TROBADA A VIC AMB DIVERSOS SENEGALESOS DE TOT CATALUNYA PER TREBALLAR PEL DESENVOLUPAMENT DE LA CASAMANCE, AL SUD DE SENEGAL

Dissabte passat el Centre Cívic Montseny va acollir una trobada de senegalesos de diverses ciutats catalanes amb l’objectiu de treballar el desenvolupament del seu país d’origen i a la vegada  poder contribuir a frenar la immigració clandestina. Membres de diverses delegacions de l’associació Oudiodial, entitat que agrupa persones d’ètnia diola residents a Catalunya, varen trobar-se amb [...]

Dissabte passat el Centre Cívic Montseny va acollir una trobada de senegalesos de diverses ciutats catalanes amb l’objectiu de treballar el desenvolupament del seu país d’origen i a la vegada  poder contribuir a frenar la immigració clandestina.

Membres de diverses delegacions de l’associació Oudiodial, entitat que agrupa persones d’ètnia diola residents a Catalunya, varen trobar-se amb la delegació de Vic per tal d’organitzar unes jornades de codesenvolupament que han de servir per connectar Catalunya i la Casamance en termes de desenvolupament econòmic.

En general l’ètnia diola és tradicionalment agricultora i està present en països com Senegal, Gàmbia i Guinea Bissau. La gran majoria però es troben a la zona de la Casamance, al  Senegal, regió que concentra la major part dels recursos agrícoles i turístics de tot el Senegal, i on l’Ajuntament de Vic porta a terme el seu programa de cooperació el desenvolupament. És en aquest context que la delegació de Vic d’aquesta associació de dioles establerts a Catalunya, va convocar la trobada de dissabte, per tal de que Vic es pugui adherir a aquest fòrum que tindrà lloc a Catalunya els dies 23, 24 i 25 d’octubre.

Els senegalesos volen treballar el desenvolupament del seu país en el marc del Pla Senegal Emergent (PSE) que es va implantar l’any passat i que pretén activar la seva economia. Des de Catalunya, els senegalesos volen aportar també la seva part de treball, organitzant un fòrum per tal d’identificar possibles oportunitats i col·laboracions que serveixin per reforçar l’economia del seu país sobretot en l’àmbit de l’agricultura i el turisme.

Ja fa temps que la política de cooperació de l’Ajuntament de Vic aposta pel codesenvolupament, concepte sorgit de la mà del conegut sociòleg francès Sami Naïr entre els anys 1997 i 1999 i que consisteix en fomentar la implicació de les persones immigrants en els projectes de cooperació al desenvolupament en els seus països d’origen ja que són ells qui millor coneixen la realitat dels seu país i de la seva societat. Per això en el Consell Local de Cooperació hi ha diverses entitats d’immigrants que són clau a l’hora de treballar els projectes de cooperació.