Sílvia Mateu, Titi Roca, Míriam Foradada i Anna Aumatell

Vic subvenciona la rehabilitació de pisos buits a canvi que s’incloguin a la borsa de lloguer assequible

El programa ‘InVic’ lliura ajuts per a reformes de fins a 15.000 euros als propietaris de pisos desocupats, de més de 25 anys d’antiguitat, i que estiguin situats a la ciutat antiga

Els propietaris de pisos buits de la ciutat antiga podran rebre fins a 15.000 euros d’ajuts per a rehabilitar habitatges desocupats, que tinguin més de 25 anys d’antiguitat, amb el compromís d’incloure’ls durant 3 anys a la borsa de lloguer assequible. Així ho ha explicat el regidor d’Habitatge, Titi Roca, qui ha detallat que el programa InVic compta amb una dotació de 100.000 euros amb la intenció que la partida creixi si hi ha propietaris interessats. De moment, ja està previst que l’any que ve la partida d’aquests ajuts per promoure la rehabilitació i el lloguer social augmenti fins a 150.000 euros.

 

Tots els propietaris que reuneixin els requisits poden tramitar les seves sol·licituds per acollir-se a aquest nou programa fins el proper 31 de juliol.

 
 

Lloguer assequible: Només depèn de tu

 

El lloguer assequible permet garantir l’accés a l’habitatge a les persones amb menys recursos i que no ho poden fer en el mercat de lloguer habitual. És per això que es fixen uns preus lleugerament inferiors al de mercat per facilitar-ne el dret a l’habitatge. Al mateix temps, i per tal d’incrementar el nombre de pisos d’aquesta borsa que a finals del 2017 comptava amb 257 pisos, els propietaris que cedeixin els pisos a la borsa tindran descompte en l’IBI. Durant l’any passat, 53 pisos van entrar a la borsa de lloguer assequible de l’Ajuntament de Vic.

 

Titi Roca posa en valor que quan el propietari, compromès amb aquesta responsabilitat social, coneix el servei que s’ofereix des de l’Ajuntament, l’acompanyament que s’hi fa i la seguretat que es dona, “queda molt satisfet i una gran part dels pisos de la borsa d’habitatge assequible acaben repetint en vèncer els tres anys de termini que dura el compromís”. Per això, i amb l’objectiu de fomentar-ne el coneixement s’ha intensificat la campanya de difusió d’aquest servei sota el nom ‘Lloguer assequible: Només depèn de tu.

 
 

Subvencions per a la reforma de façanes

 

A més de promoure les reformes internes per garantir un habitatge digne, l’Ajuntament també disposa d’una línia d’ajuts que atorga subvencions per a la remodelació de les façanes. Un tipus d’ajuts que es poden sol·licitar de forma paral·lela i que són compatibles, indica la directora de l’Oficina Local d’Habitatge, Míriam Foradada.

 
 

Ajuts per llogar habitacions a estudiants

 

La línia d’ajuts per a les famílies que vulguin llogar una habitació a estudiants d’Erasmus que arribin a Vic també és una altra de les noves iniciatives iniciades en matèria d’habitatge. Roca indica que “està especialment pensada per persones amb necessitats, com ara gent gran que visqui sola o famílies monoparentals”.

 

Aquesta campanya es vehicula a través de Barcelona Ciutat Universitària (BCU), el servei oficial d’acollida i acompanyament als estudiants, professors i investigadors forans que vénen a Barcelona i Catalunya, i al qual està adherit la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC).

 
 

Reconeixement de la Generalitat al programa d’acompanyament a les comunitats de veïns

 

La Generalitat de Catalunya ha reconegut com a exemple de bones pràctiques la guia d’acompanyament a les comunitats de veïns d’habitatges de protecció oficial –presentada el mes de maig- que inclou accions com ara l’elaboració d’una guia de suport o assessorament en temes d’estalvi energètic.

 

La guia ha estat elaborada transversalment per l’Oficina Local d’Habitatge, el departament de Benestar i Famíliar i el servei de mediació de l’Ajuntament de Vic.

 

L’any que ve el projecte s’ampliarà a tres comunitats d’habitatge protegit en règim de lloguer a més de realitzar-se un seguiment amb aquelles que han completat la seva participació.