Cinema i Religions, un cicle que ha reflexionat sobre prejudicis i estereotips
El Cicle de Cinema i Religions que va acabar ahir, ha volgut donar protagonisme als espectadors per mitjà de debats i activitats amb l’objectiu de reflexionar entorn als estereotips i perjudicis d’algunes tradicions religioses. El cicle ha presentat un programa amb films atractius que mostren la part més dura massa vegades associada a algunes religions, i [...]
El Cicle de Cinema i Religions que va acabar ahir, ha volgut donar protagonisme als espectadors per mitjà de debats i activitats amb l’objectiu de reflexionar entorn als estereotips i perjudicis d’algunes tradicions religioses.
El cicle ha presentat un programa amb films atractius que mostren la part més dura massa vegades associada a algunes religions, i que generen controvèrsia i diversitat d’opinions. Per això s’ha procurat explorar la relació que sovint hi ha, d’una banda, entre religió i fe i de l’altra, conceptes com ara el masclisme, el materialisme, la tradició, la política…
La primera projecció va ser “American Jesús” d’Aram Garriga, un documental sorprenent sobre un fenomen creixent als Estats Units: la varietat d’esglésies i congregacions evangèliques que mostren fins a quin punt la diversitat es manifesta a l’hora de viure la fe en aquest país. El sociòleg i professor de la UVic, Jordi Collet, va dinamitzar el debat posterior.
“La Fuente de las Mujeres” de Radu Mihaileanu , mostrava la situació de la dona en algunes tradicions. En aquest cas el públic assistent va poder compartir la opinió amb l’escriptora Laila Karrouch que va aportar la seva visió sobre la dicotomia modernització i tradició, existent en molts dels pobles rurals del nord d’Àfrica.
Per un públic familiar, la pel·lícula “Whale Ryder” de Niki Caro, va posar de manifest una altra estructura patriarcal tradicional situant-se a la petita comunitat maori de Nova Zelanda on una nena desafia les convencions i els prejudicis socials transmesos per les llegendes i la tradició de la seva tribu. En aquesta sessió els protagonistes varen ser els nens i nenes assistents, que varen poder participar en un taller d’instruments tribals evocant els sons inspirats en la pel·lícula.
I finalment, ahir es va projectar la darrera pel·lícula del cicle “Primavera, verano, otoño, invierno… y primavera” de Kim Ki-duk, sobre la filosofia de la vida a través de les diferents estacions de l’any segons les creences budistes. Posteriorment Norbert Girbau, monjo budista va interactuar amb el públic, ajudant a entendre aquesta filosofia de vida.
El Cicle de Cinema i Religions s’ha emmarcat dins de la proposta de la Declaració de Vic que recull aquells àmbits que, d’una manera o altre, encara ara generen discriminació a la ciutat com és el de la diversitat religiosa. Per això el cicle s’ha organitzat conjuntament amb el Grup de Diàleg Interreligiós de Vic, el Consell Local de Cooperació i diferents departaments de l’ajuntament que treballen en l’àmbit ciutadà. I tot plegat gràcies a la col·laboració de Cineclub Vic.