Vic se suma a l’any europeu de l’envelliment actiu i la solidaritat entre generacions

L’Ajuntament de Vic conjuntament amb altres institucions i entitats han confeccionat un programa d’activitats anual

Marta Valls, Xavier Farrés, Núria Homs i Lídia Truñó a la roda de premsa d’avui al matí.
Marta Valls, Xavier Farrés, Núria Homs i Lídia Truñó a la roda de premsa d’avui al matí

La societat catalana està experimentant un procés d’envelliment que formula nous reptes a les polítiques públiques. Aquest fenomen té especial incidència en les polítiques municipals que no solament han de satisfer les necessitats de la població sinó també fomentar un envelliment més autònom i participatiu, que facin dels nostres municipis espais més inclusius i amables amb les persones grans.

 

Per aquests motius el Parlament Europeu i el Consell Europa han declarat l’any 2012 Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat entre Generacions. L’objectiu és promoure i sensibilitzar als diferents agents de la necessitat de fer accions i projectes que afavoreixin la qualitat de vida de les persones grans i la seva participació en la societat.

 

Per aquesta mateixa raó s’ha editat un programa divers d’activitats dirigit a les persones grans al llarg d’aquest any 2012 i que engloba xerrades, caminades, tallers, etc... Segons paraules del regidor de Benestar i Família, Xavier Farrés, “l’Ajuntament de Vic sempre ha tingut una sensibilitat i compromís envers a les polítiques dirigides a la gent gran”. A més, el perfil de la persona gran ha variat molt respecte anys anteriors i “actualment les persones tenen dificultats per fer-se grans i cal donar-los-hi les eines per ajudar i/o acompanyar en aquest procés”. Farrés també ha volgut destacar que avui dia les persones grans tenen un gran potencial, ja que amb la seva experiència i dinamisme poden contribuir en termes de voluntariat i de transferència de coneixement, entre altres.

 

Per la seva banda, la coordinadora de l’àrea de Benestar i Família, Núria Homs ha posat èmfasi el treball conjunt i en xarxa entre els casals de la gent gran i altres entitats; “cal que treballem en xarxa i d’aquesta manera es facilita el moviment entre la ciutadania”. Homs ha destacat que amb aquest programa, a banda d’arribar als usuaris dels casals d’avis, també es vol arribar  a noves persones grans  i així donar a conèixer la gran tasca que fan aquestes entitats socials.  Durant la mateixa roda de premsa la coordinadora del projecte ha destacat que la ciutat de Vic compta amb el Consell Local de la Gent Gran on tothom hi pot participar i ha recordat que aquest any la capital de Vic s’ha adherit al projecte impulsat per la Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre “Ciutats Amigues de la Gent Gran”.

 

A la roda de premsa també hi ha estat present la Marta Valls, responsable del Casal de la Rambla que ha destacat el programa d’activitats que respon a la idea d’un envelliment actiu i de qualitat. De fet, el mateix casal ha programat més de 7 xerrades que tindran lloc els divendres el matí. Per la seva banda, la responsable del Casal Mossèn Guiteras, Lídia Truñó ha ressaltat el treball conjunt de la iniciativa.

 

Veure programa complert al www.vic.cat