El lleó

L’any 2019, en el marc d’una investigació a fons de la imatgeria festiva que conforma el Seguici de Sant Miquel dels Sants, es va trobar un dibuix que data de 1664, el més antic del món que es conserva d’una peça festiva en un llibre de la confraria dels pellaires blanquers, “lo lleó”.

 

L’any 1664 l’Ajuntament va convidar a la confraria a participar en el seguici que es va celebrar a la festa d’inauguració de la nova església de la Pietat, els pellaires blanquers encarregats de fer ballar el lleó, almenys des de principis del segle XVII, accepten participar a la festa amb aquesta figura, però a causa del mal estat de la figura decideixen fer-ne una de nova. Aquest document té una importància rellevant perquè ens esmenta les mides i el material de construcció de la figura i a més hi ha un dibuix del disseny que tècnicament en diem el “figurí” del lleó.

 

La presència d’un lleó al seguici de Vic va ser habitual entre 1601 i 1801.

 

El 2 de juliol de 2021 es va presentar a Vic el Lleó de la ciutat, la nova figura del Seguici de Sant Miquel dels Sants, creada al Taller d’Escultura Casserres. El Lleó no és una peça qualsevol de bestiari, és un animal considerat en la cultura universal com a fort i noble. Moltes civilitzacions l’anomenen com a “rei dels animals” i per aquest motiu se li atribueixen actituds de coratge i majestuositat. De fet, quan se’l representa en diverses ocasions apareix amb una corona, com és el cas de Vic. El lleó, a la vegada simbolitza la força i el poder, motiu pel que se’l sol trobar en molts escuts i emblemes, com per exemple, en l’antic escut de la ciutat que llueix la façana de l’ajuntament, sota el rellotge.

 

No només s’incorporà de nou la figura, sinó que també s’estrenà la comparsa de persones portadores, l’Associació de Veïnes i veïns del barri del Remei.

faju20240705-378.jpg