Es presenten els resultats de l'informe d'estat ecològic dels rius d'Osona 2019, inclosos el Méder i el Gurri
El Ter, el Rimentol, el Meder i el Gurri mostren deficiències greus a la plana agrícola i a l’interior i riu avall de nuclis urbans de Vic i Manlleu, afavorides per la poca dilució en un any molt eixut i problemes del clavegueram municipal, respectivament. El bosc de ribera de l’anella verda de Vic millora notablement.
Un altre any, el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i àrea ambiental del Museu del Ter de Manlleu ha dut a terme l’avaluació de l’estat ecològic dels cursos fluvials de la comarca d’Osona. Aquest estudi compta des dels seus inicis amb el suport dels ajuntaments de Vic i Manlleu, i amb la col·laboració del laboratori de Depuradores d’Osona SL a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Vic.
L’any 2019 es van mostrejar un total de 10 trams fluvials, tant a la primavera com a l’estiu. D’aquests 10 sectors, 4 corresponen al riu Ter als termes municipals de Manlleu, les Masies de Voltregà i Torelló. Els 6 restants pertanyen al torrent del Rimentol i als rius Meder i Gurri al terme municipal de Vic. S’hi van mesurar paràmetres fisicoquímics, el cabal, la qualitat de l’hàbitat fluvial, la qualitat del bosc de ribera i la qualitat biològica de l’aigua fent servir els macroinvertebrats aquàtics (escarabats, sabaters, cuques de capsa, larves de dípters, etc.) com a indicadors.
En general, referent al paràmetre de la qualitat biològica, 7 tenien una qualitat bona, 2 una qualitat mediocre i 1 una qualitat dolenta. Els trams amb més bona qualitat per tots els paràmetres mesurats van ser el Ter a l’illa del Sorral o de Gallifa (entre Torelló i les Masies de Voltregà), el Gurri a Senferm (Vic) i el Meder a la Guixa. Els sectors de la plana agrícola i de l’interior i riu avall de nuclis urbans, com el Meder al nucli urbà de Vic, el Gurri aigua avall de l’EDAR de Vic i el Ter aigua vall de Manlleu, tant aigua amunt com aigua avall de l’EDAR, es van veure alterats i les qualitats hi van tendir a baixar. Les causes tenen a veure amb l’aplicació excessiva d’adobs als camps, el trencament del clavegueram municipal de Manlleu i la poca dilució al Gurri de l’aigua tractada a l’EDAR de Vic, en un estiu tan eixut com el del 2019.
Pel que fa als nutrients, es veu un petit increment de nitrits, nitrats i fosfats sobretot en aquells sectors de riu que passen per la plana de Vic, a diferència de trams com el Ter entre Torelló i les Masies de Voltregà i el Gurri i el Meder riu amunt de Vic, on no es nota tant aquest increment de contaminació. Tot apunta que una dels causes principals d’aquest augment, però no l’única, seria el rentat dels camps de conreu.
La qualitat del bosc de ribera es manté estable respecte d’altres anys a bona part dels punts. El curs principal del Ter mostra una qualitat bona o molt bona, tot i que a molts sectors se’n va reduir l’extensió com a conseqüència de les “neteges” excessives fetes a l’hivern després de l’aiguat de la tardor del 2018. Els afluents d’àrees més agrícoles o urbanes mantenen una qualitat intermèdia o mediocre, com és el cas del Rimentol i el Gurri a la Serra de Senferm i al polígon Malloles. El punt amb una qualitat pitjor és el Meder al nucli urbà de Vic, amb un bosc de ribera pràcticament nul. D’altra banda, exceptuant els punts anteriors, els trams urbans del Gurri i el Meder a Vic milloren progressivament i es mouen entre una qualitat bona i molt bona, gràcies a les actuacions de restauració dutes a terme a l’“anella verda” per l’Ajuntament de Vic des del 2008.
Podeu consultar l’informe d’estat ecològic d’Osona 2019 complert aquí.