IV JORNADA DE LA XARXA SIAD

Un centenar de professionals dels SIAD assisteixen a la IV trobada de la xarxa per intercanviar coneixements

Jornada Xarxa SIAD.
Jornada Xarxa SIAD

Més d'un centenar de professionals s'han reunit aquest divendres a la IV Jornada de la Xarxa SIAD celebrada a Barcelona amb l'objectiu d'intercanviar coneixements i experiències. En la seva intervenció, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha subratllat la importància dels Serveis d'informació i atenció a les dones (SIAD): "Sou i continuareu sent claus en la transformació feminista, una transformació que ha premut l'accelerador, tant en l'àmbit social com institucional".

Ha assegurat que la xarxa SIAD té un "paper cabdal en la promoció dels drets i l'apoderament de les dones: dret a l'equitat menstrual universal; dret a viure lliures de pressió estètica i acabar amb aquest estat de guerra permanent contra el propi cos; o dret a erradicar la violència obstètrica i les vulneracions de drets sexuals i reproductius".

Ha obert la jornada la secretaria de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, que ha presentat el Pla d'equitat menstrual i climateri, fent especial menció a la universalitat de l'equitat menstrual. La directora executiva de l'Institut Català de les Dones, Èlia Soriano Costa, ha exposat el Pla d'acció per combatre la pressió estètica, que ha definit com una acció "que forma part de l'aposta del Govern per una transformació feminista en tots els àmbits de la vida i en tot el territori".

Han assistit també les directores dels Serveis Territorials del Departament d'Igualtat i Feminismes a Terres de l'Ebre, Maria del Mar Lleixà Fortuño; Lleida, Elena Fuses Navarra; Girona, Marta Casacuberta Solà, i Alt Pirineu, Mireia Guivernau Huguet.

Durant la jornada, l'actriu i activista Júlia Barceló –autora del llibre 'Operació biquini'- ha impartit el taller 'Què és la pressió estètica i per què tenim vergonya corporal?' i s'han presentat diverses experiències de bones pràctiques de les professionals.

Xarxa de SIAD

Als 108 SIAD que hi ha en el territori de Catalunya, amb una xarxa de 324 professionals, les dones poden trobar-hi assessorament des de la proximitat, informació i orientació sobre els seus drets, serveis a l'abast i recursos. És un servei obligatori a les poblacions de més de 20.000 habitants, a les quals el Govern dona suport en el seu finançament. Ofereixen serveis gratuïts d'assessorament psicològic i d'assessorament jurídic, com ara consultes sobre processos de separació, custòdies d'infants, incompliments de convenis i règims de visites, situacions de discriminació o de violència masclista.

Les professionals d'aquests serveis també creen grups terapèutics, duen a terme actuacions de sensibilització, organitzen accions formatives i desenvolupen polítiques de gènere i protocols per a l'abordatge de les violències mapresclistes en el territori on tenen influència.