Vic vol recuperar un refugi antiaeri de la Guerra Civil Espanyola

També es posaran a la venda deu parcel·les de propietat municipal del polígon industrial “El Bruguer” per seguir desplegant el POUM

Ple municipal del mes d’octubre.
Ple municipal del mes d’octubre

En el ple municipal del 7 d’octubre, es van aprovar diverses mesures per preservar la memòria històrica de Vic, juntament amb noves iniciatives destinades a fomentar el desenvolupament urbà. El punt que va rebre l'aprovació unànime va ser una moció presentada per VECP, que proposava la recuperació del refugi antiaeri número 4, ubicat al barri de l’Estació. Aquest refugi, construit per protegir la població dels bombardejos que van assolar la ciutat, va ser un dels quatre que Vic va suportar entre 1938 i 1939. Les bombes van afectar principalment el centre urbà, perjudicant tallers de fabricació i reparació de maquinària bèl·lica, així com infraestructures clau com l’estació de tren i els ponts d’accés a la ciutat. En total, oficialment es van registrar 17 víctimes mortals.


Durant el debat, el regidor de VECP Arnau Martí va defensar la moció destacant que "cal conservar, condicionar i fer accessible el refugi", tot afirmant que el refugi és un símbol de "la solidaritat i la protecció civil de l'època". Martí també va posar en valor el treball del realitzador audiovisual Albert Bagué, que ha contribuït a preservar la memòria d’aquest espai amb peces com ara Refugi 4. Perill de bombardeig, estrenat l’any 2021, que recull testimonis orals d’aquells bombardejos. El regidor d'ERC Vic, Albert Palou, va coincidir en la necessitat de recuperar-lo, afirmant que "un refugi visitable seria ben potent". Per la seva banda, el regidor de la CUP Vic, Quim Soler, va subratllar la importància de la memòria històrica per combatre el ressorgiment de "les extremes dretes com les que van bombardejar Vic".


La regidora del PSC Vic, Débora Villena, va destacar que el refugi simbolitza "el patiment de les persones, famílies i la por viscuda", però va advertir que caldrà avaluar els costos del projecte abans de comprometre’s a dur-lo a terme. Finalment, la regidora de Cultura, Bet Piella, va tancar el torn de debat destacant els esforços fets des de 2020 per recuperar aquest capítol de la història local, i va assegurar que "es buscaran els recursos necessaris" per tirar endavant l’estudi del projecte, malgrat no haver-hi una partida pressupostària específica.

 

A la venda deu parcel·les del polígon El Bruguer

 

En la sessió del ple d’octubre, la regidora d'Urbanisme, Ester Coma, va presentar la proposta de venda mitjançant subhasta de 10 parcel·les situades al polígon industrial "El Bruguer", especificant que les parcel·les inclouen dues al carrer Folgueroles, quatre al carrer Ermita de Santa Llúcia i quatre al carrer Sant Joan de Fàbregas. La finalitat d'aquesta venda és obtenir fons que permetin adquirir altres terrenys necessaris per al desplegament del POUM i per als projectes de desenvolupament de la ciutat. Coma va aclarir que la parcel·la de la Guixa s'està utilitzant actualment sense cessió anticipada com a aparcament i que es busca comprar-la per facilitar l'accés dels veïns durant les obres.

 

El regidor Josep Pou, del PSC Vic, va manifestar el suport del seu grup a la proposta, ressaltant que les parcel·les adquirides entre 2011 i 2013 necessiten un impuls per activar aquesta zona, ja que en els darrers anys algunes estaven conreades en comptes d'utilitzar-se per a l'objectiu per al qual van ser urbanitzades. Va subratllar la importància de canalitzar els ingressos obtinguts de la venda cap a polítiques d'habitatge i altres iniciatives per a la ciutat.

 

D'altra banda, la regidora de la CUP Vic, Carla Dinarès, va anunciar el vot en contra del seu grup per dues raons: en primer lloc, per l'herència de la gestió del polígon i, en segon lloc, per la venda de patrimoni que consideren problemàtica. Dinarès va qüestionar l'ús dels dos milions d'euros que es preveuen obtenir de la venda, argumentant que no es prioritzen actuacions necessàries pel POUM, com el desenvolupament d'aparcaments, l'adequació de la xarxa ciclable i la construcció d'una nova escola bressol. Va suggerir que, si els fons es destinessin a projectes de lloguer social, el seu grup podria reconsiderar la seva postura. Així, el debat va posar de manifest les diferències d'orientació sobre el desenvolupament urbà i la gestió del patrimoni, amb l'alcalde de Vic, Albert Castells, remarcant que el tema serà objecte de més discussió en el futur.

 

Finalment, el resultat de la votació va ser el següent: l’equip de govern, SOMI i PSC van votar a favor de l'expedient d'alienació, mentre que ERC i VECP van optar per l'abstenció i la CUP va votar-hi en contra.

Correcció d’errors en el redactat dels convenis del personal laboral i funcionari

 

En el ple municipal, la regidora de Recursos Humans, Núria Homs, va presentar dos punts destinats a corregir un error de redactat en els convenis del personal laboral i del personal funcionari de l'Ajuntament de Vic i els seus organismes autònoms. Homs va assenyalar que aquestes correccions eren necessàries per evitar possibles interpretacions confuses.

 

Finalment, els dictàmens van ser aprovats amb el vot a favor de tots els grups municipals, excepte la CUP Vic, que es va abstenir en les dues votacions.

 

Elisenda Carrera deixa de tenir dedicació exclusiva a l’Ajuntament de Vic


Durant el ple municipal, es va debatre la renúncia de la dedicació exclusiva de la regidora Elisenda Carrera d’Ara Vic, que ha decidit centrar-se en la seva nova responsabilitat com a secretària interventora a l’Ajuntament de Ribes de Freser, mantenint les seves tasques com a regidora de Cooperació, Protecció Civil, i Ocupació, però sense dedicació completa. Carrera va explicar que la política és per ella "un moment transitori" i que ara ha de "seguir aquest camí professional" sense renunciar al seu compromís amb les regidories. Tot i això, diversos grups van criticar la situació. La regidora d'ERC Vic, Maria Balasch, va qualificar el punt com "una presa de pèl amb majúscules", qüestionant com es podria fer "la mateixa feina amb menys dedicació d’hores". En la mateixa línia, el regidor del PSC Vic, Josep Pou, va expressar dubtes sobre la viabilitat de compaginar dues feines i va dir que era "matemàticament impossible" mantenir el mateix nivell de dedicació. També Susanna Vives, regidora de la CUP Vic, va compartir la seva preocupació sobre "quin valor es dona a la feina feta", preguntant-se com és possible que ara es pugui dur a terme sense retribució. Per la seva banda, el regidor de VECP, Arnau Martí, va criticar l’organització del cartipàs, afirmant que "es va desfent com un terròs de sucre" i que la distribució de responsabilitats era desequilibrada des del principi. En resposta, Xavier Farrés, regidor d’Ara Vic va defensar la coherència de Carrera, assenyalant que "no redueix el compromís, sinó el salari", i que aquest canvi no afectarà el pacte de govern, que va qualificar de "sòlid".

 

L'alcalde de Vic, Albert Castells, va concloure la discussió recordant que havia quedat clar el posicionament de cada grup i va afegir que, si aquest canvi suposava alguna disfunció al govern, ho abordarien adequadament.

 

Moció de suport a la candidatura de la sardana com a patrimoni cultural i immaterial de la humanitat per la UNESCO

 

En el ple, el regidor de SOMI Josep Anglada va defensar una moció que proposava donar suport a la candidatura de la sardana per ser inclosa a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Anglada va destacar la importància de la sardana com a símbol de la identitat catalana i va subratllar els valors de comunitat, cohesió i igualtat que representa aquesta dansa tradicional. Va recordar que la sardana ha estat una part fonamental de la cultura catalana i va fer una crida perquè el ple mostri un suport explícit a aquesta candidatura.

Xavier Farrés, d'Ara Vic, i Bet Piella, regidora de Cultura, van expressar el seu suport a la moció, coincidint en la necessitat de preservar la sardana com a patrimoni cultural. Piella va assenyalar que la sardana és un element central de la cohesió social i que la colla sardanista local, La Riallera, també dona suport a la iniciativa. Tant Farrés com Piella van remarcar la importància de donar més visibilitat a la sardana en les festivitats locals.

Finalment, Anglada va agrair el suport dels grups que hi van votar a favor i va insistir en la rellevància de defensar la cultura catalana a través d'aquesta candidatura. La moció va ser aprovada amb el suport de Junts x Vic, Ara Vic i SOMI; les abstencions d’ERC Vic, PSC Vic i VECP, i el vot en contra de la CUP Vic.

 

S’aprova una moció per combatre l’infrahabitatge a Vic

 

Arnau Martí, regidor de VECP, va defensar una moció que abordava la problemàtica de l'emergència habitacional a Vic. Martí va exposar la situació de vulnerabilitat que viuen moltes famílies al municipi, obligades a viure en infrahabitatges o en condicions insalubres i de sobreocupació. Va remarcar la necessitat d'actuar urgentment per garantir l'accés a un habitatge digne, controlar els lloguers d'habitacions, i evitar la proliferació de pisos turístics i de temporada que no compleixen les mínimes condicions d’habitabilitat. També va insistir en reforçar els serveis d'inspecció i crear un servei especialitzat per oferir acompanyament a les famílies afectades per la vulnerabilitat habitacional.

Victòria Terricabras, d’ERC Vic, va expressar el seu suport a la moció, destacant que el problema de l'habitatge requereix més recursos i polítiques ambicioses. Quim Soler, de la CUP Vic, va afegir que el dret a un habitatge digne ha de ser una prioritat de totes les administracions.

Josep Pou, del PSC Vic, va coincidir amb la necessitat d’actuar, tot i fer algunes observacions sobre l'estructura de la moció, defensant que algunes de les tasques proposades ja s'estan implementant des de l'Ajuntament. Per això, va proposar esmenes que demanaven, entre altres coses, continuar les tasques ja iniciades i no crear una nova oficina, sinó reforçar les estructures existents, o bé eliminar el registre de locals i baixos que s'estiguin utilitzant com a habitatge, per considerar que legalment podria suposar problemes.

Josep Anglada, regidor de SOMI, va manifestar el seu desacord amb la moció, argumentant que ja existeixen serveis i estructures municipals per gestionar aquests temes i que no calia crear una nova oficina, a més de qualificar la moció com a “brindis al sol”. Per la seva banda, Elisenda Carrera, regidora d’Ara Vic, va assenyalar que, tot i compartir la preocupació, moltes de les mesures ja s’estan duent a terme i que la creació d’una nova oficina seria innecessària, raó per la qual el seu grup va votar en contra.

Finalment, Núria Homs, regidora d’Habitatge, va defensar que el Pla d’Acció Municipal (PAM) ja inclou moltes de les accions proposades, i que l'Ajuntament està treballant per millorar les polítiques d’habitatge. Va subratllar que no cal crear una nova oficina, sinó continuar reforçant els serveis ja existents. Amb l’acceptació de les esmenes proposades pel PSC Vic, el seu grup va optar per l’abstenció.

La moció va ser aprovada amb els vots favorables de VECP, ERC i CUP, els vots en contra d'Ara Vic i SOMI, i l’abstenció de Junts x Vic i PSC Vic.


Precs i preguntes de l’oposició

En el torn de precs i preguntes per part de l’oposició, es van posar sobre la taula diversos temes d’actualitat que han afectat la ciutat les darreres setmanes, com ara el nou carril bici a la zona nord de la ciutat, el descontentament del Circ Raluy amb l’Ajuntament de Vic, la situació del projecte Riberes de Vic o la nova temporada d’hivern del CEM Patí Vic.

 

El carril bici a la zona nord de la ciutat

 

Els grups municipals d’ERC Vic, la CUP Vic i VECP van preguntar al govern municipal sobre la situació del nou carril bici projectat al nord de la ciutat, que ha provocat mobilitzacions ciutadanes per reclamar que es mantingui el traçat inicial, per l’avinguda Olímpia.

Maria Balasch, regidora d’ERC Vic, va destacar el malestar expressat per les associacions i la ciutadania, i va sol·licitar a l’equip de govern que es pronunciés sobre el tema i que expliqués què s’estava fent per treballar-hi.  Des de la CUP Vic, la regidora Carla Dinarès va demanar al govern que reconsiderés la seva decisió de suprimir el carril bici, argumentant que "tècnicament ens sembla la millor opció" i subratllant el suport de la comunitat educativa i ciutadana. Arnau Martí, regidor de VECP, va posar en relleu la importància de mantenir el projecte original, destacant el suport social i educatiu per aquest traçat, afirmant que "hi ha evidència que hi ha demanda ciutadana per aquest carril", tot qüestionant la lògica de desfer un projecte consensuat en l'anterior mandat.

 

En resposta a les preguntes formulades, el regidor de Mobilitat, Guillem Membrives, va reconèixer la mobilització ciutadana i va assegurar que el govern respecta les opinions expressades, tot i justificar la reconsideració del traçat per la remodelació de la mobilitat en els barris del Nord i del Sucre. Membrives va afirmar que "la inversió municipal en xarxa ciclable és proporcionalment molt elevada com a mostra del nostre compromís," però va defensar la decisió d'evitar "portar les bicicletes al lloc principal dels vehicles de motor" per evitar friccions entre modes de transport. Finalment, va anunciar que es reunirien amb Osona en Bici per explicar-los de primera mà els motius d'aquest canvi.

 

Les queixes del Circ Raluy

Des del grup municipal de SOMI, el regidor Josep Anglada va formular una pregunta sobre el malestar del Circ Raluy, instal·lat a la ciutat. El circ es queixa que l’Ajuntament de Vic no els va cedir una parcel·la d’ús municipal per a la seva instal·lació, fet que els va obligar a arribar a un acord amb un propietari d’un solar privat. A causa d’aquesta situació, en finalitzar cada funció, el circ inclou la lectura d’un manifest en contra de l’Ajuntament de Vic.

La regidora de Cultura, Bet Piella, va respondre a la pregunta explicant que, malgrat ser coneixedors del seu malestar, cap responsable del Circ Raluy s’havia posat en contacte amb l’Ajuntament per fer arribar les seves queixes. En aquest sentit, Piella va indicar que, per les dates sol·licitades, no hi havia disponibilitat de parcel·les públiques de mida suficient i ben situades a prop del centre de la ciutat per allotjar el circ. L'única opció disponible hauria hipotecat els aparcaments de les afores durant massa dies, ja que coincidia també amb la celebració del Mercat de Música Viva de Vic. Així mateix, Piella va recordar que “en cap cas som contraris al circ, ja que considerem que és cultura i en programem tant a L’Atlàntida com a l’Espai ETC”.

 

El projecte Riberes de Vic

 

Els grups municipals d'ERC Vic i VECP van formular preguntes sobre la situació del projecte Riberes de Vic, un pla de rehabilitació de l’espai ecològic al voltant del riu de la ciutat que ha generat debat i certa confusió entre la ciutadania i les entitats implicades.

Albert Palou, regidor d’ERC Vic, va destacar que "s’han generat expectatives més enllà del que era possible fer", la qual cosa ha provocat malestar en alguns sectors. A més, va expressar la seva preocupació per l'impacte que la situació pugui tenir sobre la recepció de fons Next Generation, recordant que "això posa en perill un dels fons europeus que la ciutat havia rebut, un fet que ja es va lamentar amb altres projectes".

Arnau Martí, des de VECP, va incidir en la importància de no perdre els dos milions d’euros de finançament europeu, i va fer una crida a actuar amb responsabilitat per garantir que aquests fons no es desaprofitin.

Per la seva banda, Ester Coma, regidora de Medi Ambient i Urbanisme, va explicar que el projecte té dos objectius principals: millorar la inundabilitat i assegurar la continuïtat de la biodiversitat. Una de les actuacions clau és la construcció d'una rampa per a peixos a les adoberies, però l’eliminació parcial de la resclosa depèn del Departament de Cultura, ja que aquest espai és un Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Coma va afegir que l'Ajuntament està a l’espera de l'informe d'aprovació necessari.

A més, la retirada dels murs de formigó al llarg del riu depèn de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), un procés que també està pendent. Tot i les expectatives de certs grups ambientalistes d'eliminar el màxim de murs possibles, Coma va recordar que aquests "es van construir per evitar possibles inundacions".

Finalment, la regidora va reiterar que el projecte està pendent d’aprovació per part del Departament de Cultura i l’ACA, i que serà llavors quan es podrà avançar en la seva implementació definitiva.

 

Gestió de suggeriments sobre el funcionament del CEM Patí Vic i paquets d’entrades

 

El grup municipal del PSC Vic va plantejar dues qüestions en relació amb la gestió del CEM Patí Vic. La primera va ser sobre com es gestionaven les queixes o suggeriments dels usuaris de les instal·lacions. Eduard Comerma, regidor d’Activitat Física i Esports, va explicar que els usuaris poden expressar les seves opinions a través de tres canals: directament a recepció del CEM Patí Vic, mitjançant la bústia ciutadana, o bé a través dels canals de comunicació habituals de la regidoria d'Esports.

 

La segona qüestió del PSC feia referència a la creació de packs d’entrades soltes per al CEM Patí Vic, similar als que es posen a disposició durant l'estiu o als que ofereix la piscina del CN Vic-ETB. Comerma va respondre que, durant la temporada d'hivern, aquests packs no serien competitius, ja que el preu seria més alt que un abonament mensual. No obstant això, es va comprometre a estudiar la proposta i treballar-hi.