Fotografia dels premiats a la Vaca d’Or avui al migdia a la Sala Coll Bardolet de l’Edifici el Sucre

Vila d’Abadal: “Vic ha de ser la capital de la ramaderia a Catalunya”

Mas Palou de Gurb, La Cavalleria de Manlleu i el Mas la Roca de Sant Joan de les Abadesses han estat les tres explotacions guanyadores

Avui al migdia ha tingut lloc el lliurament de premis de la Vaca d’Or a la Sala Coll Bardolet de l’edifici el Sucre de Vic. Es tracta d’ una activitat organitzada per la FEFRIC (Federació de Frisona de Catalunya) que distingeix les 5 millors explotacions en producció, les 5 millors en genètica i les 5 millors en morfologia de Catalunya.


Els guanyadors pel què fa a les millors explotacions en producció han estat Campgran de Manlleu com a 5è premi; el Murucuc de Gurb corresponent al 4rt premi; La Caseta d’en Fermí de Moià ha quedat com a 3er classificat; el 2n ha anat a Can Barrina de Santa Cecília de Voltregà, i, finalment el 1er premi i, guanyador d’aquesta categoria, ha estat per Mas Palou de Gurb.

 

En la categoria de les millors explotacions en genètica han estat La Clota de Prullans com a 5è finalista; Cal Viudet d’Alàs a la 4a posició; Semega Campus Agroalimentari de Monells a 3er lloc; en 2n lloc Can Thos de Tordera i el 1er premi l’ha obtingut la Cavalleria de Manlleu.

 

Finalment, i en la categoria de les millors explotacions en morfologia la classificació ha quedat: en 5è lloc el Pinós Nou de Rupit-Pruit; en 4rt lloc Cal Marquet; Cal Diligent de la Seu d’Urgell com a 3er finalista; Ramaderia Aníbal de Lleida en 2a posició i Mas La Roca de Sant Joan de les Abadesses com a 1er premi.

 

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, la sots-directora de ramaderia del DAAM, M. Dolors Vila i del president del FEFRIC, Agustí Prat. Vila d’Abadal ha remarcat que “Vic vol ser la capital de la ramaderia a Catalunya i ha elevat el treball excel•lent, molt tècnic i professional dels ramaders de casa nostra”. Per la seva banda, Agustí Prat ha afirmat que les “retallades del ministeri i del govern català no poden anar en detriment de la qualitat del nostre producte”.

 

Aquest esdeveniment es va crear l’any 2005 per donar a conèixer les explotacions de vaca frisona, millor situades en les classificacions de Control Lleter i de Millora Genètica que s’elaboren a partir del Llibre Genealògic i el control lleter.

 

La classificació en PRODUCCIÓ es basa en un índex Tècnic Econòmic que elabora cada any la FEFRIC segons les dades del C.L. de l’últim any, és a dir, és un índex que té en compte la quantitat i la qualitat de la llet produïda per vaca present en l’explotació.

 

La classificació en GENÈTICA es basa en un índex anomenat ICO que elabora CONAFE a nivell de l’estat espanyol i que el FEFRIC fa el rànquing d’explotacions per Catalunya. Aquest Índex és una combinació dels índexs genètics compostos de producció (57%), morfologia (29%) i funcionalitat (14%).

La classificació per Morfologia es basa en la puntuació morfològica mitjana de les vaques vives de les explotacions que combina 16 caràcters descriptius primaris agrupats en 4 regions (Estructura i Capacitat (25%), Estructura Lletera (15%), Braguer (40%) i Potes i Peus (20%)).