Capella fonda del Vicpuntzero

Vicpuntzero s’estrena definitivament per Sant Jordi

El nou equipament cultural i turístic de Vic ofereix una experiència immersiva i una visita guiada per 2.000 anys d’història

 

Vicpuntzero, la reconceptualització de l’espai arquitectònic de la Pietat que resumeix 2.000 anys d’història de Vic, s’estrena definitivament per Sant Jordi. El nou equipament cultural i artístic revaloritza el patrimoni, del que en podrà gaudir la ciutat, comarca i tot el conjunt del país quan les mesures sanitàries ho permetin.

 

L’obertura definitiva del Vicpuntzero arriba després de l’èxit de les dues jornades de portes obertes (la primera per les festes nadalenques i la segona per Setmana Santa).

 

El nou equipament cultural i turístic engloba el llegat històric format pel Temple Romà, el Castell dels Montcada i el conjunt de l’església de la Pietat, un espai fins ara buit i tancat. Tot des de l’epicentre de Vic, on va néixer la ciutat.

 

El Vicpuntzero, de gran envergadura arquitectònica i museogràfica, està format per:

  • La Capella Fonda on conflueixen tres èpoques: la romana, la medieval i la barroca. És precisament en aquest espai on es pot gaudir de “Vic, un viatge pel temps i l’art”, un audiovisual immersiu de 15 minuts que, d’una manera artística, convida a endinsar-se en un viatge des d’Auso fins al Vic de l’actualitat.

  • La nau central de l’església de la Pietat, un nou espai amb l’objectiu de fomentar les activitats culturals en format d’exposicions i concerts. Actualment acull l’exposició temporal “Sert en Flames. Les cendres de la segona decoració de la catedral de Vic“, una mostra comissariada per Anna Alcubierre que es podrà veure fins al 20 de juny, amb motiu del 75è aniversari de la mort de l’artista Josep Maria Sert.

  • El campanar –el punt més alt del centre històric–, far i mirador indiscutible de la ciutat i la Plana de Vic. A banda de contemplar unes vistes panoràmiques també es podran resseguir els principals punts del conjunt de la Pietat amb l’ajuda d’un codi QR i d’una nova senyalització.

 

“Sert en flames” fins al 20 de juny

L’exposició “Sert en flames: Les cendres de la segona decoració de la catedral de Vic”, comissariada per Anna Alcubierre, és una exposició temporal que es pot visitar a la nau central de l’església de la Pietat fins al pròxim 20 de juny, amb motiu del 75è aniversari de la mort de l’artista Josep Maria Sert.

 

El pintor i decorador català va projectar la decoració de la catedral de Vic tres vegades: la primera no es va arribar a acabar mai, la segona la van cremar a principis de la Guerra Civil i la tercera és la que hi veiem actualment.

 

La mostra vol rememorar el drama que va significar la pèrdua de la segona decoració tant per Sert com per la ciutat. Tot el que s’hi exposa és obra original, propietat del MNAC i cedida a la ciutat. Alcubierre subratlla que els fragments de teles exposats són els que estaven al presbiteri de la catedral quan va patir l’incendi. 

 

Aposta pel turisme cultural i de qualitat

 

El Vicpuntzero segueix l’essència del primer pla estratègic que té la ciutat en l’àmbit turístic. La regidora de Cultura i Turisme, Susagna Roura, recorda que la voluntat del pla és que el centre històric serveixi de punt per expansionar els visitants cap a l’exterior, promocionant els diferents equipaments culturals i patrimonials, els diversos barris i la comarca.

 

Roura recorda que tot i que Vic no és una ciutat turística sí que té interès turístic i per això es treballa per fer-la “referent amb un turisme cívic i sostenible gestionant-se a través de l’art i la cultura i fugint del turisme de masses”.

 

El primer pla estratègic de turisme de Vic, aprovat unànimement en l’últim ple, és fruit de la participació de diferents agents turístics del sector privat i del públic, i dibuixa una estratègia precisa i acotada a la ciutat amb aliances a la comarca i al país, d’acord amb la situació actual de pandèmia i pensant en la postpandèmia i posa en valor que la capital d’Osona és una de les ciutats amb caràcter del país, tal com considera l’Agència Catalana de Turisme.

 

Podeu consultar horaris i tarifes entrant a www.vicpuntzero.cat