VISCaVIC: el projecte d’intervenció comunitària intercultural de Vic surt al carrer

Sota el lema «Jo sóc», que manifesta pertinença, identitat, compromís i corresponsabilitat, s’han celebrat trobades similars a la de Vic en la major part dels 40 territoris on es desenvolupa el projecte. «Tots som», perquè tots creiem en una societat plural més activa.

Mapa exposat en l'estand de l'activitat.
Mapa exposat en l'estand de l'activitat

Aquest cap de setmana, en el marc del Mercat del Ram de Vic, el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural ha sortit al carrer per donar-se a conèixer a la ciutadania i per fomentar la convivència i el sentiment de pertinença a la ciutat. Més de 500 persones d’orígens i edats ben diverses han passat i participat de diferents maneres de l'acció VISCaVIC en el marc del mercat del Ram.

 

Aquesta trobada forma part del procés comunitari que s’impulsa Vic amb l’Ajuntament de Vic, l’Associació Tapís i l’Obra Social ”la Caixa”. Es tracta d’una mostra dels avenços del procés comunitari posat en marxa en aquest territori des del juliol del 2014. La iniciativa ha estat molt ben rebuda pels professionals i les associacions i ciutadania amb les que s’ha anat compartint i convidant a participar-hi, i que han fet possible la realització d’aquesta acció. El VISCaVic ha estat un moment important d’obertura del projecte per informar i convidar a moltes més persones.

 

Aquesta actuació s’ha dut a terme en el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural que l’Obra Social ”la Caixa” impulsa arreu de l’estat. Durant els mesos de març i abril se celebren trobades com aquesta en la major part dels 40 territoris dels 31 municipis que formen part del projecte a Espanya, i tots amb un mateix objectiu: junts per la convivència.

 

El projecte consisteix en la idea bàsica de treballar junts, ciutadania, professionals i càrrecs polítics, des de la corresponsabilitat i el compromís compartit per impulsar un procés col·lectiu de transformació social i de les institucions per adaptar-se a les necessitats de la comunitat de cadascun d’aquests territoris.

 

Amb aquests objectius ha nascut VISCaVIC, un espai trobada emmarcat dins el Projecte ICI de Vic per visualitzar que tots i totes vivim i convivim a Vic enriquint la ciutat amb les nostres diversitats. Ha estat a partir de les experiències viscudes que s’ha construït de forma col·lectiva la xarxa de camins que ens han portat a Vic, i així conèixer-nos i reconèixer-nos. I també, a partir de petites converses amb els protagonistes de la comunitat, hem pogut saber d’on som, d’on ens sentim i amb qui i com convivim. Això s’ha fet mitjançant diferents propostes i tallers creatius on tothom que ha volgut ha pogut participar.

 

Les mirades i visions recollides al VISCaVIC formarà part d’una recerca participativa que es durà a terme a la ciutat en diferents espais i moments i que permetrà tenir un coneixement compartit i global de la realitat local. Aquest serà el punt de partida comú gràcies al qual s’elaborarà a mig termini, també de forma participativa i des de la corresponsabilitat, un pla d’acció per donar resposta als principals reptes de la nostra ciutat. Així, s’aconsegueix una optimització de tots els recursos, programes i projectes impulsats des de les diverses administracions públiques o privades, com també el treball conjunt de la ciutadania facilitant-ne la participació de diverses maneres.


Aquest espai de participació ciutadana es tornarà a repetir per Sant Jordi (23 d’abril) i a la Mostra d’Entitats i Músiques de Vic (9 de maig), i les activitats aniran acompanyades d’altres accions de caire artístic, audiovisual i cultural construïdes i organitzades amb altres agents de la ciutat.


Sota el lema «Jo sóc Vic»

 

Sota el lema «Jo sóc», que manifesta pertinença, identitat, compromís i responsabilitat, se celebren trobades com la de Vic en la major part dels 40 territoris on es desenvolupa el projecte. «Tots som», perquè tots creiem en una societat plural més activa on totes les persones que viuen i treballen a Vic siguin les protagonistes de la comunitat local, donant resposta als reptes socials des de la corresponsabilitat i el compromís compartit.

 

I tot això és possible construint un coneixement compartit i global de la realitat local amb la mirada i la visió de la ciutadania, professionals i administradors, creant espais de relació i trobada entre aquests protagonistes i enfortint la seva capacitat per donar resposta col·lectivament als reptes de la nostra societat.

La trobada VISCaVIC forma part del procés comunitari que s’impulsa a la ciutat amb l’Ajuntament de Vic, l’Associació Tapís i l’Obra Social ”la Caixa” i ha permès crear aquest espai de trobada i la recollida de la mirada i la visió dels protagonistes de la comunitat.

Els agents implicats fins el moment en el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural de Vic són els següents: Ajuntament de Vic, Obra Social “la Caixa”, Associació Casal Claret, Associació Tapís, Creacció, Hospital Universitari de Vic, Càritas, CAP El Remei, CAP Osona, Equip d’Assessorament i orientació en Llengua, Interculturalitat i Cohesió social - ELIC, Equip Assessorament i Orientació Psicopedagògica - EAP, Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya