Elements representatius

L'Anella Verda de Vic transcorre per diversos elements representatius, tant naturals com patrimonials.

Mapa Anella Verda de Vic.jpg

ELEMENTS MÉS DESTACATS

1. Entorn del Puig dels Jueus

Espai situat al nord-est de la ciutat de Vic, en un dels turons que envolten la ciutat, i més concretament en l'anomenat Puig dels Jueus, que es troba entre les carreteres de Manlleu i de Roda. Els turons testimoni són petites elevacions que sobresurten de cop i són restes geològiques del procés d'erosió que va patir aquesta zona a l'era terciària, quan era un fons marí.

En el turó del Puig dels Jueus a mitjans del segle XIV va situar-s'hi el cementiri jueu, que es devia utilitzar fins al 1391 (aprox.).

Bosc del Puig dels Jueus.jpg

Actualment és un gran espai natural amb una elevada biodiversitat tant de flora com de fauna, i amb una gestió que en potencia aquests valors. En destaquen la Bassa, un punt humit permanent que atrau gran varietat d'ocells i animals de tot tipus, el Molí de vent que permet extreure aigua del subsòl per alimentar la bassa, el propi turó del Puig dels Jueus i el conjunt de bosc d'alzines i roures plantat l'any 1996.

Més informació aquí.

Bassa del Puig dels Jueus.jpg Bassa del Puig dels Jueus.jpg

2. Entorn dels rius

Entorn de bosc de ribera al voltant dels rius Mèder i Gurri, amb diversitat d'espècies de ribera com el vern, el freixe o el salze, i que genera un hàbitat molt interessant per a l'observació de fauna i flora.

 Riu Gurri Bruguer.jpg Riu Gurri Anella Verda.jpg

L'aiguabarreig Gurri-Mèder és el punt de confluència del riu Gurri i el seu afluent el Mèder, on en èpoques de pluges intenses s'observa la diferent coloració de cadascun dels rius (vermell, el Gurri; i marronós, el Mèder) causada per la diferència de substrats per on flueixen.

3. Les Costes Males

És una zona de badlands, formació geomorfològica de grans xaragalls desenvolupats sobre margues blaves (lutites carbonatades) amb un elevat interès paleontològic per la presència de restes fòssils de fauna marina.

Més informació aquí.

Costes Males - Anella Verda de Vic - Foto de Marc Arenas Camps.jpeg

ELEMENTS NATURALS

1. Arborètum del parc de l'Era d'en Sallés

Aquest parc conté un Arborètum, un jardí on hi ha representades fins a 64 espècies d'arbres d'orígens i varietats molt diverses. Els arbres estan distribuïts per tot el parc i amb un exemplar de cada espècie identificat sobre el terreny on podreu trobar informació sobre el seu nom comú en tres idiomes, el nom científic i la família.

Arborètum de l'Era d'en Sellés - Anella Verda de Vic (2).jpeg Arborètum de l'Era d'en Sellés - Anella Verda de Vic (1).jpeg

2. Turó del Castell d'en Planes

És un dels turons testimoni que delimita el nord de la ciutat conjuntament amb els turons del Tussell, Puig dels Jueus, del Cementiri i Ausoneta. És un excel·lent mirador de la ciutat i de la Plana de Vic. Al seu cim hi ha les instal·lacions i el dipòsit que abasteix d'aigua potable a la ciutat. Més informació aquí.

Castell d'en Planes - Anella Verda de Vic.jpg Castell d'en Planes - Anella Verda de Vic (2).jpg

3. Pineda del Pujolar

Pineda singular situada entre camps de conreu d'uns 200 exemplars, actualment catalogada. És probablement un exemple de pineda plantada antigament com a dot de la pubilla del mas del Pujolar. Més informació aquí.

Pineda del Pujolar(2).jpg

4. Meandre de Benages

Exemple d'un doble meandre al riu Gurri que forma una corba sinuosa molt pronunciada al curs fluvial. Es tracta de formes característiques dels cursos fluvials en zones planes i d'escàs pendent, com és la plana de Vic, en aquest cas recobertes de bosc de ribera.

Meandre de Benages - Anella Verda de Vic (1).JPG Meandre de Benages - Anella Verda de Vic (2).JPG

Meandre de Benages - Anella Verda de Vic (3).JPG

5. Meandre i font del Pas

Antic meandre del riu Gurri que feia una volta de pràcticament 360º i que fou modificat per un aiguat cap al 1863 i, posteriorment, el 1935, desviant el curs del Gurri. Al seu interior hi havia una devesa molt significativa, actualment desapareguda i transformada en un camp de conreu. Avui encara s'aprecia la seva forma i el lloc per on passava antigament com un exemple de primer ordre d'un meandre abandonat. Al seu extrem hi ha la font del Pas, recuperada el 2010, que queda ensotada al peu del camí. Al costat hi ha una petita taula de descans. Més informació aquí.

Font del Pas.JPG

6. Meandre de la Codineta

Un altre exemple de meandre al riu Gurri és el que hi ha just sota el mas del mateix nom, envoltat de bosc de ribera. Disposa d'una petita zona de pícnic.

Meandre de la Codineta - Anella Verda de Vic (1).jpg Meandre de la Codineta - Anella Verda de Vic (2).jpg

7. Espai ambiental de les Casasses

Espai de més de 10 hectàrees format per una zona d'horta, un arborètum de fruiters autòctons i un espai ambiental format per diversitat d'ecosistemes en procés de recuperació, amb bosc de ribera, amb el meandre de les Casasses i amb un aguait d'ocells i diverses basses temporals que tenen per objectiu l'observació de gran diversitat d'ocells.

Espai ambiental de les Casasses - Riu Gurri - Anella Verda de Vic (2).jpeg Espai ambiental de les Casasses - Riu Gurri - Anella Verda de Vic (1).jpeg

ELEMENTS PATRIMONIALS

8. Font de Sant Pere

Font situada prop del mas del mateix nom, ensotada 2 metres del nivell natural del terreny. Restaurada el 1911 per Josep M. Pericas, amb un padró de pedra dedicat al sant. Al seu voltant hi trobem una petita arbreda amb diferents arbres catalogats, com un plàtan i tres castanyers d'Índies. Més informació aquí.

Font de Sant Pere.JPG

9. Ermita de Sant Sebastià

En aquest espai ja existia una capella al segle XVI, però l'edifici actual amb el seu campanar característic es va construir el segle XVIII. És un indret important en la història de Catalunya. Aquí, el 1705, un grup de patriotes catalans defensors dels drets de successió de l'arxiduc Carles d'Àustria a la corona espanyola, van signar el Pacte dels Vigatans. Aquest fet va suposar l'inici de la lluita contra Felip V, i de l'anomenada Guerra de Successió. Més informació aquí.

Sant Sebastià 1.jpg

10. Pont del Bruguer

És una de les peces gòtiques més importants del terme municipal de Vic i un exemple d'arquitectura civil d'aquest estil. Fou iniciat el 1348, però es va aturar a causa d'una epidèmia de pesta negra, i no es va acabar fins el 1434. Es va construir per travessar el riu Gurri i donar continuïtat al camí ral de Folgueroles i les Guilleries, així com el que portava cap a Olot. Més informació aquí.

Pont Bruguer (2).JPG

11. Font del Ferro

Font situada a la part baixa d'una resclosa de pedra del riu Mèder que servia per canalitzar aigua a diferents molins situats en el curs del riu. El nom ve de la coloració rogenca que tenia l'aigua en el seu origen. Disposa d'una petita i ombrívola àrea de descans. Més informació aquí.

Font del Ferro.JPG

12. Pou de glaç i les antigues piscines

Pou de glaç del qual hi ha referències de l'any 1742. S'utilitzava per conservar el gel i subministrar-lo tant a la ciutat com en altres punts del territori. Per fabricar el gel, es va construir una resclosa al riu Mèder que generava una làmina d'aigua que es glaçava. Llavors es tallava el gel i es dipositava al pou per conservar-lo. Durant els anys de la postguerra la làmina d'aigua es va convertir en unes piscines per al guadi de la gent de Vic. Més informació aquí.

Pou de Glaç.JPG

13. Pont de Queralt

Es considera un dels ponts més antics de la ciutat de Vic, d'estil romànic amb referències documentals des del segle XI. El pont de Queralt és el que dona accés a l'antiga ciutat a través del portal de Queralt i a l'antic camí ral de Barcelona, que es sobreposà a la primitiva via romana d'Ausa a Barcino, si bé avui dia només pot ésser utilitzat pels vianants a peu.

Pont de Queralt (3).jpg

14. Església de Sant Martí de Sentfores

Església de 1151 amb elements anteriors, amb una portalada neoclàssica afegida al segle XVII. Consagrada el 18 de desembre de 1151 pel bisbe Pere Redorta. Formada per una sola nau coberta amb dues vessants, un campanar de dos pisos, una capella i una petita sagristia. Fou abandonada en construir-se l'església de la Guixa, el 1878, i en passar a ser aquesta la parròquia de Sentfores. Més informació aquí.

Sant Martí Sentfores.JPG

15. Pont de Ferro del Molist

El Pont de Ferro del Molist és un interessant testimoni de l'enginyeria civil del primer terç del segle XX. Fou construït l'any 1930 per la Maquinista Terrestre i Marítima i és d'estil mecanicista. Més informació aquí.

Pont de Ferro.JPG

16. Pont del Remei

Construcció iniciada el 1324, en substitució del pont Pedrís, per creuar el riu Mèder entre el carrer del Remei i el carrer de Sant Pere. És una de les entrades principals per la banda de ponent de la ciutat. Hi ha també una creu de terme i un oratori de 1878.

Pont del Remei - Anella Verda de Vic.jpeg

17. Ermita de Sant Sixt 

Petita capella rectangular de pedra, originària de final del segle XI. El campanar fou construït més tard i el 1687 s'hi feren diverses reformes. Més informació aquí.

Sant Sixt.JPG