Vic promou diferents actes entorn el Dia Internacional de les Dones

La programació recull tallers, espectacles, exposicions, cursos, conferències, cinema i altres activitats de caràcter reivindicatiu amb l’objectiu principal per tal de denunciar que les dones viuen desigualtats, discriminacions i violències pel que fa a drets, llibertats i oportunitats en tots els àmbits de la vida pel fet de ser dones.

Cartell del Dia Internacional de les Dones.
Cartell del Dia Internacional de les Dones

L’Ajuntament de Vic, a través de l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI+ de Vic-Osona, coordina cada any el mes de març una sèrie d’activitats entorn al Dia Internacional de les Dones. Facilita a les entitats de la ciutat que les seves activitats estiguin incloses en aquesta programació que cada cop és més de ciutat.  Un altaveu perquè es pugui visualitzar el compromís de les entitats, institucions de la ciutat, així com del mateix Ajuntament en la reivindicació dels drets, des d’una mirada interseccional vers les dones ( nenes, adolescents, dones adultes, dones grans, dones trans, racialitzades, etc. )  

La programació recull tallers, espectacles, exposicions, cursos, conferències, cinema i altres activitats de caràcter reivindicatiu amb l’objectiu principal per tal de denunciar que les dones vivim desigualtats, discriminacions i violències pel que fa a drets, llibertats i oportunitats en tots els àmbits de la vida pel fet de ser dones.  

El 8 de març és, doncs, un dia per reivindicar els drets i les llibertats de les dones, ja que diàriament continuem, estant exposades a viure desigualtats, discriminacions i violències dins la societat patriarcal. Les dones juguem i així reivindiquem un paper clau com a promotores del canvi. És evident, la manca de corresponsabilitat en les tasques domèstiques, de cura de les persones dependents que recauen de manera principal, o exclusiva, sobre les dones, repercutint en la nostra salut i benestar.  

Comptem amb un marc normatiu aprovat pel Parlament de Catalunya amb la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, el qual estableix i regula els mecanismes i els recursos per a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació, actuar tenint en compte la  diversitat sexual i de gènere, en tots els àmbits i etapes de la vida.  

En els darrers anys, la companya del 8 de març, s’ha centrat en difondre algun personatge femení destacat, però poc reconegut. Per aquest 8 de març, hem volgut deixar la prèvia al programa d’activitats a la dissenyadora, per tal que pugui compartir el disseny i la seva simbologia  Hem volgut posar al centre les tasques de cura, donant especial importància a l’autocura que hem de tenir com a prioritària les dones. 

 La programació és fruit de la implicació i compromís de diferents entitats, departaments i institucions de la ciutat, per la reivindicació de drets i de denúncia de les situacions de desigualtat i discriminacions envers les dones, amb un extens programa d’activitats. 

Destaquem l’exposició que ens ha d’acompanyar a la reflexió “Trobar temps dins del temps. Per què les dones volem la reforma horària?” cedida per l’Institut Català de les Dones, els dos tallers que es faran el dia 16 i 21 de març a càrrec de l’entitat Ciutat Invisible, per tractar les problemàtiques i experiències entorn l’abordatge de les cures des de l’Economia Social i Solidària i l’Economia Feminista. I el taller per a disposar d’eines per a una diagnosi entorn les cures. Tallers organitzats participativament amb la Comunalitat de Vic. 

 L'Atlàntida, en una nova edició, ha donat el tret de sortida a un itinerari de programació #Ambveudedona. Aquesta té com a objectiu contribuir a generar processos de transformació social i incorporar veus silenciades, perifèriques o alternatives.  

 Destacar també el FEM DEO - Lideratge Femení, una jornada organitzada per la Cambra de comerç, Creacció i el Consell Empresarial d’Osona,  que en els darrers anys persegueix posar en valor el paper de la dona a Osona en l’àmbit empresarial encara ara molt masculinitzat. 

La presentació del Documental “Petjades de dones:escoltisme femení a Vic, 1953 -1973” que ha estat creat pel grup de Recerca de l’Escoltisme Femení i l’Arxiu Comarcal d’Osona, fent memòria quines van ser les bases d’aqueta generació de dones lluitadores, que no van tenir un camí fàcil. Aquesta activitat serà el dia 5 d’abril a l’Auditori Marià Vila d’Abadal.  

Sabem que tot suma, i que més enllà del mes de març hem de continuar parlant i donant visibilitat a la reivindicació de drets, i entitats com  Casal Claret, Associació cultural Lúdica i d’Oci J. Balmes, Osonament, Creu Roja, UVIC-UCC, Museu Episcopal de Vic, Biblioteca Pilarin Bayés, l’entitat MO’ED amb la seva tercera edició del "Trencant imaginaris”, CFA Montseny, Tapís, etc. ho tenen clar i ho volen dir en el marc d’aquesta data del 8 de març. 

 

 Consultar el programa a continuació: programa-8m-2024.pdf (vic.cat)