Crònica del monogràfic 'urban sketch a la casa Pratdesaba'
Dimarts dia 8 d’octubre va tenir lloc el monogràfic ‘urban sketch a la casa Pratdesaba’. L’activitat estava emmarcada en el programa Tallers de tardor 2024 dels Centres Cívics de Vic i va anar a càrrec de Teresa Saumell (@teresaumell).
La casa Pratdesaba va ser la llar de la família de Josep Pratdesaba (Vic, 1870-1967), astrònom i divulgador científic reconegut internacionalment. Si voleu conèixer més sobre aquest edifici històric vigatà podeu veure la notícia del TN de TV3 'la històrica casa Pratdesaba de Vic convertida en un centre d'art'.
Un dels elements notables de la casa és el seu observatori astronòmic, ubicat al terrat de l'edifici. Inaugurat l'any 1916, l'observatori va ser dissenyat pel mateix Josep Pratdesaba i construït per Lluís Ylla.
Altres elements interessants de l’edifici són el jardí i la façana. L'immoble està protegit com a bé cultural d'interès local a causa de la seva rellevància històrica i arquitectònica.
Per aquest monogràfic vam proposar anar a dibuixar a la planta noble de la casa.
Ens va rebre Anna Alsina, besneta del científic, que ha portat a terme una restauració de les estances molt acurada i sensible amb els elements de l'època. Ens va parlar de la família i ens va ensenyar la casa: tot un plaer escoltar-la i descobrir els racons i raconets de l’edifici. L'Anna explicava al reportatge de TV3 que hem citat més amunt que tenia moltes ganes d’obrir la casa a la ciutat perquè es convertís en un lloc ple d’art i cultura.
A partir d’aquí cada ‘sketcher’ va triar el seu lloc i van començar a dibuixar. El que caracteritza aquest tipus de dibuix es que no hi ha normes: cada persona veu les coses d’una manera diferent, alguns es fixen en detalls i altres en estances grosses, tot s’hi val. Al final de la sessió es posen en comú tots els dibuixos i es comenten.
Aquest ha estat un monogràfic molt original i atractiu amb uns resultats espectaculars.
Moltes gràcies als participants, a la Teresa per la seva manera d’entendre i acompanyar el dibuix urbà i a l’Anna per la acollida tan bona i dolça que ens va dispensar.
Hi tornarem segur!