Vic es prepara per rebre la 6a Trobada Ibèrica de Pressupostos Participatius

Les jornades es celebraran entre el 12 i el 14 de juny al Seminari de Vic

Cartell de la VI Trobada Ibèrica de Pressupostos Participatius.
Cartell de la VI Trobada Ibèrica de Pressupostos Participatius

Vic serà la seu de la 6a Trobada Ibèrica de Pressupostos Participatius que se celebrarà entre el 12 i el 14 de juny de 2024. Les jornades es faran al Seminari de Vic i hi participaran líders municipals, tècnics i investigadors que debatran i compartiran experiències sobre aquest model. L’objectiu d’aquesta trobada és compartir experiències i coneixements al voltant del repte d’incorporar la ciutadania a la definició del pressupost públic.

 

Durant els tres dies que tindrà lloc la Trobada, el Seminari de Vic acollirà taules rodones, ponències i xerrades d’experts en pressupostos participatius de Catalunya, Espanya i Portugal. La jornada de dimecres començarà amb una benvinguda a càrrec de l’alcalde de Vic, Albert Castells, el diputat delegat de Participació de la Diputació de Barcelona, Marc Serra, i el president de l’Organització Internacional de la Democràcia Participativa, la Xarxa Portuguesa de Municipis i l’alcalde de Valongo, José Manuel Ribeiro. Tot seguit, la primera ponència serà dels “Reptes, emergències i límits dels Pressupostos Participatius”. A continuació, es farà una pausa, per reprendre-ho amb una taula rodona sobre els “Pressupostos participatius i sostenibilitat”, moderada per Marc Serra. Després del dinar, la tarda de la primera jornada acollirà dues taules: una sobre “Experiències de pressupostos participatius juvenils i rurals”, i la segona d’experiències de participació infantil i juvenil en pressupostos participatius. El dimecres acabarà amb una visita a la ciutat.

 

La jornada de dijous arrencarà amb una taula oberta, on hi participarà el regidor de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Vic, Xavier Farrés. Seguidament, hi haurà una ponència sobre el “Marc general dels pressupostos participatius a Catalunya, Espanya i Portugal”. Després de la pausa, la jornada es reprendrà amb dues taules sobre “experiències i metodologies de pressupostos participatius”: una serà ‘el repte d’avaluar els Pressupostos Participatius; proposta d’indicadors i metodologies pràctiques’, i l’altre de ‘Pressupostos Participatius i inclusió social’. La jornada seguirà durant la tarda amb “la participació infantil i juvenil a debat”, moderada per Mercè Farres, tècnica d’educació de l’Ajuntament de Vic. La última activitat de dijous serà una trobada de les xarxes amb representació d’Adrià Duarte per l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa, Nelson Dias de la Xarxa de Municipis Participatius i Juan Francisco Suárez de Nets4Dem, xarxa europea per a la innovació democràtica, la deliberació, la participació i l’educació de la ciutadania.

La jornada de divendres serà més breu, i ja no tindrà programació durant la tarda. El matí començarà amb l’activitat “Participació i moviments ciutadans” amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Ajuntament de Vic i l’Associació La Clota, moderada per Josep Comajoan. La Trobada tancarà amb les conclusions que s’hagin pogut extreure de les jornades i l’anunci del municipi portuguès que organitzarà la propera Trobada Ibèrica de Pressupostos Participatius. 

 

 

Pressupostos participatius

En el pla d’inversions de Vic d’aquesta legislatura estan previstos 700.000 euros entre el 2026 i 2027. A la ciutat, ja s’han portat a terme 7 edicions, sent la primera el 2014-15 com a prova pilot i, al llarg de dues legislatures, 3 edicions vinculades a 3 zones de la ciutat per cada una de les legislatures.