13è mercat d’intercanvi escolar

Un any més es celebra el Mercat d’Intercanvi de les escoles de Vic, la tretzena edició. Una activitat inclosa dins la Setmana Europea de Prevenció de Residus, una acció que es visualitza entre el mapa d'activitats coordinades des de l'Agència de Residus de Catalunya.

Amb l'intercanvi podem allargar la vida de les joguines evitant que aquestes vagin a parar al contenidor.
Amb l'intercanvi podem allargar la vida de les joguines evitant que aquestes vagin a parar al contenidor

Puntuals a la cita anual, els nens i nenes de 3r o 4 de primària de les escoles de Vic acompanyats del professorat van arribar al recinte Firal El Sucre, podien portar un total de quatre objectes, normalment llibres, joguines o material esportiu, en bon estat i per intercanviar amb la resta de companys de l’escola o d’altres escoles de la ciutat. Durant el matí van participar uns 260 alumnes de cicle mitjà de 7 escoles de Vic: Sagrat Cor, Dominiques, Centre, Joaquim Salarich, Sentfores, FEDAC i El Petit Miquel. La finalitat és que els objectes se’ls hi doni un nou ús, reutilitzar i allargar la vida útil d’aquestes joguines.

Uns dies abans del Mercat d’Intercanvi, es va fer una proposta de treball previ a les escoles participants al mercat.
Els nens i nenes van revisar el material que volien intercanviar perquè estigués en bones condicions, el van pesar, posar el nom als objectes per facilitar a qui buscar durant el mercat, pensar com els transportarien fins el recinte firal, elaborar el material per decorar i fer més atractives les parades del mercat.

A més, des de l’escola es va reflexionar sobre les 4 R (Repensar, Reduir, Reutilitzar, Reciclar) amb idees per la reducció de materials que no s’utilitzen, es puguin utilitzar moltes vegades i fins al dia que s’hagin de reciclar.

El dia del Mercat d’Intercanvi, les escoles al recinte firal El Sucre se’ls va donar la benvinguda, van tenir temps per esmorzar, després decorar les taules i exposar tot el material sobre les  taules. Amb el suport de l’organització i les dinamitzadores de l’activitat es van donar les instruccions del funcionament del mercat.

La dinamitzadora va explicar els passos del mercat, fer una ronda per observar els objectes que hi havia sobre les taules per intercanviar i, seguidament després del senyal “gong”, va començar el moment més esperat: buscar els propietaris dels objectes que més agradaven a cadascun dels nens i nenes per poder intercanviar-los.
L’intercanvi s’acaba amb una encaixada de mans entre els propietaris dels objectes bescanviats.

Per acabar es va felicitar per la participació i es va valorar amb un representat de cada escola el que havien après, intercanviat i què havia agradat més.
Finalment es van mostrar els 156,733 quilos totals d’objectes que es van portar al mercat i alguns d’ells van poder canviar de mans, donar segones oportunitats amb aquesta activitat de prevenció de residus.

Amb l’intercanvi podem allargar la vida de les joguines evitant que aquestes vagin a parar al contenidor, així com continuar treballant la conscienciació mediambiental amb com reutilitzar i reduir residus a les escoles, cases i a la ciutat.