Dia internacional contra l’homofòbia al futbol

Vic se suma al Dia Internacional contra l'homofòbia al futbol

La jornada té l’objectiu de garantir els drets de totes les persones a gaudir d’una pràctica esportiva lliure de qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere

El dia 19 de febrer és Dia internacional contra l’homofòbia al futbol. L’esport en general és un dels àmbits on les persones gais, lesbianes, transsexuals, transgènere i bisexuals se solen sentir més incòmodes ja que els comentaris masclistes i LGTBfòbics poden ser habituals.

 

Gran part dels equipaments esportius de la ciutat i de la comarca, al llarg d’aquesta setmana sesumaran a  la campanya promoguda per l’entitat TALCOMSOM, recolzada per l’oficina tècnica d’igualtat de gènere i LGTBI de l’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona, i les regidories d’esports.

 

La jornada té l’objectiu de garantir els drets de totes les persones a gaudir d’una pràctica esportiva lliure de qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. La diferència i la diversitat enriqueix i transforma la societat, una transformació que s’ha de reflectir en el dret universal de gaudir de la pràctica de l’esport pels beneficis que suposa per a la salut de les persones.

 

El 19 de febrer és el dia en què va néixer Justin Fashanu, primer futbolista en actiu que va fer pública la seva homosexualitat. Britànic, d’origen nigerià, Justin va cursar la majoria de la seva carrera esportiva en el futbol anglès i va arribar a jugar en més de cinc equips. I en record a la memòria d’aquest jugador i amb l’objectiu de destacar la seva lluita i coratge, va néixer la iniciativa per impulsar la data del 19 de febrer com a Dia Internacional contra l’Homofòbia en el Futbol.

 

Cal denunciar doncs, qualsevol tipus d’agressió, insult, amenaça, xantatge o incitació a la violència o a la discriminació envers les persones LGTBI dins i fora del terreny de joc. I la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia vigent a Catalunya, ens acompanya i vetlla per desenvolupar i garantir els drets de les persones LGTBI i evitar situacions de discriminació i violència.