Vic impulsa un nou pla director de cooperació internacional per avançar en solidaritat, pau i justícia global
Diverses entitats del Consell Local de Cooperació es varen trobar aquest dimecres per participar i definir els objectius estratègics del que serà el nou Pla director de cooperació de la Ciutat de Vic.
L'Ajuntament de Vic ha iniciat, aquest 2024, el procés d'elaboració del nou Pla Director de Cooperació Internacional, una iniciativa estratègica que té com a objectiu millorar les polítiques de cooperació municipal, partint de la realitat de la ciutat i promovent valors de Pau, Drets Humans i Justícia Global. Aquest pla s'orienta cap a una visió molt més transversal i alineada amb els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030.
Aquest nou Pla Director de Cooperació es fonamenta en dos grans objectius: el primer, és la millora de les polítiques de cooperació i educació per la Ciutadania Global tenint en compte el canvi de paradigma de la cooperació al desenvolupament cap a la justícia global que ha representat un avanç cap a un enfocament més estructural i equitatiu en les relacions internacionals. El segon és enfortir el Consell Local de Cooperació i les entitats que en formen part. Aquest òrgan, format per diverses entitats de la ciutat que treballen en projectes de cooperació, és clau per coordinar les polítiques en aquest àmbit. El pla contempla recursos per donar suport a les entitats locals i facilitar la col·laboració entre elles, assegurant que puguin tirar endavant projectes solidaris de major impacte. Aquest treball conjunt permetrà crear una xarxa de cooperació més sòlida i amb una millor capacitat d'acció.
Segons la regidora de Cooperació, Elisenda Carrera, "L'Ajuntament de Vic aposta per una ciutat on la justícia social i la pau siguin pilars fonamentals, connectant les necessitats locals amb els desafiaments globals per construir un futur més just, inclusiu i sostenible." I per tant, aquest Pla Director de Cooperació Internacional reafirma el compromís de Vic amb els drets humans i la justícia global, convertint la ciutat en un referent en matèria de cooperació i cohesió social.
L’elaboració del Pla està vinculat a una subvenció de la Diputació de Barcelona, que permet la contractació d’una consultora externa, encarregada de coordinar i assessorar tot el procés. Ricard Vilaregut, politòleg especialitzats en moviment socials i polítiques públiques és el consultor que lidera tot el procés vetllant perquè hi hagi una col·laboració permanent entre l’administració i les entitats socials i de cooperació. A més el procés es coordina amb el departament de Participació Ciutadana que hi aportarà els mecanismes i accions perquè la ciutadania pugui participar en la presa de decisions i la construcció d'aquesta política pública.