L'Ajuntament de Vic participa en la implementació de l'assistent de veu "Atenea" pensat per facilitar la vida a les persones grans
L’Ajuntament de Vic implementarà ATENEA , un projecte d’intel·ligència artificial al servei de les persones grans.
La iniciativa reb el suport de Momentum Analytics i el Grup ABD. Es tracta d’un mòbil sense botons i sense pantalles tàctils que funciona només amb una interacció tan senzilla com la veu i que és dirigit especialment a persones grans o en situació de dependència.
El seu objectiu és contribuir a la transformació digital posant al centre la ciutadania més vulnerable, reduint la bretxa digital i la solitud no desitjada, fomentant la inclusió, el benestar, la salut i la qualitat de vida.
ATENEA es fonamenta en 4 eixos: El primer és l’arquitectura tecnològica. El segon és la cocreació del dispositiu amb la participació de les persones usuàries. Per tant, arrenca de la veu de les persones. El tercer eix és la qualitat. Hem d’avaluar l’impacte que suposa aquest dispositiu a la vida de les persones. I el quart eix és la dimensió ètica del projecte. Hem de saber identificar els riscos i beneficis d’aquest dispositiu.
Fet amb tecnologia catalana, inclou la ciberseguretat i no li cal internet, només un endoll. A més, l'usuari no ha de posar contrasenyes ni esperar correus electrònics i es pot configurar tant en català com en castellà. Atenea està ja en producció i té el suport dels ajuntaments de Mollet del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Premià de Mar, Manlleu i la Vall d'Aran.
A Vic hi participaran 100 persones més grans de 65 anys que vulguin col·laborar en el desenvolupament de l’eina. Es podran fer 4 gestions, demanar cita el metge, parlar amb un familiar, demanar hora a servei socials i avisar a emergències. En funció de les necessitats s’ampliaran les funcionalitat de l’aparell.
L'assistent de veu és un dels 765 projectes que impulsa la Generalitat amb ajudes europees i, per tant, es tracta d'una col·laboració publicoprivada coordinada pel Departament de Drets Socials.