EL PATRIARCAT A DEBAT AL FESTIVAL DE NITS DE CINEMA ORIENTAL

En el marc del Festival de Nits de Cinema Oriental de Vic, la Unitat de Cooperació i Vic-Dones SIAD Osona varen organitzar dues sessions de cinefòrum que posaven en evidència el domini de l’home sobre la dona en diferents àmbits de la societat.

Aprofitant doncs el contingut de dos documentals del Festival, els cinefòrums varen comptar amb persones de la ciutat que coneixien de primera mà la condició de la dona en diverses situacions similars  i que per tant podien explicar i donar a conèixer les desigualtats i injustícies que pateixen les dones a moltes societats del món.
La primera sessió es va organitzar el dijous 20 de juliol, després de la  projecció del documental MIRA, que  explica la història de Mira Ray, una nepalesa que va haver d’allistar-se a la guerra maoista per sortir dels costums patriarcals de la seva societat i poder portar a terme el seu somni de ser una atleta i córrer curses de muntanya arreu del món. 
El cinefòrum de MIRA dinamitzat per la Sara Blàsquez de la cooperativa de comunicació Dies D’agost, va comptar amb la presència de Laia Andreu, atleta osonenca, que va explicar la lluita a la que han de fer front les dones per ser reconegudes com a bones esportistes, en un món dominat bàsicament pels homes. A més també hi va ser present Pemba Chotti Sherpa, osonenca d’origen Sherpa que va donar a conèixer les dificultats de ser dona en un poble remot de les muntanyes de l’Himàlaia, on les noies ja de ben joves han de fer front a les tasques domèstiques sense oportunitats d’escollir el seu propi futur. 
La següent sessió va tenir lloc el divendres 21 de juliol  i va ser després del documental GULABI GANG, que posa de manifest la brutal violència contra les dones que es dona de forma normalitzada en molts pobles de casta baixa a l’Índia. En aquest cas, i en un cinefòrum també dinamitzat per la periodista Sara Blàzquez van intervenir-hi Belén Herrero, tècnica d’Igualtat de Vic-Dones-SIAD Osona i Montse Riera del Col·lectiu Feminista Adona’t, que partint del context que es dóna  l’Índia,  es va posar en evidència que el patriarcat i el masclisme segueixen existint a la nostra societat. 
De fet la nostra societat és capitalista i de tradició patriarcal, dos elements que continuen fomentant el poder de l’home sobre la dona, el qual  es manifesta tan en accions visiblement violentes com és el  gran número de dones assassinades per les seves parelles al nostre país, com també de  forma més subtil i normalitzada tan en el món laboral, com en els rols domèstics, els reclams comercials, el llenguatge i en molts altres situacions de la nostra quotidianitat. 
Els cinefòrums post projecció dels documentals MIRA i GULABI GANG, ambientats a Nepal  i Índia,  varen servir per sensibilitzar i donar a conèixer situacions de discriminació de gènere,  que de fet, en diferents nivells també es donen a la nostra societat.