La Guàrdia Urbana de Vic presenta els actes dels 150 anys de la seva creació

Una exposició de fotografies, que compta amb la col·laboració de la ciutadania, servirà per visualitzar la tasca d’aquest cos policial al llarg de la història


 

 

Eren les 10 del matí del 22 de març de 1867 quan va començar el ple extraordinari de l' Ajuntament de Vic en què regidors i majors contribuents van acordar la creació d’un cos de seguretat anomenat “guàrdia municipal”, amb tasques de policia de seguretat i urbana, que en els seus inicis estava formada per un caporal i quatre agents. Per aquest motiu, el 22 de març d’enguany començaran els actes commemoratius dels 150 anys de la creació de la Guàrdia Urbana de Vic.

 

La regidora de Convivència i Seguretat, Susagna Roura, ha destacat que totes les accions commemoratives de l’efemèride són el resultat de tallers participatius i una pluja d’idees treballada transversalment amb diferents tècnics de diverses àrees de l’Ajuntament conjuntament amb la Guàrdia Urbana.

 

L’inspector cap de la Guàrdia Urbana, Toni Jurjo, ha explicat que l’homenatge als protagonistes més directament implicats en la seguretat local arribarà el mateix 22 de març a la Sala de la Columna. Ex agents del cos, ex regidors de l’àrea i ex alcaldes formaran part d’un acte que es clourà amb una conferència a càrrec de Manuel Martín, Doctor en Psicologia i ex President de l’Associació de Caps de Policia Local de Catalunya, que explicarà les seves vivències personals i professionals en el cos policial des de la implantació de la democràcia fins a l’actualitat.

 

El mateix dia a la tarda la comissaria de la Guàrdia Urbana obrirà les seves portes amb diferents activitats participatives, especialment per a la mainada, en què també s’hi inclourà una exposició de reproduccions fotogràfiques i documentals.

 

Al final de la jornada es posarà en funcionament una il·luminació específica a l’edifici en què es projectarà el logotip commemoratiu totes les nits del 2017.

 
 

150 anys de guàrdia urbana en fotografies

 

L’exposició que s’iniciarà el 22 de març romandrà a la comissaria durant 30 dies i es nodrirà d’aportacions ciutadanes. És per això que des de l’Ajuntament s’ha fet una crida a la ciutadania perquè tothom que disposi de fotografies de la guàrdia urbana s’acosti a alguns dels punts que es llisten a continuació, on s’escanejaran les fotos o els negatius al moment per poder tornar a l’instant els originals als seus propietaris. Cal dir que aquestes fotografies també es faran servir pel llibre històric que es presentarà el mes de desembre.

 

·        De dimarts, 14 de febrer, a divendres, 17 de febrer. De 4 de la tarda a 9 del vespre a La Farinera (Carrer del Bisbe Morgades, 15)

·        Dissabte, 18 de febrer. De 9 de matí a 2 del migdia a la Comissaria de la Guàrdia Urbana (Carrer de l’Era d’en Sellés, 10)

·        Dimarts, 21 de febrer. De 4 de la tarda a 8 del vespre al CCVic Can Pau Raba (Carrer Raval Cortines, 24)

·        Dimecres, 22 de febrer. De 4 de la tarda a 8 del vespre al CCVic El Montseny (Avinguda del Montseny, 16)

·        Dijous, 23 de febrer. De 4 de la tarda a 8 del vespre al CCVic Santa Anna (Carrer de Tagamanent, 6)

·        Divendres, 24 de febrer. De 4 de la tarda a 9 del vespre a La Farinera (Carrer del Bisbe Morgades, 15)

·        Dissabte, 25 de febrer. De 9 de matí a 2 del migdia a la Comissaria de la Guàrdia Urbana (Carrer de l’Era d’en Sellés, 10)

 
 

El llibre oficial de l’efemèride

 

El doctor i historiador, Xavier Tornafoch, que ha estat escollit entre diversos historiadors de la comarca als que es va oferir el projecte, serà l’encarregat d’escriure el llibre oficial de la Guàrdia Urbana de Vic que narrarà l’evolució d’aquest cos i que es presentarà el mes de desembre, en un acte que clourà formalment la commemoració dels 150 anys d’aquest cos municipal.

 

La imatge de la commemoració

 

Júlia Navarro, alumna de l’Escola Superior d’Art La Llotja de Barcelona, ha estat la guanyadora de 1.500 euros després que el seu logotip hagi estat l’escollit com la imatge del 150 aniversari de la Guàrdia Urbana. Al concurs, que pretenia motivar i fer partícips de l’esdeveniment a l’alumnat de les escoles superiors d’art i dissenys dels Països Catalans, s’hi ha presentat 24 projectes.

 

Actes per a tots els públics

 

L’alumnat dels cicles mitjà i superior de les escoles de primària de Vic elaboraran un anecdotari sobre la Guàrdia Urbana recollint anècdotes entre els seus familiars o qualsevol conegut respecte el Cos. Amb la voluntat d’acostar la tasca als escolars, els agents que fan de monitors de mobilitat han dissenyat un formulari, semblant al de denúncia però sense valor legal, en què l’alumnat podrà denunciar vehicles mal estacionats acompanyats dels monitors. D’aquesta manera, es conscienciarà tants als alumnes i als conductors que trobaran un avís al seu vehicle.

 

Una altra de les accions amb una visió més turística és la “ruta dels serenos” que tindrà lloc el mes de maig amb la col·laboració de l’Oficina de Turisme i Xavier Cervera. Una ruta que recordarà la tasca realitzada pels serenos, una figura molt propera als policies i guàrdies municipals.

 

La iniciativa “Policia per un dia” en què es convidarà un ciutadà perquè comparteixi amb una patrulla les hores de més intensitat de feina i establir una retroalimentació; el cicle de cinema policial en col·laboració amb el Cineclub Vic durant el mes d’octubre; o el disseny i execució d’una escultura commemorativa que s’ubicarà a l’exterior de la comissaria, són algunes de les accions que també tindran lloc al llarg d’aquest any d’homenatge.