Participants al seminari “Estratègies d’Intervenció amb famílies i joves migrats”

Les estratègies d’intervenció amb famílies i joves migrats, el focus d’atenció d’un seminari impulsat per l’Ajuntament de Vic

Una trentena de representants dels diferents agents socials implicats han participat en les tres sessions programades els mesos de maig i juny.

La diversitat d’orígens pot generar xocs culturals i dificultats a l’hora de treballar amb famílies i persones nouvingudes, segons han pogut constatar en els darrers anys diferents serveis de la ciutat de Vic. Davant d’aquest escenari, des de l’Ajuntament de Vic es va proposar efectuar un treball transversal entre tots els agents socials implicats (serveis municipals, centres educatius, entitats socials, entre altres) en el qual, partint d’unes jornades de formació, es donessin a conèixer els diferents codis culturals i es plantegessin accions que es poguessin portar a terme a nivell de ciutat amb les comunitats, famílies i persones nouvingudes.

 

Per aquest motiu, una trentena de professionals de la ciutat de Vic van assistir al seminari "Estratègies d’intervenció amb famílies i joves migrats” conduït per l'Associació Sociocultural La Formiga, que es va desenvolupar en tres sessions de treball que van tenir lloc els divendres 19 de maig, 2 de juny i 16 de juny, de 9 a 12h, al CCVic Can Pau Raba.

 

El seminari es va iniciar amb una ponència del psicòleg i escriptor Saïd El Kadaoui Moussaoui, que va introduir els aspectes psicosocials de les societats d’origen, el procés migratori i la construcció identitària dels fills migrants.

 

La segona sessió es va desenvolupar entorn la ponència de l’antropòloga i ambientòloga Laura Garcia Chapa, que va parlar sobre les famílies migrades de l’Àfrica Subsahariana posant el focus en la criança i l’educació a l’àmbit familiar dels infants, la relació homes-dones i els aspectes religiosos i comunitaris de les comunitats de Nigèria i Ghana.

 

En la darrera sessió es van constituir quatre grups de treball heterogenis que van posar sobre la taula els problemes observats en la pròpia pràctica professional diària al voltant d’aspectes com infància, joventut, dones, serveis socials, educació, acollida en relació a l’acomodació de les famílies nouvingudes a Vic, etc. Un representant de cada grup va fer arribar les conclusions de treball als ponents i a la resta de participants, per tal de rebre un retorn crític d’allò reflexionat, debatut i proposat durant les jornades. La sessió va finalitzar amb la valoració a càrrec dels dos ponents i una conclusió del seminari de la mà de la responsable de l’Oficina Municipal d’Acollida de l’Ajuntament de Vic, Elisenda Blancafort.

 

Un cop donat per acabat el seminari, s’ha vist la necessitat de continuar realitzant una formació anual sobre codis culturals pels professionals de la ciutat, per facilitar la seva tasca i la seva intervenció amb la ciutadania, així com potenciar el treball transversal i unificat de tota la ciutat.