Crònica del monogràfic 'Els secrets de la ratafia'
Divendres 11 d'octubre va tenir lloc un monogràfic sobre la ratafia, la tradicional beguda catalana. El taller va anar a càrrec de David Gomis de Cal Siller.
Com a introducció es va explicar procés d'elaboració de la ratafia, un licor d'herbes i nous verdes que s'elabora seguint un procés de maceració en aiguardent. Tot i que la base d'herbes pot variar segons la recepta o la regió, la ratafia acostuma a contenir un ampli ventall de plantes aromàtiques com la farigola, la menta, el romaní, la canyella o el clau, a més de la nou verda, que hi aporta el seu sabor característic. Després de macerar durant diverses setmanes o mesos, el resultat és un licor de sabor intens i amb aromes profundament connectades amb el territori
Tot seguit es va fer la degustació guiada de les cinc ratafies diferents. En primer lloc, es va tastar la ratafia de l'Empordà anomenada 'Surrealista'. Seguidament, 'La ratafia de les bruixes', la clàssica 'Russet', la ratafia 'Miracle' del Solsonès i per acabar, l' 'Alquímia' de la Pobla de Segur. Tot i així, la degustació d'un xuixo de crema va ser el que va posar punt final a aquesta activitat gastronòmica dedicada a la ratafia.
En resum podem afirmar que la ratafia és un tresor de la gastronomia catalana que es produeix de manera artesanal com a escala comercial i que amb el temps, ha anat guanyat més adeptes.