Vic s’acomiada d’una lluïda Festa Major

La celebració, que oficialment ha durat 13 dies, s’ha caracteritzat per un ambient festiu, tradicional i participatiu, amb propostes dissenyades per a tots els gustos

Diada de Sant Miquel.
Diada de Sant Miquel

Vic s’acomiada un any més d’una Festa Major marcada per l’ambient festiu, participatiu i familiar, però també per la tradició, amb una extensa programació que ha comptat amb activitats per a tots els gustos i edats.


La regidora de Cultura, Bet Piella, fa una valoració molt positiva de la Festa Major, destacant-la com una celebració excepcional que ha combinat amb èxit tradició i innovació. "La Festa Major de Vic d'aquest any ha estat un èxit aclaparador en tots els sentits. Hem presenciat una festa lluïda i participada, que ha captivat tant als vigatans com als visitants.  Estem molt satisfets amb la resposta del públic i esperem que la Festa Major continuï creixent i mantenint viva la nostra identitat cultural."

 

Piella subratlla amb orgull la participació entusiasta dels més petits en la Festa Major, afirmant que "és especial observar com els joves i els nens de Vic s'han involucrat activament en els esdeveniments festius, com ara el seguici infantil i altres activitats pensades especialment per a ells. Aquesta implicació no només assegura la continuïtat de les nostres tradicions, sinó que també fomenta un sentiment de pertinença i orgull entre les futures generacions de vigatans."


La regidora de Cultura també ha expressat el seu sincer agraïment a totes les persones que han contribuït a l’èxit de la festa: la comissió de la Festa Major, els tècnics municipals, les colles i els diversos voluntaris.


El seguici de Sant Miquel, reconegut per la Generalitat de Catalunya

El dia gran de la Festa Major va ser la diada de Sant Miquel, que va tenir lloc el divendres 5 de juliol, i aquest any s’ha pogut celebrar una efemèride molt esperada i reivindicada: la propera inclusió de la festa dins del Catàleg de patrimoni festiu de Catalunya, després de celebrar-se durant 245 anys, que és el primer pas per ser catalogada com a Festa d’Interès Nacional.

El dia de Sant Miquel dels Sants, patró de la ciutat, va servir per acollir els actes més tradicionals de la Festa Major de Vic.  La jornada va començar amb la lectura del vers de l’espígol per part de la seva autora, Margarita Bosch, a la Sala de Plens davant de tot el consistori municipal. A continuació, es va conformar la comitiva que va sortir en seguici des de l’Ajuntament i fins a la Catedral. L’Associació de Veïns del carrer Sant Pere, les Llúpies, els Grallers de Vic, el Bou, la Mulassa, la Bandeta, el Lleó i  la Mulassa van encapçalar un seguici cada vegada més multitudinari, que va tancar el consistori municipal presidit per l’alcalde de Vic, Albert Castells.

 

La Catedral va acollir l’ofici religiós de Sant Miquel. Abans, però, el seguici va aturar-se a la casa natal de Sant Miquel dels Sants, des d’on va sortir la imatge del Sant i es van recollir la relíquia, el penó i les borles. Enguany, la persona designada per portar el penó de Sant Miquel va ser Miquel dels Sants Casadevall.  A la sortida de la Catedral, va ser el torn de les danses tradicionals: els grallers i els timbalers de la ciutat de Vic, la sardana, el ball del Bou, de la Mulassa, dels cavalls cotoners, del Lleó, dels Gegants Pubills, el ball de l’Àliga, la Dansa Vigatana de l’Espígol i el ball de gegants de Vic i dels gegants petits. En finalitzar, la comitiva va seguir el camí invers i va retornar a l’Ajuntament.

 

El seguici infantil, el planter que puja

 

El planter del seguici va repetir la seva participació en una animada festa major infantil a Vic el diumenge 30 de juny al vespre al carrer Sant Miquel, amb un gran èxit d’assistència. Es van reunir tots els elements del bestiari en miniatura, així com banderers i trompeters infantils, i fins i tot els portadors d'un Sant Miquel dels Sants en miniatura i el Consistori Infantil. Aquesta iniciativa, iniciada per la Colla de Geganters i Grallers del carrer de la Riera l'any 2016, s'ha consolidat com una autèntica pedrera de nous geganters i futurs participants del seguici del dia de Sant Miquel, destacant-se com un moment clau per a la transmissió de les tradicions festives entre els més joves de Vic.

 

Concert de vigília i pregó

 

El dijous a la nit, 4 de juliol, va tenir lloc el pregó i el concert de vigília a la plaça de la Catedral, en un format ja consolidat i molt ben rebut pel públic. Aquest 2024, l’EMVIC va ser la protagonista de l’acte, coincidint amb el seu 180è aniversari. Va ser precisament la banda de l’EMVIC l’encarregada d’oferir el concert, i aquest any van ampliar el nombre de músics per incloure-hi antics alumnes.

 

Però el protagonisme de l’EMVIC no va acabar aquí, ja que el pregoner de la Festa Major també portava la seva empremta: el jove músic i director Jofre Bardolet, antic alumne de l’EMVIC, va ser l’encarregat de pronunciar-lo. Bardolet, molt implicat en la cultura popular i en la Festa Major de Vic, va fer una expressió d’amor profund i arrelament a la ciutat de Vic, la seva cultura, tradicions i Festa Major, destacant la importància de preservar i valorar la identitat catalana a través de la llengua, la música i les festivitats locals.

 

La crida, la cridòria i les activitats de les colles

 

La Crida de la Festa Major de Vic, celebrada el dissabte 29 de juny, ha evolucionat en una festa cada cop més familiar i festiva, reunint a les colles del Nen —els vermells—, el Merma —els verds— i la Vella—els negres—. Aquest esdeveniment marca l'inici d'una setmana intensa on cada colla celebra les seves pròpies festes, i que ja s’ha convertit en un imprescindible de la Festa Major.

 

L’activitat de les colles va culminar amb èxit aquest diumenge amb la competició de futbol triangular, coneguda com la Cridòria, on la colla dels verds va guanyar l’11a edició.

 

L’Orquestra Di-versiones i l’Orquestra Selvatana omplen la plaça Major amb dos concerts multitudinaris

 

Un any més no van faltar els concerts a la plaça Major. El dijous 4 de juliol, l’Orquestra Di-versiones, un dels grups de versions més populars de Catalunya, va fer vibrar una plaça Major plena a vessar amb un concert animat i festiu, en què van versionar grans èxits de totes les èpoques. Van tornar sis anys després al mateix escenari, i van repetit el mateix èxit.

 

L’endemà a la tarda, l’Orquestra Selvatana va oferir el concert de Festa Major, que va reunir més de 2.500 persones.

La jornada castellera i el concurs de sardanes, el punt tradicional


La jornada castellera del diumenge va ser un dels moments àlgids de la festa Major, destacant la colla local Sagals d’Osona que va tornar amb força després dels desafiaments de la pandèmia, descarregant un impressionant 4 de 8 i un 3 de 8. A més dels Sagals, hi van participar els Capgrossos de Mataró, els Marrecs de Salt i els Castellers de Sant Cugat.


En la jornada de sardanes, celebrada el dissabte a la nit, la competició va estar marcada per les inclemències del temps, que van obligar a traslladar el concurs de colles sardanistes a la 98a edició al recinte firal del Sucre. Hi van participar 22 colles de tot Catalunya. La colla Mare Nostrum de Barcelona va guanyar en la categoria de grans, mentre que Ocells del Bosc de Valls es va imposar a la categoria infantil.

 

La cronoescalada resisteix malgrat la pluja


Una quarantena de ciclistes van desafiar la pluja a la desena Cronoescalada, un dels esdeveniments més esbojarrats de la Festa Major Jove aquest dissabte 6 de juliol. Aquest any, a més, celebrava el seu desè aniversari. Malgrat les condicions climàtiques adverses, la determinació va ser evident entre els participants i el públic que va omplir el recorregut.  L'esdeveniment va començar a la plaça Gaudí, amb un recorregut ampliat que incloïa trams dels carrers de la Riera i Sant Just abans de pujar pel carrer Sant Miquel. La meta es va establir davant de l'Ajuntament, deixant lliure la plaça del Pes. En acabar, es va dur a terme la cerimònia d'entrega de premis, tot i que el concert programat va haver de ser suspès a causa de la pluja persistent.

 

La cursa nocturna dels 7 Portals

 

Una altra de les activitats consolidades de la Festa Major és la cursa nocturna d’Els 7 Portals, que aquest any arribava a la 8a edició, i que va reunir, la nit del 3 de juliol, més de 1.400 participants.

Els esportistes van poder recórrer el centre històric de la ciutat passant pels portals de Malloles, d’en Teixidor, de Queralt, el Portalet, de Santa Eulàlia, Manlleu i de Gurb. La cursa per a la categoria infantil va començar a dos quarts de 10 de la nit i la cursa adaptada, quan faltaven cinc minuts per a les 10 de la nit. Cinc minuts després es va donar pas a la cursa per a categories júnior i absoluta.

                                                                  

Els guanyadors de les proves en diferents categories de la cursa van ser els següents: Genís Ferràndez en la prova absoluta masculina, Encarna Nuñez en la prova absoluta femenina, Bernat Pou en la categoria adaptada masculina, Ariadna Sunyer en la categoria adaptada femenina, Roger Marrodán en la categoria júnior masculina, i Bruna Miralpeix en la categoria júnior femenina.

 

La cursa d’Els 7 Portals l’organitza l’Ajuntament de Vic, juntament amb el Club Atlètic Vic, el Club Natació Vic ETB i la Unió Excursionista Vic.

 

El castell de focs i la Contracrida, el tancament

 

Diumenge a la nit van tenir lloc els dos últims esdeveniments oficials de la programació de la Festa Major: el castell de focs i la Contracrida. Aquesta darrera va tractar, com és costum, l'actualitat política, tant a nivell nacional com local, amb un toc d'humor i ironia.

 

El temps afegit: la Conferència Balmesiana

 

Tot i no estar oficialment inclosa en el programa, la Festa Major va tenir un final especial aquest dimarts amb la tradicional Conferència Balmesiana, que enguany va inaugurar Sílvia Coll-Vinent, filòloga i professora de Filosofia de la Universitat Ramon Llull. L'esdeveniment va començar a les 8 del vespre a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic.

 

Després de la conferència, els assistents van poder gaudir d'una degustació del Pessic de Sant Miquel, unes postres tradicionals que combinen les receptes del pa de pessic de Vic amb un brownie de xocolata i nous, una delícia que rememora les nogueren que solien tenir les antigues cases de pagès de la comarca. Aquesta iniciativa, del col·lectiu de pastissers Taula Dolça i de la colla dels Geganters de Vic, pretén popularitzar aquest dolç com a part essencial de la Festa Major de Vic.

 
Somnis d’espígol, la pel·lícula, es torna a projectar

Per a aquelles persones que s'ho van perdre, la pel·lícula “Somnis d’Espígol” es tornarà a projectar el dia 16 de juliol a l’Espai ETC de Vic, a les 7 de la tarda, amb entrada gratuïta. L’audiovisual, ideat per Roger Albert, amb direcció i realització de Xef Vila, recorre la història dels gegants i caps de llúpia a través d’un exhaustiu repertori d’imatges d’arxiu. El títol és un gran homenatge al seguici de Sant Miquel dels Sants, festivitat que se celebra a Vic des de 1779.

 

Per a aquesta pel·lícula, que es va estrenar en primícia a l’Atlàntida de Vic el passat 18 de juny, s'han recuperat imatges inèdites dels gegants des dels anys vint passant per les dècades dels cinquanta, seixanta i noranta fins a arribar a l'actualitat. Aquest testimoni gràfic ha estat possible gràcies a la cessió d'imatges de particulars que han permès la reconstrucció de la història d'aquests elements emblemàtics de la cultura popular vigatana.

 

Produïda per l’Ajuntament de Vic i la Comparsa dels Gegants de Vic, és també un reflex fidedigne de l’evolució de la ciutat de Vic en els últims 100 anys. Aquest rigorós treball ha estat fruit de la dedicació, perseverança i l’esforç de persones amants d’aquesta tradició popular vigatan