L’àrea de Cultura gestiona els serveis i els equipaments culturals de la ciutat amb l’objectiu de dotar el territori d’eines que estimulin el creixement social i intel·lectual i fomentar la participació tant de particulars, com d’entitats i creadors.
La Biblioteca Pilarin Bayés és l’hereva d’una llarga història bibliotecària a la ciutat de Vic. D’una banda, la Biblioteca Jaume Balmes, en funcionament des del 29 de març de 1931 i de l’altra, la Biblioteca de la Caixa de Pensions inaugurada el 24 de desembre de 1929 i que fou la vuitena biblioteca que l’Obra Cultural de “La Caixa” va obrir al públic a Catalunya; va ser cedida a l’Ajuntament de Vic el 1995. Fruit de la fusió d’aquestes dues biblioteques, es va crear la Biblioteca Joan Triadú l’any 1996, i ocupà el claustre de l’antic Convent del Carme fins a l’any 2022. El nom de la nova biblioteca es va decidir en una consulta popular entre els ciutadans de Vic, que van decidir donar el nom de la coneguda ninotaire vigatana Pilarin Bayés a aquest nou projecte cultural de la ciutat.
L'Atlàntida és un complex cultural que integra dos serveis municipals, una escola de música i conservatori (EMVIC) i un centre d'arts escèniques (CAE). L'Atlàntida és, doncs, un equipament municipal que presta serveis interactius de formació, exhibició i suport a la creació i producció en l'àmbit de la música i les arts escèniques.
L’àrea de cultura compta amb una xarxa de suports a la creació i la producció artística amb l’objectiu de fomentar la formació, la creació, la producció i l’exhibició artística.
ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic per a la promoció de la creació, la investigació, la producció i la difusió de propostes vinculades a les pràctiques artístiques contemporànies.
El POUM de Vic aposta pel patrimoni de la ciutat molt més enllà dels edificis catalogats. El patrimoni entès com un teixit de capes que s’han entrellaçat, transformat i adaptat al llarg del temps i on l'arquitectura tradicional passa a ser la protagonista, la que dóna identitat i sentit als diferents conjunts de la ciutat. El Pla vol protegir, però vol dinamitzar la recuperació del centre històric i dels teixits històrics amb mesures que els salvaguardin de la desaparició o transformació no adequada, prioritzant la rehabilitació i la sostenibilitat.
El servei d’Arxiu Municipal és el responsable de la gestió de la documentació produïda i rebuda per l’Ajuntament. Així mateix és el responsable de la custodia, tractament, conservació i divulgació del patrimoni documental de la ciutat, tot garantint l’accés a la informació i facilitant la recerca i la investigació.
Els Centres Cívics de Vic (CCVic) són una xarxa formada per 7 equipaments que faciliten l’accés a la cultura de proximitat a diferents barris de la ciutat i també acullen usos socioeducatius, cívics, participatius i de lleure. Els centres cívics són agents de la dinamització cultural del territori i un punt de trobada on hi convergeixen diverses finalitats d’interès públic que es tradueixen en creació, divulgació i difusió dels interessos de la ciutadania i de les entitats.