La Fira de la Muntanya consolida el seu model amb una àmplia i participada programació d’activitats que satisfà a visitants i expositors

L’esdeveniment, que ha comptat amb un nombrós públic malgrat la pluja de dissabte a la tarda, continua sent un reclam per als amants de l’esport de muntanya, tot just abans de començar la temporada d’hivern

L’àrea expositiva ha arribat al seu màxim d’expositors.
L’àrea expositiva ha arribat al seu màxim d’expositors

Vic s’ha convertit en l’epicentre de la cultura i els esports de muntanya, amb la celebració de la 43a edició de la Fira de la Muntanya, que enguany ha comptat amb el nombre més alt d'expositors fins ara. Des de divendres a la tarda i fins diumenge al vespre els visitants han pogut descobrir les novetats i gaudir d’una programació plena d’activitats, valorada molt positivament per públic i expositors.

Aquesta edició ha comptat amb la presència del conseller d'Esports, Berni Álvarez, que, acompanyat per autoritats de l'Ajuntament de Vic i representants del sector, va participar en el recorregut inaugural de la fira. Durant l'acte, l'alcalde de Vic, Albert Castells, va expressar l'orgull que suposa per a la ciutat acollir una fira que s’ha mantingut com a referent durant més de quatre dècades. “És un orgull per la ciutat celebrar la 43a edició d’aquesta fira, un referent per a tot el país. Poques fires han perdurat tant de temps i amb aquesta potència”, va afirmar Castells, destacant la singularitat de l’esdeveniment. Va concloure subratllant la necessitat de seguir apostant per la fira, atès que Vic és una ciutat compromesa amb l’esport i la cultura.

Per la seva banda, el conseller Berni Álvarez va assenyalar que “la fira ha estat una descoberta”, mostrant-se impressionat per la força i l'impacte de l’esdeveniment i destacant que "és un èxit del treball fet per part de la ciutat, que té un gran potencial".

A més, per primera vegada, la fira va acollir, el divendres 8 de novembre, la presentació de la temporada d’esquí 2024-2025, a càrrec de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Les estacions d’esquí públiques catalanes hi van exposar les novetats per a la temporada, incloent-hi promocions de forfets, serveis i noves mesures de sostenibilitat aplicades als complexos del Pirineu. Aquestes estacions també han estat presents a l'àrea expositiva de la fira, apropant-se, així, al públic assistent.

 

Gran acollida del Mercat d’Ocasió en la seva nova ubicació

Com cada any el Mercat d'Ocasió ha estat un pol d’atracció, consolidant-se com un dels espais més concorreguts per a tots aquells que volien trobar material i equipament esportiu a preus reduïts. Aquest any, el Mercat ha canviat d'ubicació per donar cabuda a l'alt nombre d'expositors que han ocupat l'àrea expositiva.

Durant els tres dies de fira, s'ha mantingut un flux constant de visitants, interessats en els gairebé 3.500 articles, procedents tant de botigues com de particulars, amb una proporció del 60% i 40%, en cada cas.

 

El 3r Festival d’Escalada atrau els millors escaladors de Catalunya i es consolida com una cita ineludible

Més de 379 esportistes en categoria absoluta i 66 en infantil, han participat al Campionat d’Open Bloc, celebrat al rocòdrom exterior situat a la part de davant del recinte; un espai espectacular que ha captivat el públic amant de l’escalada. Amb música electrònica, bon temps - excepte la pluja de dissabte a la tarda, que va provocar la cancel·lació d’algunes activitats exteriors perquè les preses i les cordes estaven massa mullades per continuar -, un alt nivell de competició i concerts nocturns, el 3r Festival d’Escalada s’ha consolidat com un dels esdeveniments més importants de la península i una cita imperdible per als aficionats. Les inscripcions per a la categoria d’adults es van esgotar en només 48 hores, un reflex del gran interès que desperta aquest esdeveniment, que ha aplegat alguns dels millors escaladors de Catalunya.

 

Els resultats del Campionat d’Open Bloc han estat els següents:

Sub12 masculí:

Martí Vidal

Mika Hertel

Roc Batet


Sub12 femení:

Bruna Gil

Luna Martín

Amanda Gomez


Sub15 masculí:

Caí Salines

Hèctor Moreno

Jan Lopez

 

Sub15 femení:
Núria Birosta

Violeta Redondo

Mariona Vidal


Absolut masculí:
Cedric Milles

Mikel Linacisoro
Guillem Montsec

Absolut femení:
Aida Torres
Rut Casas

Haizea Oses

 

Literatura de muntanya i homenatge en una edició especial dels Premis Editorial

Dins de l’àrea expositiva de la Fira de la Muntanya, els visitants han pogut gaudir de la Fira del Llibre, un espai dedicat a la literatura especialitzada en el món de la natura, l’esport i l’aventura. La fira ha celebrat la 10a edició dels Premi Editorial 2024, que destaca les millors publicacions especialitzades en muntanya i natura, amb 70 obres presentades al concurs. La cerimònia d’entrega de premis va canviar el seu format, en motiu del desè aniversari, amb una proposta dinàmica i amena.

Aquests són els resultats del concurs:

  • Premi Jacint Verdaguer al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, traduccions i/o narrativa de muntanya en llengua catalana: Univers Foradat. Alguns apunts sobre escalada al Montsant, de Josep Jané Vallvey. Editorial Piolet.

  • Premi Cèsar August Torras al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, tradicions, etnografia, botànica, fauna, geografia, geologia, paisatge, ecologia… en llengua catalana d’interès excursionista: Serra del Montsec. 101 propostes, de David Chacobo i Cristina Capell. Editorial Efadós 2024.

  • Premi Artur Osona a la millor guia, obra o manual d’àmbit tècnic, geogràfic o conservacionista en llengua catalana: L’Esquí de Muntanya a Catalunya. 50 itineraris pel Pirineu Català, de Carles Lluch i Pito Costa. Editorial Cossetània.

  • Premi Juli Soler al millor mapa excursionista: NÉOUVIELLE · GAVARNIE · MIDI DE BIGORRE (Parc National des Pyrénées ·Est). Editorial Alpina.

  • Premi Collsacabra al millor llibre de muntanya en llengua no catalana: El arte en el croquis de la escalada. Art in climbing topos, de Eli Azurmendi, Rafa Elorza y Juancar Sanz. Editorial

El jurat va decidir atorgar un accèsit a Ànima Vertical, de Yoji Kamata y Kunihiko Yokomizo Editorial Símbol Editors.

 

Bona acollida de la Matagalls-Vic, la Pedalada Familiar i de l’àmplia oferta d’activitats, tot i la pluja de dissabte a la tarda

Coincidint amb la fira, la Unió Excursionista de Vic ha organitzat la tradicional Matagalls-Vic, que va exhaurit inscripcions en només tres setmanes i ha comptat amb un total de 651 participants. Una altra activitat destacada ha estat la Pedalada Familiar Osoning, reunint 247 ciclistes que han recorregut circuits de 5, 10 i 20 km pels entorns naturals de Vic. Aquesta proposta familiar ha ofert als participants una experiència esportiva adaptada a totes les edats, contribuint a apropar la natura i l’esport a un públic divers. La resta de propostes complementàries de la fira han tingut una bona acceptació, excepte dissabte a la tarda, quan la pluja va obligar a interrompre el programa de l’activitats que es desenvolupaven a l’exterior, ja que els circuits, les preses i les cordes estaven massa mullats per continuar amb normalitat. Les activitats afectades van ser l'Escola de Ciclisme Jufré Vic-ETB, Escala la Xemeneia del Sucre, Llença’t per la tirolina, La primera experiència en escalada i el Trialsport - Escola de Trial.

A l’interior del recinte, el públic ha pogut gaudir d’un extens i interessant programa d’activitats culturals i educatives amb xerrades, taules rodones, conferències, presentacions de llibres, a més de tallers tècnics i formacions. Una de les activitats més esperades i que va omplir a vessar el nou Espai Fòrum va ser la projecció del documental Endless Power. Ramon Julian’s Climbing Journey.