Presentació del Mercat Medieval a la ciutat de Vic

Vic viatja al passat amb el Mercat Medieval

El Mercat Medieval se celebrarà del 8 a l’11 de desembre recuperant els espais del nucli antic i històric de la ciutat per recrear l’època medieval amb artesans, taverners, firaires i espectacles familiars temàtics. De l’1 al 4 de desembre tindrà lloc “La Prèvia”, més d’una vintena d’activitats programades als espais culturals de la ciutat, adreçades al públic local i comarcal de totes les edats, que permetran viure el Vic medieval amb tots els sentits.

 

Els carrers del centre històric de Vic tornen a l’època medieval. Del 8 a l’11 de desembre, Vic acull una nova edició del Mercat Medieval amb el format habitual d’abans de la pandèmia i amb una variada i completa proposta d’activitats culturals per viure el passat medieval. Ho farà en tota la seva essència recuperant els espais del nucli antic i històric de la ciutat, que seran l’escenari per recrear l’època medieval amb artesans, taverners, firaires i espectacles temàtics. Durant la presentació de la nova edició del Mercat Medieval, el regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, Titi Roca, ha explicat: “Tornem al Mercat Medieval que tothom coneixia, després de dos anys amb situació de pandèmia. Les més de 380 parades tornen al nucli antic de la ciutat, conservem l’espai de degustació i incrementem les propostes infantils i familiars”.

 

Les ubicacions d’aquesta edició seran: la zona de les Adoberies, el Carrer Corretgers, el Carrer de la Ramada, el Carrer de la Soledat, el Carrer de l’Hospital d’en Cloquer, el Carrer Pellaires, el Carrer de Sant Antoni Maria Claret, el Carrer de Santa Maria, el Carrer Pare Xifré, el Parc Jaume Balmes, la Plaça de Don Miquel de Clariana, la Plaça del Carbó, la Plaça de la Catedral, la Plaça de la Pietat, la Plaça de Sant Felip, la Plaça del Bisbe Oliba, la Plaça del Pes, la Plaça Gaudí, la Plaça Gerbert d’Orlhac, la Rambla del Carme, la Rambla del Passeig, la Rambla Sant Domènech i una part de la rambla dels Montcada. 

 

El Mercat Medieval, un dels més concorreguts i autèntics del nostre territori, comptarà amb 385 parades d’alimentació, herbes i artesania, provinents de les quatre províncies de Catalunya, de la resta del territori estatal i també de Portugal i França, que oferiran articles de decoració, joieria, cosmètica natural, complements de roba, i productes gastronòmics com embotits, conserves, pastissos o xocolates. També hi haurà nombrosos punts amb oferta de menjar i tavernes, concentrades en 4 zones diferenciades. 

 

L’oferta comercial es complementa amb múltiples activitats lúdiques per a totes les edats com ara tallers infantils, espectacles de carrer, música, dansa, recreació d’oficis i teatre que contribueixen a transportar-nos al passat. A banda del seu valor artístic, les activitats creen l’atmosfera adequada per imaginar com se celebraven les festes durant l’època medieval. L’horari de la fira, d’accés gratuït, serà de 10h a 20h, i la programació es pot consultar a vicfires.cat o a través de les xarxes socials de la fira. 

 

La Prèvia del Medieval: activitats gratuïtes per experimentar el Vic Medieval 

 

Dies abans del Mercat Medieval, Vic celebrarà la primera edició de La Prèvia del Medieval, una proposta que té per objectiu reforçar el vincle entre la ciutadania i la identitat medieval de la ciutat, fent valdre la història i el patrimoni cultural medieval a través d’un programa d’activitats gratuïtes pensades per al públic local i comarcal de la mà dels principals agents i entitats de la localitat. Aquesta nova iniciativa neix de l’acord col·laboratiu entre l’Organisme Autònom de Fires i Mercats (OFIM) de l’Ajuntament de Vic i el MEV, Museu d’Art Medieval que, tal com ha apuntat el seu director, Oriol Picas s’ha basat en “una proposta d’activitats adreçades a la ciutadania de Vic i de la comarca d’Osona, de qualitat i veracitat, combinant ludisme i coneixement i que ha comptat amb la participació dels agents culturals de la ciutat”. 

 

La Prèvia del Medieval, que se celebrarà de l’1 al 4 de desembre, inclou una vintena d’activitats culturals, de caràcter gratuït i, en alguns casos, amb inscripció prèvia, com un taller de cal·ligrafia medieval, una gimcana medieval, la visita “Avui, fa mil anys”, una mirada a la cuina medieval, taller de vitralls medievals i la visita guiada pels portals medievals de Vic. Aquestes i més activitats, que es poden consultar al programa publicat a la web vicfires.cat, s’organitzaran en espais emblemàtics i referents, d’origen medieval, de la ciutat de Vic com són les cases del Carrer de l’Albergueria, la Plaça de Malla, la Plaça de La Pietat, la Jazz Cava i el conjunt de muralles de Pere III, el MEV, Museu d’Art Medieval, el Castell dels Montcada, la Plaça Major i La Catedral.  

 

La Trifulga de l’Altarriba: representació històrica de l’Assalt que va marcar la ciutat de Vic 

 

L’acte més popular del Mercat Medieval és la representació de La Trifulga de l’Altarriba, a càrrec de la companyia de Teatre Essela, que un any més tornarà a endinsar els i les visitants en una història basada en uns fets històrics que van passar a Vic al segle XV. Un recorregut teatral itinerant i gratuït per quatre espais emblemàtics de Vic. Tots els espais són accessibles per a persones amb diversitat funcional. 

 

El seu director, Pep Simón, ha comentat que el muntatge de La Trifulga de l’Altarriba està pensat tenint en compte la relació directe amb el públic. “Les arts escèniques estan inspirades en l’època i van tenyint tot el muntatge a través de titelles, marionetes, esgrima o mim”. Simón ha afegit que la renovació de l’espectacle fa que sigui més lúdic i no tan explicatiu. La part històrica de cada escena, a banda de ser explicada per un dels personatges, comptarà amb el suport d’un retaule que reforça l’explicació de cada representació. 

 

Activitats i espectacles medievals 

 

A banda de passejar-se entre les parades del nucli antic i històric de Vic, els i les visitants del Mercat Medieval podran gaudir d’activitats i espectacles medievals per a totes les edats. Al Parc de les Clotes, davant de l’Atlàntida de Vic, s’instal·laran uns tipis medievals on es desenvoluparan cinc tallers per a nens i nenes: taller de premsa de flors, de pintura de cara, de construcció de castells, de clauers de fusta i de sabó. 

 

L’edició d’enguany recupera les activitats amb animals que, des de 2019, i a causa de la pandèmia, s’havien eliminat. En aquest sentit, a la zona de les Adoberies s’instal·larà un recorregut amb ponis, una falconeria amb una catorzena d’aus rapinyaires, que faran exhibicions de vol. A més, al Parc Jaume Balmes s’hi ubicarà un circuit per passejar amb l’autòcton burro català. També es podrà gaudir de dues atraccions, un laberint i un escenari on s’hi podran veure diverses actuacions de titelles i contacontes. 

 

Al Pont de Queralt s’hi ubicaran els arquers medievals, els quals faran demostracions de tir amb arc, espectacles nocturns de tir amb arc i organitzaran el torneig medieval de tir amb arc. La música i el ball també seran protagonistes al Mercat Medieval amb la batucada ‘Batec d’un Somni’, que tocaran al Parc Jaume Balmes, a la la Plaça del Carbó i al Parc Jaume Portell; i els set grups de passacarrers que ompliran de bon ambient totes les zones del mercat

 

Els públic del mercat també podrà seguir en directe demostracions dels oficis més rellevants de l’època medieval com talla de fusta, copista il·luminador, fuster, picapedrer, bufador de vidre, torner, ceramista, escultor i pintor. Les representacions d’oficis s’ubicaran a la Plaça del Bisbe Oliba, excepte la de l’ofici de pintor, que estarà instal·lada al vestíbul del MEV, Museu d’Art Medieval, on recrearà la tècnica medieval de la pintura al tremp i permetrà als visitants contemplar en directe el procés d’elaboració de la pintura sobre fusta. A l’interior del MEV, Museu d’Art Medieval de Vic també es podrà realitzar un taller familiar de pintura medieval i visites temàtiques al nou espai immersiu.