Vic torna a promoure una programació conjunta entorn el Dia Internacional contra les Violències Masclistes

S’oferiran activitats durant tot el mes de novembre

Vic torna a promoure una programació conjunta entorn el Dia Internacional contra les Violències Masclistes.

L’Ajuntament de Vic, a través de l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI+, organitza per aquest mes de novembre, i en coordinació amb entitats i recursos de la ciutat i comarca, la campanya entorn el 25 de novembre, Dia internacional per a l’erradicació de la violència vers les dones.

 

Les violències masclistes, exercides contra les dones pel fet de ser dones, són una violació dels drets humans. Aquestes violències segons la Llei 17/2020, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, poden ser produïdes per mitjans físics, econòmics o psicològics ( incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions), i tenen lloc tant en l’àmbit privat com públic. Aquestes violències responen a manifestacions de discriminació i desigualtats que produeixen danys i patiment psicològic, físic i sexual.

 

La campanya del 25 N, a banda de les activitats, recull també recursos especialitzats, ja que les dones que han patit o pateixen una situació de violència, disposen en el territori català d’una xarxa integral i coordinada de recursos per a l’abordatge de les violències masclistes,

 

Per accedir a la xarxa de recursos - Violències masclistes. Departament d'Igualtat i Feminismes (gencat.cat)

 

Destacar i recordar per una banda, d’aquesta xarxa de recursos la línia 900 900 120, un servei gratuït i confidencial, les 24 hores del dia i durant tot l’any. Un servei adreçat a les dones en una situació de violència masclista, les persones del seu entorn, les persones professionals que realitzen atenció a les dones en situació de violència masclista o qualsevol persona que tingui alguna demanda relacionada amb les violències masclistes. Les persones que accedeixen al servei , de la línia 900 900 120,  poden expressar-se en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l’anglès, l’àrab i el xinès. També es pot contactar amb el servei a través de correu electrònic 900900120@gencat.cat

 

Per altra banda,  els serveis i oficines d’informació i atenció a les dones, funcionen coordinadament arreu del territori. En aquesta xarxa hi ha els Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD), de titularitat municipal o comarcal, informen sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones, i, si s'escau deriven cap a les entitats i organismes que en són responsables. A la comarca tenim el SIAD de Manlleu i el SIAD Vic-Osona.

 

Els recursos de la xarxa com a tal, no faríem una adequada atenció, sinó ens coordinéssim i establíssim un treball en xarxa, per abordar els casos de les situacions de violència masclista. És per això que aquesta coordinació s’emmarca en els circuits i protocols, que assenten les seves bases en el Protocol marc per una intervenció amb diligència deguda en situacions de violència masclista. Des de l’Ajuntament de Vic, aquest 2023, hem treballat per l’elaboració del protocol local, emmarcat i coordinat també amb el circuit comarcal.

 

El protocol, suposa un canvi de paradigma posant al centre a les dones, i requereix a les administracions fer un esforç per establir unes polítiques que permetin una millor atenció a les dones i articular respostes en comú des de cada servei o administració en relació als drets de les dones. La comissió del circuit de Vic, ha treballat durant mesos gràcies al suport de la Diputació de Barcelona. A partir d’ara ens coordinarem per a procedir a la validació i aprovació de totes les institucions que han format part per afrontar amb més garanties la prevenció i atenció a les violències masclistes, i fer una presentació del document.

 

És en aquest àmbit de la prevenció que s’emmarca la nostra campanya per aquest any, que recull activitats en diferents formats com exposicions, xerrades, teatre, conferències i jornades, etc. que permeten la identificació de les diferents formes de violència i àmbits, coneixement de recursos d’atenció, espais de reflexió professional, etc. L’objectiu, més enllà del treball que al llarg de l’any que els recursos i serveis fem, la campanya permet la visualització del rebuig a les violències masclistes perquè encara ara continua sent una xacra de la nostra societat i la identificació de recursos per a les dones per tal que puguin tenir accés.

 

De la programació d’aquesta campanya destaquen un Cicle d’Autodefensa Feminista “Construïm resistència” que té  l’objectiu l’apoderament de les dones, oferint eines per defensar-nos de les agressions a les quals estem diàriament exposades, ja sigui en l’àmbit quotidià o bé en l’esfera pública o privada. Aquest comptarà amb quatre tallers gratuïts que es realitzaran els dijous del mes de novembre de 18.30 h a 20.30 h i on es treballaran temes com l’autodefensa davant les violències masclistes normalitzades i naturalitzades, l’autodefensa davant les violències sexuals, també les violències digitals, i per últim, un taller de benestar emocional.

També es realitzaran xerrades com “Les violències masclistes contra les dones grans no són petites”  a càrrec de les tècniques socials del departament de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic;  així com, la xerrada “Calladeta no ets més maca” organitzada per el Vicjove que es farà el dilluns 27 de novembre a les 18.00 h, a la Biblioteca Pilarín Bayés, on cinc noies que han patit violència de gènere ens explicaran la seva experiència. El divendres 24 de novembre, a les 10.00h, a la plaça Gaudí, es presentarà una exposició del treball realitzat de les diferents entitats socials del municipi, entorn el 25N i una performance reivindicativa oberta a la ciutadania.  El mateix 25 de novembre, 16.00h a 20.00 h, des de

 

 

Creu Roja Joventut, han organitzat un mural cooperatiu a la plaça del Carbó, on tothom que passi pel carrer es podrà expressar amb motiu d’aquesta data. També hi haurà dues activitats interactives de prevenció i sensibilització envers la violència de masclista.

També fer  menció  de l’activitat que es recull a la programació pel 5 de desembre a l’espai ETC, on es farà la projecció de Sica, un film inclòs a la nova edició del projecte Conegudes (també) a casa per a la difusió de les aportacions femenines a la cinematografia catalana i que també s’inclou en el marc de la 31ª Mostra Internacional de Fils de Dones de Barcelona.

Per finalitzar, com cada any el consistori es concentrarà a la plaça Major, el dimecres 22 de novembre com a acció de rebuig i per donar lectura al manifest contra les violències masclistes.

Us convidem a consultar la programació, on altres entitats i institucions de la ciutat i comarca es sumen en un gran altaveu per dir #juntesseremmesfortes, #ensvolemvives, #prouviolènciesverslesdones !

Podeu consultar tota la programació de les activitats