Reflexions sobre la mort i el dol en la tertúlia "Death Café"
‘Nosaltres al final de la seva vida i la nostra vida’ va reunir dilluns passat 25 persones en el marc del projecte ‘Vic, ciutat cuidadora’, a l’espai de La Reciclària
Participants de la tertúlia
Dilluns passat, l’espai de La Reciclària de Vic va acollir la tertúlia-cafè ‘Nosaltres al final de la seva vida i la nostra vida’, en format Death Café. La sessió, celebrada en el marc del projecte ‘Vic, ciutat cuidadora’, va ser conduïda per la psicooncòloga i especialista en acompanyament al final de la vida i el dol, Olga Bosch.
La trobada va aglutinar 25 persones de diferents àmbits, que no es coneixien entre elles, i van poder compartir aquest espai per dialogar sobre la vida, la pròpia mort, el dol, la pròpia experiència del cuidar, el respecte per la dignitat de la persona, l’aprenentatge de vida que dona el cuidar a una persona amb malaltia terminal, la importància de parlar-ne....dins un ambient tranquil, acompanyat de pastís i beguda, cafè o infusió. La riquesa de l’experiència va raure en la varietat d’opinions i el respecte mutu.
Participants de la tertúlia
Vic, ciutat cuidadora
Aquest projecte social vol convertir Vic en una ciutat referent d’atenció a les persones amb major vulnerabilitat, promoure i compartir l’humanisme, la solidaritat, la compassió i la participació social.
Liderat per organitzacions locals, pretén millorar les actituds socials i culturals envers una malaltia avançada i el final de la vida i promoure el suport social i la qualitat de vida a les persones que ho pateixen.
Al nostre país, es calcula que l’1,5% de les persones pateixen malalties cròniques avançades que causen el 75% de les morts. Aquestes situacions generen, d’una banda, necessitats físiques, psicològiques, espirituals i socials, causen patiment en pacients i famílies i, de l’altra, provoquen una gran necessitat i demanda d’atenció, especialment quan es combinen malalties avançades i necessitats de caràcter social, com la solitud o la pobresa.