Dia Internacional contra l’LGTBifòbia
El passat divendres, 17 de maig, es va commemorar el Dia Internacional contra l’LGBTIfòbia.
El 17 de maig de 1990, la Organització Mundial de la Salut va retirar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals. Aquest fet va suposar que l’orientació sexual de les persones deixés d’estar patologitzada i esdevingués una fita en la lluita contra els estigmes, els prejudicis i les violències exercides contra les dones lesbianes, bisexuals i trans* els homes gais, bisexuals i trans*, les persones no-binàries i queer, i totes les persones que viuen en els marges de la norma heteropatriarcal.
Des del SAI LGTBI+ de Vic, Osona i Lluçanès de l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI+ es van organitzar diferents activitats entorn aquesta jornada contra la LGTBIfòbia.
Destacant la taula rodona organitzada conjuntament amb les associacions del territori, TALCOMSOM i Acció Trans*, sobre els recursos disponibles per combatre la LGTBIfòbia a la comarca d’Osona i Lluçanès. Un espai on també va prendre molt protagonisme l’oficina d’igualtat de tracte i no -discriminació i l’actuació que fa aquesta davant les denuncies que es reben davant dels casos lgtbifòbics.
L’acció més visible, ha estat l’acció del grup de joves LGTBI+, amb la pintada d’un dels bancs a l’entrada de l’Edifici El Sucre que visibilitza la diversitat i el rebuig a les discriminacions, les injustícies i les violències envers les persones per raó de la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere.
Malgrat els avenços, encara l’LGBTIfòbia segueix present en molts àmbits de la societat, especialment afectant les persones trans*. El manifest del Departament d’Igualtat i feminismes i la Comissió de Coordinació del Consell LGTBI Nacional de Catalunya, destacava la importància del nou decret d’educació, exigint la incorporació de la perspectiva de gènere i LGBTI+ amb una mirada interseccional, en el currículum de totes les etapes educatives, com a mesura de prevenció de futures violències i discriminacions; i l’actualització del marc normatiu en matèria de LGTBI+.