Miquel Buch, Anna Erra i alcaldes signant l’adhesió

Vic s’adhereix al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci de la Generalitat

El conseller Miquel Buch i l’alcaldessa Anna Erra signen l’adhesió al protocol per evitar que les conductes que atemptin contra la llibertat i indemnitat sexuals no restin impunes

L’Ajuntament, amb competències per a mantenir la seguretat als llocs públics i com a promotor de tota mena d’activitats d’oci al municipi, és conscient de la necessitat d’abordar la problemàtica de les violències sexuals en aquest àmbit i per això l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha signat amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, l’adhesió al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorn d’oci.

 
Buch ha manifestat que l’objectiu és col·laborar i coordinar la seva actuació amb la resta d’actors, serveis i institucions implicats en les activitats d’oci i destinar el màxim de recursos i esforços de què disposi per prevenir i eradicar les violències sexuals al municipi.

Mitjançant aquest protocol, la Generalitat posa a l’abast els seus mitjans en l’àmbit de la seguretat a fi d’evitar que cap conducta que atempti contra la llibertat i indemnitat sexuals no resti impune. A partir de criteris interpretatius i operatius, les conductes d’assetjament sexual no previstes al codi penal, però que es consideren constitutives d’una infracció administrativa, podran ser penades.

L’exhibicionisme obscè davant persones adultes, masturbació en espais públics o oberts davant persones adultes, seguiment obscè, injúria sexual, fer fotos de parts íntimes, acorralament amb finalitat sexuals i altres conductes que impliquin una vexació sexual són considerades com a infraccions administratives.

La signatura, feta ahir a la tarda, arriba mig any després que l’Ajuntament aprovés per unanimitat el Protocol lila per abordar les violències sexuals i sexistes en espais d'oci i festius a la ciutat en el ple del 4 de febrer. Un protocol fruit d’un any de treball conjunt amb diverses àrees de l’Ajuntament, entitats i altres recursos municipals i comarcals, que ja participen en el Circuit comarcal per la intervenció de les violències masclistes.

 

No en passem ni una

 

Ara s’ha fet un pas més adquirint el compromís de l’adhesió de l’Ajuntament al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu del protocol és fer constar que cal erradicar totes les violències sexuals i, per això, donarà criteris operatius a les persones professionals de la seguretat i estableix unes pautes d’actuació davant conductes d’assetjament sexual no previstes al Codi penal i que han de ser castigades amb sancions administratives, tal com exposa la regidora d’Igualtat, Núria Vergés.

El protocol facilitarà una millor resposta front els atacs contra la llibertat sexual i indemnitat de les persones, on el 90% de les víctimes d’aquests delictes són dones i el 98% de les persones detingudes són homes. Vergés ha exposat que es fa un pas endavant per crear entorns més segurs i un avenç per garantir espais d’oci segurs, en què les dones se sentin lliures d’aquestes conductes que estant normalitzats en molt casos i que són violències sexuals. La regidora d’Igualtat remarca que aquest protocol també intervindrà quan la violència sexual es perpetri contra les persones LGTBI, com també contempla el protocol lila de Vic.

Del Protocol se’n desprèn una campanya informativa que, sota el lema “No en passem ni una”, constarà de diversos materials amb una imatge en comú que serà visible en tot tipus de format als diferents entorns d’oci dels municipis adherits. A hores d’ara són sis en tot Catalunya: Besalú, Borrassà, Mollerussa, Ripoll, Tivissa i Vic.

 

Imatge gràfica de ‘No en passem ni una’
  

El protocol, que es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el dia 11 d’abril, es va redactar a partir de les conclusions a les quals va arribar un grup de treball sobre violències sexuals que es va constituir el mes de juliol de l’any passat. El grup el van integrar entitats municipalistes, representants de policies locals, Mossos d’Esquadra, l’Institut Català de les Dones, el departament d’Interior, representants del Consell Nacional de les Dones, associacions de víctimes, experts en violència masclista, associacions representatives d’empreses de seguretat, associacions i federacions d’empresaris del sector de l’oci, representants d’empreses de controladors d’accés i altres persones expertes en el tema de la violència sexual.