Vic presenta el I Cicle d’Arts Digitals
El Cicle impulsa la cultura digital com a línia d’acció estratègica de la ciutat, en termes de divulgació i de foment de la xarxa de suports a la creació, per tal de connectar amb públics amplis i diversificats
Aquest matí s’ha presentat al Lab Ausa de la Biblioteca Pilarin Bayés, el I Cicle d'Arts Digitals de Vic (CADVic), concebut com una experiència pilot que vol establir una programació estable en l’àmbit de la cultura digital i acostar-la al públic.
Bet Piella, regidora de Cultura en funcions, ha volgut destacar en primer lloc que aquest cicle forma part de les polítiques de cultura digital com a desplegament del Pla d’Acció Cultural (PAC). Piella ha assenyalat també que “les arts digitals són una nova forma d’expressió artística que n’abraça de diverses com les arts escèniques, musicals o visuals” i “amb aquest projecte es posa de manifest la vinculació de les Adoberies com a un nou pol de desenvolupament de la ciutat ja que l’eix del riu permet vincular les accions, equipaments i serveis a les persones i al sector cultural”.
Per la seva banda, el cap de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Xavier Mingo ha remarcat que la programació d’aquest I Cicle d’Arts Digitals és una oportunitat per teixir una xarxa d’agents, recursos i equipaments que permetin el foment de la cultura digital, un dels reptes de l’Àrea. Mingo afirmava que “en un moment on es qüestiona el paper de la tecnologia en els processos d’aprenentatge és important acostar-nos a les arts digitals des d’una lectura crítica i reflexiva” i per aquest motiu cal apropar-s’hi no sols des de l’exhibició sinó també des de l’educació i la reflexió. D’aquí que ACVIC sigui impulsor d’aquesta proposta juntament amb la resta d’agents de la ciutat.
“Art i processos” també inclourà una exposició col·laborativa generada per mitjà d’intel·ligència artificial, que incideix en la idea de generar debat i reflexió crítica, i la presentació del número de la revista Mosaic dedicat també a la intel·ligència artificial. Soler-Adillon ha destacat l’aposta per l’equitat en la programació artística i l’aposta per artistes de renom en aquesta primera edició.
Pel que fa a l’eix educatiu, s’han iniciat col·laboracions amb centres educatius (Escola d’Art de Vic i UVic-UCC) amb l’objectiu d’acostar les arts digitals al públic més jove. Així, “Edulab” vol mostrar les possibilitats de formació en creació digital, sempre des d’un plantejament d’innovació pedagògica, segons ha manifestat Christian Penedès, tècnic d’innovació social digital de l’Ajuntament de Vic dins del PECT Osona Lab City .
En l’àmbit creatiu, el programa “Crealab” -a través dels “Laboratoris de Creació”- té la voluntat d’obrir espais d’experimentació i creació digital a l’abast de tots els públics. Aquests laboratoris estan situats a la Biblioteca Pilarin Bayés, al Centre Cívic Can Pau Raba i al Centre Cívic Joan Triadú. Uns espais de creació i reflexió que vetllaran per la realització de projectes d’abast comunitari.
La programació del I Cicle d’Arts Digitals ha estat possible gràcies al cofinançament de l’Ajuntament de Vic, PECT Osona Lab City, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.