat per analitzar les concentracions d'òxids de nitrogen. Aquest estudi, sol·licitat a la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, té com a objectiu avaluar la influència del trànsit en la qualitat de l'aire, comparant zones amb alta densitat de vehicles amb zones sense trànsit, com parcs o àrees de vianants. Els resultats de les mostres, que es recolliran fins a finals d'octubre, ajudaran a establir mesures concretes per reduir la contaminació associada a la mobilitat urbana.

 

Finalment, durant el mes de novembre s’instal·larà un captador de partícules al Centre Cívic de Santa Anna per portar a terme un estudi específic de benzo(a)pirè durant els mesos de baixes temperatures, entre novembre i febrer. Aquest contaminant, que tendeix a augmentar durant l’hivern en municipis amb poca dispersió de l’aire, a causa de les estufes de llenya i carbó en el sector residencial, serà monitoritzat mitjançant un Captador Seqüencial d’Alt Volum (CAV) que recollirà mostres diàries de partícules PM10. Les dades obtingudes permetran avaluar els nivells de benzopirè al municipi i adoptar mesures per millorar la salut pública.


Aquests esforços de monitoratge i anàlisi de la qualitat de l'aire són fonamentals no només per millorar la qualitat de l'aire i el seu impacte sobre la salut pública a Vic, sinó també per integrar la ciutat dins del Pla de Qualitat de l'Aire d'Osona. "Les accions que hem iniciat aquest mes reflecteixen el nostre compromís continu amb la qualitat de l’aire. Avaluar l'impacte de la contaminació és clau per aplicar polítiques eficaces que redueixin els contaminants i millorin la salut dels ciutadans. Davant la realitat del canvi climàtic, és essencial actuar per garantir un futur sostenible", detalla la regidora de Medi Ambient, Ester Coma.


“Les dades recollides no només han de permetre entendre millor la situació de la contaminació a Vic, sinó que seran vitals per a la presa de decisions en el marc de la comarca. Vic no és una entitat aïllada; és una part essencial d'Osona, i les seves accions locals influiran en les estratègies comarcals de qualitat de l'aire, garantint una resposta coordinada contra la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic”, afegeix Coma.