Mutilació Genital Femenina: una forma d’exercir la violència

La mutilació genital femenina (MGF) és el nom genèric donat a aquelles pràctiques que impliquen l’extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions als òrgans genitals de les dones per raons culturals, religioses o d’altres amb finalitat no terapèutica (existeix la possibilitat de reconstruir l’extirpació).

El dia 25 de juny es va fer una sessió de formació a Vic, impartida per la Dra. Imma Sau (pediatra del CAP de Santa Coloma de Farners) per reflexionar entorn a la Mutilació Genital Femenina (MGF) amb els diferents agents del territori (salut, serveis socials...).

 

La MGF és un tema d’especial importància quan es parla de violència en l’àmbit social o comunitari, que es practica en vint-i-sis països africans i en alguns de l’Àsia. Aprofitant la sessió formativa, es vol recordar alguns aspectes sobre aquest tema que es poden trobar a la “Guia per al bon tracte a la ciutat de Vic”.

 

L’MGF és una pràctica cultural que es duu a terme en el context d’una comunitat i d’un grup, que la justifica en creences errònies com: el costum i la tradició que determinen el rol de la dona dins la comunitat; el control de la sexualitat i el foment de la castedat; la creença que les dones no mutilades no poden concebre o que la mutilació facilita el part; la dona no mutilada és considerada bruta; els genitals es consideren com una part mancada de bellesa i excessivament voluminosa, entre altres. Alguns factors de risc que predisposen que una nena sigui més susceptible a ser mutilada són:

 

  • Pertànyer a una ètnia que practiqui MGF (sobretot és important l’ètnia de procedència del pare), o a una família en què la mare i/o les germanes l’hagin patida, i/o a un grup familiar practicant que té molt present el mite del retorn al país d’origen
  • Proximitat d’un viatge o unes vacances de l’infant al país d’origen

 

La mutilació sol produir-se en un entorn on la família se supedita als designis, les necessitats i les decisions de la comunitat. Normalment, la família extensa exerceix una forta pressió als emigrants, que arriba al seu punt àlgid quan aquests tornen al seu país d’origen (de vacances o definitivament). Per tant, cal ser conscients que els viatges poden suposar un moment de risc real per les nenes. Per això, és important recordar que la MGF és una pràctica perillosa per a la integritat física de les nenes i que aquesta pràctica, al nostre país, és penada per llei.

 


A Catalunya hi ha una organització, anomenada Fundació Wassu-UAB (dirigida per la professora Adriana Kaplan), que treballa i investiga sobre aquest tema. Es pot trobar informació i material divers a la web següent: Fundació Wassu-UAB

 

També es pot complementar la informació consultant l’apartat sobre infància i adolescència de la nostra web: Servei especialitzat d'atencio a la infancia i a l'adolescencia en risc